Severinus, Veldhoven, Schippersstop, Carwash, wasstraat, thema-wasstraat

Sociale ondernemer zorgt voor carwash-beleving

Ondernemer Arie Schippers (42) heeft met zijn thema-carwash een lach op menig kindergezicht getoverd. Met zijn Veldhovense bedrijf Schippersstop won hij afgelopen jaar zelfs een prijs voor de beste truck- & carwash van de gemeente Eindhoven. Een groot gedeelte van zijn medewerkers komt van de plaatselijke instelling Severinus en heeft een verstandelijke beperking. “Ik vind het super om op deze manier iets terug te doen”, zegt Schippers. Lees het eerste van drie verhalen uit onze special over deze Veldhovense ondernemer.

Schippersstop in Veldhoven is op zijn zachtst gezegd overweldigend. Van carwash tot een rijschool, alles zit er bij elkaar in een groot mobiliteitscentrum. De carwash is uniek in de omgeving, met een thema dat zo’n vijf à zes keer per jaar wisselt. “Momenteel is het thema winter wonderland, maar rond Halloween hebben we dat thema.” Binnenkort wordt weer van thema gewisseld. Wat ook voor de nabije toekomst gepland staat, is het doortrekken van de rondweg om Veldhoven. Op die manier ligt het complex straks aan de rondweg en krijgt het een grotere doorstroom van klanten.

Arie benadrukt dat niet alles van hem is en dat het echt om een familiebedrijf gaat. “Mijn drie zussen en broer werken ook allemaal hier.” Zo is een van zijn zussen verantwoordelijk voor de stalling service voor auto’s, een doet de boekhouding en een ander de lunchroom. Zijn broer zit in de oliehandel, waar het bedrijf origineel door groot is geworden.

Themawasstraat

Het idee om thema’s toe te voegen spookte al een tijdje in het hoofd van de manager. “Ik had in het begin alleen nog geen idee hoe dit te doen. Ik wilde van het ‘moetje’ juist iets leuks maken.” Qua wasstraten werd gekozen voor een Christ. “Slechte kwaliteit heb je niet echt bij de grote merken in de branche, alles is wel goed. De reden dat ik niet voor een ander merk gekozen heb, is het feit dat Christ net als ons een echt familiebedrijf is. Het is stabiel en bestaat al jaren. Ik hoef ook niet bang te zijn voor overnames of andere zaken die het mij lastiger kunnen maken.”

Buiten het voor hem belangrijke familieaspect vond de ondernemer de kunststoffen band erg mooi. “Op die manier denk ik dat velgen minder snel beschadigen. Dat is iets dat ik wel belangrijk vind.” Sowieso heeft de ondernemer ook voor dit probleem een oplossing. Speciale camera’s houden alle auto’s die de wasstraat ingaan in de gaten. Zo voorkomt hij onduidelijke discussies over of een krasje er wel of niet op zat vóór het betreden van de wasstraat.

Het idee om er echt een attractie van te maken, ontstond tijdens een tripje naar de Efteling. Volgens de ondernemer is dat het perfecte voorbeeld van een goed belevingspark. “Ik was met mijn neefjes en nichtjes in een aantal attracties.geweest. Toen we op een gegeven moment in Carnavalfestival zaten dacht ik; zo moet het worden. Ik wilde me duidelijk onderscheiden. Je ziet het aan heel ons station. Dat is in een race-thema, dit komt overal in terug.”

thema-wasstraat, carwash, schippersstop, veldhoven,

Severinus

Toen de locatie werd opgestart bedacht Arie zich dat het mooi is om iets terug te doen voor de gemeenschap. “Ik kom zelf uit Veldhoven en iedereen hier kent de instelling Severinus. Ik wilde de mensen ook graag iets laten doen, een doel geven”, legt hij uit. Hij vindt dat mensen in instellingen te weinig leuke dingen te doen krijgen, geen doel hebben. Voor de bijzondere mensen, zoals hij ze noemt, kwam hij met een tweetal activiteiten.

Voor de eerste groep heeft hij een dagbesteding. De mensen die daar actief zijn, knutselen aan verschillende projecten. “De ene keer werken ze aan thematische versieringen voor in de carwash, de andere keer maken ze presentjes voor de wassers. Zij zijn verantwoordelijk voor de nieuwe versiering en in overleg met mij wordt door hen invulling gegeven aan de thema’s”, zegt hij. De mensen vinden het volgens hem geweldig en vinden het heel fijn om zich belangrijk te voelen.

