Voorbereiden op ADAS

Verplichte rijhulpsystemen veranderen het autowassen

ADAS zal ook impact hebben op de carwashindustrie Foto: Shutterstock

Iedereen die de afgelopen twee jaar in de Europese Unie een nieuwe auto heeft gekocht, heeft gemerkt dat er op zijn nieuwe auto ook enkele rijhulpsystemen zijn geïnstalleerd. Vanaf juli is het zelfs verplicht dat nieuwe auto’s met deze systemen worden uitgerust. Deze technologie, ook bekend als ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), zal ook impact hebben op de carwashindustrie.

De wijzigingen maken deel uit van een EU-verordening die gericht is op het terugdringen van verkeersongevallen en het minimaliseren van het risico op ernstige ongevallen. Deze stap legt een nieuwe basis voor de integratie van technologieën zoals noodremassistenten, waarschuwingssystemen bij het achteruitrijden en andere assistentiesystemen, die zeker invloed kunnen hebben op het wasproces.

Uitdagingen

Hoewel het wasproces hetzelfde blijft voor nieuwe auto’s die op deze manier zijn uitgerust, wordt het steeds belangrijker dat de wasstraat compatibel is met moderne rijhulpsystemen. Zo kan een noodremsysteem vlak voor een dreigende botsing ingrijpen door automatisch de noodrem te activeren. Voor autowasstraten betekent dit dat er rekening moet worden gehouden met onverwachte gebeurtenissen, bijvoorbeeld wanneer een auto abrupt stopt omdat de voertuigsensoren per ongeluk een obstakel detecteren.

De interactie tussen de ADAS-sensoren en de mechanische componenten van de carwash moet grondig worden getest om ervoor te zorgen dat de voertuigveiligheid tijdens het wasproces behouden blijft en dat er geen storingen optreden.

Omgaan met nieuwe voertuigen

Exploitanten van autowasstraten doen er goed aan om zich hierop voor te bereiden. Dat kan door kennis op te doen over hoe de ADAS-sensoren precies werken. Maar ook door werknemers te leren hoe om te gaan met de nieuwste voertuigmodellen en hun technologieën. Wat ook niet kwaad kan, is het plaatsen van
waarschuwingsborden bij de wasstraat, zodat klanten worden geïnformeerd over de juiste manier om hun voertuig voor te bereiden op de wascyclus.

Ook fabrikanten van carwashtechnologie en -apparatuur zullen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten moeten houden, zodat zij indien nodig zelf aanpassingen kunnen doorvoeren en testen.

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.