Bob Autowas, Schiedam, Mark de Graaf

Femke Halsema wordt obligatiehouder van Bob Autowas

Femke Halsema wordt obligatiehouder van Bob Autowas via haar bestuursfunctie bij Start Foundation. Deze stichting wil arbeidsbeperkten aan een baan helpen en ziet daar mogelijkheden voor bij het carwash-bedrijf. Daarom heeft Start voor een kwart miljoen aan obligaties gekocht. Ook de overige waardepapieren hebben inmiddels een eigenaar gevonden. Daardoor komt er 2,5 miljoen euro kapitaal vrij voor het bedrijf van Mark de Graaf.

Alle obligaties die door Bob Autowas eind mei werden uitgegeven via de mkb-beurs NPEX zijn dus verkocht. “Ik ben nu rustig aan het afwegen hoe we precies gaan uitbreiden en waar het geld naar toe gaat”, aldus De Graaf. Of hij in de toekomst nogmaals obligaties gaat uitgeven, weet hij nog niet. “Ik kijk nu stap voor stap naar de toekomst.”

Op het laatste moment ging het hard met de leningen, toen Start Foundation voor 250.000 euro obligaties kocht. Aan deze partij, die zich bezighoudt met het investeren in bedrijven die zich inzetten voor kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt, is oud-politica Femke Halsema verbonden. Voor deze stichting is de nieuw op te richten ‘Bob Academy’ waarschijnlijk een grote plus geweest. “Tijdens dit sociale project krijgen jongeren met een Wajong-uitkering de kans om opgeleid te worden tot wasstraat-medewerker met de garantie op een baan bij Bob achteraf”, zegt De Graaf.

Enthousiasme

Volgens de ondernemer werd zijn gang naar de beurs enthousiast ontvangen door veel investeerders. “Daardoor is het ons gelukt om de financiering zo snel rond te krijgen.” Het aantal investeringen kwam in een stroomversnelling na een uitzending van RTL Nieuws over het sociale karakter van de wasstraat-onderneming. “Voor veel mensen was dat de reden om in ons te investeren.”

Op een speciale bijeenkomst voor investeerders uit de sociale hoek werd het filmpje uitgebreid belicht. “Veel mensen hebben interesse in onze sociale denkwijze. Ik denk dat het iets is, dat echt bij het bedrijf hoort. We geven mensen graag een kans bij ons.” Voor Start Foundation is het de eerste keer dat ze via de NPEX investeren. Ze hebben vertrouwen in de investering vanwege het feit dat niet ieder bedrijf zich zomaar kan aanmelden.

Hulp

“Bob Autowas is al een behoorlijk sociaal bedrijf, maar ze ondernemen nu nog ‘onbewust inclusief’. Wij gaan ze helpen om nog bewuster met inclusief werkgeverschap aan het werk te gaan”, zegt investeringsmanager Chris Veeningen van Start Foundation. “Denk aan training van hun teamleiders bij de begeleiding van verschillende doelgroepen en aan het ontwikkelen van nieuw, inclusief HR-beleid.”

Wat met het ingezamelde geld gaat gebeuren, staat nog niet vast. De Graaf heeft wel zijn ambities kenbaar gemaakt om binnen vijf jaar zo’n vijftig wasstraten in Nederland te bezitten. Vorig jaar werden vijf wasstraten overgenomen. Dit jaar maakt hij alvast een flink begin met zijn ambities om fors te groeien, door de overname van twee wasstraten en de bouw van een nieuwe vestiging.

Bob Autowas

Bob Autowas is met zestien wasstraten één van de grootste spelers op de Nederlandse carwashmarkt. Voor Bob Autowas bv, welke de drie grootste filialen omvat, was de omzet vorig jaar 3.590.000 euro. Dat is een stijging van twaalf procent in vergelijking met het jaar ervoor. Momenteel beschikt het bedrijf in totaal over 39 medewerkers. Het gebruik van de interieurbanen die het bedrijf sinds 2008 heeft, steeg qua aantallen met tachtig procent sinds het begin.

De ondernemer heeft Chemische Technologie gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft en is al ruim twintig jaar betrokken bij carwashbedrijven. Sinds 2015 is hij voorzitter van de afdeling Autowasbedrijven bij Bovag, de branchevereniging voor mobiliteit in Nederland. Daarnaast is hij sinds twee jaar bestuurslid van de International Carwash Association (ICA), de internationale branchevereniging voor autowasbedrijven.

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber met een voorkeur voor een schone auto. Thom Mandos is vaste redacteur van vakblad CarwashPro en zo nu en dan schrijft hij voor wat andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.