Harde werkers

Vooral de tweede groep voelt zich belangrijk. Zij helpen echt mee in het bedrijf. “Om een voorbeeld te geven. Tussen kerst en oud en nieuw waren de mensen van Severinus vrij. Een aantal van hen is toen alsnog hierheen gekomen om te helpen. Zo leuk vinden ze het”, vertelt hij trots. Een aantal klanten komt speciaal om de speciale medewerkers te zien. “Ze voegen echt iets toe, zorgen voor een leuke sfeer overal in het complex. Ze zijn altijd vrolijk”, zegt hij.

Lopend door het complex begroet Arie al zijn medewerkers. Met de mindervalide maakt hij graag snel even een praatje om te kijken hoe het met ze is. Een van hen is Niels (zie foto onder). Hij werkt in de stofzuighal en maakt graag een praatje met de wassers. “Ik breng ze een vipbox om het raam mee af te doen en het dashboard schoon te maken. Soms help ik met stofzuigen bij de oudere mensen”, vertelt hij. Niels is erg trots op zijn baan. “Ik heb de mooiste baan, wil hier nooit weg.” Hij kent veel vaste klanten. “Ik vind het werk zo leuk dat ik ook in mijn vakantie gewoon kom werken.”

Severinus, schippersstop, Veldhoven, Arie schippers, carwash, wasstraat

Duurzaamheid

Het pand aan de Habraken in Veldhoven is enorm duurzaam volgens Schippers. “Thuis ben ik meer geld kwijt aan stook- en waterkosten”, lacht hij. Hoe zo’n groot pand dan zo goedkoop kan draaien? “Ik heb een trucje afgekeken in Scandinavië. We stoken houtsnippers op om warmte te genereren. Die snippers komen van bomen uit de gemeente. Al met al kost het me dus nagenoeg niks.” Het hout haalt hij vlakbij op.

Dan het water. Zelfs het water uit de toiletten is duurzaam. “Het enige water dat we hier gebruiken dat we niet zelf hergebruiken, is het water uit de kranen en dus voor de koffie.” Zelfs het water voor zijn wasstraat en truckwash wordt hergebruikt. “Onder het pand hebben we plaats voor een miljoen liter water.”

Carwash als uitje

Zoals vrouwen in het weekend gaan shoppen in de stad, zo moet Schippersstop voor mannen en zelfs voor het hele gezin een uitje zijn. “Het beste is gewoon als mensen eerst komen tanken, dan even door de wasstraat gaan en ’s middags ook wat lunchen in de lunchroom.”  We hebben hier alles in huis om mensen een hele middag bezig te houden. Zo beschikt het complex over een terras voor vliegtuigspotters. “In de zomer is het zeer druk, onze ligging leent zich er natuurlijk perfect voor, met de landingsbaan van Eindhoven airport op steenworp afstand.”

Buiten het tankstation en de carwash-faciliteiten, die helemaal doorgevoerd zijn in het race-thema, biedt het enorme complex nog veel meer diensten. Zo zit er een rijschool, een oliehandel en een speciale vip-parkingservice voor reizigers van Eindhoven airport. “In het hoogseizoen hebben we hier tot zo’n 1000 auto’s.” Verder is het complex zeer bekend onder autoliefhebbers uit de hele regio. Er worden meerdere evenementen georganiseerd vanuit Schippersstop. “In mei wordt bij ons de ELE Rally georganiseerd, daar komen meer dan 30.000 bezoekers op af.”

Lees volgende week over de speciale truckwash op het Schippersstop-complex.

Schippersstop, Veldhoven, Chrysler, wasstraat

carwash, thema-wasstraat, veldhoven, schippersstop

wasstraat, Chrysler, veldhoven, schippersstop

wasstraat, veldhoven, schippersstop

Veldhoven, schippersstop, wasboxen

Wil je ook de gratis nieuwsbrief van CarwashPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber met een voorkeur voor een schone auto. Thom Mandos was tot 2018 de vaste redacteur van vakblad CarwashPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.