Bob Academy, bob autowas

Eerste lichting Bob Academy afgestudeerd als wasstraatmedewerker

Bob Autowas geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans op een vast contract bij de wasstraat met het Bob Academy-programma. Van de eerste tien deelnemers zijn inmiddels nog zeven gemotiveerde potentiële werknemers over. “Helaas zijn er drie mensen afgehaakt”, zegt Remco Trebus van Bob Autowas in Schiedam en initiatiefnemer van het project. CarwashPro loopt een middag mee in de wasstraat.

De meeste deelnemers aan het speciale leer-werkprogramma kunnen een contract tegemoet zien. “Dat terwijl ze weken geleden nog in een redelijk nare situatie zonder ook maar enig uitzicht op werk zaten”, zegt Oscar van Dijk van In2Work. Tijdens ons bezoek zien we hoe enkele medewerkers hard werken bij de kassa, de wasstraat en de interieurbaan. Alles gaat gemoedelijk, maar nog wel onder begeleiding van vaste medewerkers.

Wat opvalt tijdens de middag is dat niet alleen de projectleiders en kandidaten van het programma enthousiast zijn, ook de medewerkers van Bob Autowas zijn heel enthousiast over hun nieuwe collega’s. Ondanks het extra werk dat de begeleiding met zich meebrengt, wordt de Bob Academy goed ontvangen. Eén van de vaste medewerksters prijst vooral het enthousiasme dat de ‘scholieren’ uitstralen.

Deelnemers

De eerste lichting bestaat zoals gezegd uit zeven mensen. “In eerste instantie was het de bedoeling dat we wat eerder zouden starten met dit tien weken durende project. Het selecteren van de geschikte kandidaten nam echter meer tijd in beslag dan in eerste instantie werd verwacht”, aldus Trebus. Uiteindelijk werden er tien mensen geschikt bevonden om mee te doen aan het leer-werk traject. “We wilde wel gemotiveerde mensen hebben, helaas zijn er drie afgehaakt.”

De deelnemers hebben allen verschillende achtergronden. Wat ze gemeen hebben, is dat ze uit de omgeving van Rotterdam komen en geen werk hadden. “We hebben iemand uit Syrië, in zijn eigen land had hij een goede baan, maar door de oorlog is hij hier terecht gekomen. Ook iemand uit Somalië werkt momenteel in de carwash. Het zijn allemaal mensen met een ander verhaal. Ook dat is heel mooi aan dit project.

Opzet

In blokken van drie weken krijgen de deelnemers scholing over alle verschillende activiteiten die het bedrijf Bob Autowas aan klanten biedt. De opleiding is door medewerkers van het bedrijf vormgegeven. “We willen ze niet blind in de carwash zetten, daarom hebben we theorie- en praktijklessen. We leren ze alles van het interieurreinigen tot detailen”, zegt Trebus. Dat laatste zorgde volgens hem voor grappige situaties. “Het detailen is echt een vak apart, daar zijn de leerlingen achtergekomen toen ze het zelf mochten proberen op speciale oefenonderdelen die we bij de sloop hadden gehaald. Ze gingen dwars door de motorkap heen”, zegt hij lachend.

De presentaties worden gegeven in trainingsruimtes in Schiepoint. “We houden dit zo interactief mogelijk. De basis is dat we als wasstraat het verschil willen maken en de verwachtingen van de klant willen overtreffen. De medewerkers moeten daarom ook echt leren dat het belangrijk is om als team te werken.” Daarnaast worden volgens hem ook de basiswaarden van de maatschappij bijgebracht. “Als een medewerker te laat is, moet hij zich verantwoorden, want dat wordt gewoon niet geaccepteerd. Ook laten we ze zelf logboeken bijhouden om de eigen voortgang bij te houden.” Begin volgend jaar moet er een groep starten in de vestiging van Bob in Amsterdam. “Daar zijn we nu kandidaten voor aan het selecteren.”

Kassa

Raymon Weitering (25) werd bij instantie Stroom Opwaarts gekoppeld aan een nieuwe begeleider. Op die manier hoorde hij over het project van Bob Autowas. “Ik was meteen toen ik erover hoorde heel enthousiast. Zeker ook omdat er het uitzicht is op een contract na de Academy.” Hij was niet bekend met autowasserettes. “Het was allemaal nieuw, ik wist ook niet dat het bedrijf zo enorm groot en divers is, een interieurband had ik nog nooit van gehoord.” Door zijn enthousiasme werd hij uitgenodigd voor een gesprek.

Nu is hij al zover dat hij graag verder zou blijven werken in de carwash. “Het is leuk werk, de interieurbaan is intensief maar leuk. Het contact binnen de groep is ook een plus.” Hij leerde tijdens het traject veel over zichzelf. “Ik heb wel geleerd dat ik meer initiatief kan nemen, daarnaast ook hoe ik met klanten om moet gaan.” Uiteindelijk vind hij dat ook het leukst, het sociale contact met de klant. Het werken bij de kassa sluit daar het best op aan. “We hebben veel vaste klanten, het is daarom makkelijker om een praatje aan te knopen en zo nu en dan eens een geintje uit te halen.”

Opleiding

Eén van de deelnemers aan het programma gaat op korte termijn verhuizen naar Amsterdam. Het gaat om de opkomende kickbokser Mohamed el Mimouni (24). Toch wist Bob Autowas ook daar een mouw aan te passen. Op de Amsterdamse vestiging van de wasstraat is alvast een werkplaats gereserveerd voor El Mimouni. “Geweldig toch dat ik zo kan doorstromen binnen het bedrijf. Ik zie mezelf dit werk op zich ook nog wel langer doen, ik ben gek op auto’s, dus dit past goed bij me.”

Naast dat het werken in de carwash hem goed bevalt, gaat hij een studie doen in Amsterdam. “Door dit programma heb ik ook de kans gekregen terug naar school te gaan. Ik ga starten met een mbo-opleiding in mijn nieuwe woonplaats. Daarnaast ga ik hard trainen om een goede kickbokser te worden.” Zelf heeft hij in het verleden als verkoper ergens anders gewerkt. Hij vindt kassa-draaien dan ook weer heel leuk om te doen. “Ik krijg er veel energie van, verschillende dingen doen, dat is zo leuk aan dit bedrijf, de ene dag sta je achter de kassa, de andere dag haal je krasjes van auto’s.”

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.