pakiwash, mechelen, Dietmar Lens

Helft gecontroleerde carwashes in 2017 heeft zaken niet op orde

Zo’n 128 carwashes werden vorig jaar gecontroleerd door verschillende instanties. De resultaten zijn schokkend: bij maar liefst de helft van de gecontroleerde wasgelegenheden in België bleek iets mis. “De cijfers drukken de sector met de neus op de feiten”, zegt Suzanne Huisman, voorzitter van de Belgische branchevereniging BBRV. Volgen staatssecretaris Philippe de Backer gaan veel bedrijven in de fout met zwartwerk en illegale tewerkstelling.

Eerder liet de staatssecretaris tijdens een persconferentie, waarbij het plan eerlijke concurrentie werd getekend, al weten dat de gecontroleerde louche, voornamelijk handcarwash-bedrijven, slechts het topje zijn van de ijsberg. Witwassen en mensenhandel zijn enkele criminele activiteiten die achter de illegale carwashes schuilgaan. In 2018 gaat de staatssecretaris daarom de strijd aan met bedrijven die zich niet aan de regels houden.

Actie

Huisman is blij dat er zichtbaar steeds meer wordt gedaan aan autowasbedrijven die het niet zo nauw nemen met de regels. “Vorig jaar zijn er al wat bedrijven gecontroleerd, dit jaar worden de controles flink geïntensiveerd. Je ziet daarnaast dat ook de consument zich steeds meer bewust wordt van mistoestanden in de (illegale) carwashbranche.” Ze hoopt dat wanneer wassers inzien dat bepaalde zaken niet kunnen, ze eerder geneigd zullen zijn om betrouwbare bedrijven te bezoeken, die wel het beste voorhebben met hun werknemers en de auto van de klant.

“Het is goed dat er een meldpunt is waar mensen misstanden aan de kaak kunnen stellen.” Echter vreest ze wel dat de drempel misschien nog hoog is. “Mensen moeten erg veel gegevens invullen om een melding van onwenselijke situaties in de wasbranche door te geven. Het melden via de BBRV is ook een optie, één met een lagere drempel”, zegt ze. Mensen kunnen bij de BBRV aangeven als ze vermoeden dat er iets niet in de haak is. “Wij doen zelf een klein vooronderzoek of deze gegrond is.” Dit wordt volgens haar gedaan door de melder te vragen wat er dan mis is en waarom ze denken dat iets niet in de haak is, bijvoorbeeld door de prijzen die worden gehanteerd. Deze hoeft vervolgens niet alle privégegevens door te geven, dat verlaagt volgens Huisman de drempel aanzienlijk.

Bewustwording

Volgens Huisman is bewustwording bij de consument het belangrijkst. “Mensen moeten inzien dat het niet normaal is dat nu met deze koude temperaturen mensen op enkel sandalen de auto staan te wassen met de hand. Daarnaast is 15 euro geen normaal bedrag als meerdere personen een auto met de hand poetsen.” Ze is daarom blij met de media-aandacht. “Dit vergroot de bewustwording bij het waspubliek.”

Een andere manier om bewustwording te vergroten is door bij gemeenten na te gaan hoe de vergunningen zijn ingedeeld en of de desbetreffende gemeente weet hoe alles is ingericht. “We merken dat sommige gemeentes de regelgeving niet heel effectief handhaven. Bij de ene gemeente heeft een handcarwash soms niet eens een vergunning. Bij de andere is er wel een hogere klasse van vergunning vrijgegeven, maar wordt er hier verder niet op gecontroleerd.” Door de gegevens op te vragen hoopt de BBRV dat ook bij gemeentes de bewustwording groeit. Volgens haar is niet iedere bedrijfsactiviteit in een gemeente positief te bekijken, zeker niet als er fenomenen als milieuvervuiling, btw-fraude en moderne slavernij bij betrokken zijn.

Rollende bal

Dietmar Lens is ook bestuurslid bij de BBRV, vorig jaar maakte CarwashPro samen met hem een ronde door de gemeente Mechelen. Hij liet toen zien hoe groot het probleem van de illegale handcarwashes is. Volgens hem begint de bal echter wel langzaam te rollen. “Er gebeurt eindelijk iets. Onlangs kreeg ik een zeer uitgebreide controle van de sociale diensten. Ik was in tegenstelling tot veel anderen blij dat ze kwamen. Eindelijk gebeurt er iets. Dit keer bezochten ze na mij ook de handcarwashes in de buurt.” Volgens één van zijn klanten werden er daadwerkelijk mensen aangehouden bij één van de handcarwashes vlakbij zijn wasstraat.

Lens denkt wel dat er nog veel meer te gebeuren staat. “Het wordt steeds duidelijker dat het niet alleen om mensenhandel gaat, maar dat er dus grote bendes achter de illegale carwashes zitten en dat deze ook gebruikt worden om drugsgeld wit te wassen.” Afgelopen tijd besteden ook de Belgische nieuwsmedia meer en meer aandacht aan de problemen rondom illegale carwashes. Zo was er zeer recentelijk op VTM een interview met de minister van justitie die ook aangaf dat er wasgelegenheden zijn die zich schuldig maken aan het witwassen van crimineel geld. Dietmar hoopt dat het einde van de malafide bedrijven in zicht komt en dat de branche weer eerlijker wordt.

Lees ook: Philippe de Backer: We gaan de carwash-sector weer eerlijk maken

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Helft gecontroleerde carwashes in 2017 heeft zaken niet op orde | CarwashPro
pakiwash, mechelen, Dietmar Lens

Helft gecontroleerde carwashes in 2017 heeft zaken niet op orde

Zo’n 128 carwashes werden vorig jaar gecontroleerd door verschillende instanties. De resultaten zijn schokkend: bij maar liefst de helft van de gecontroleerde wasgelegenheden in België bleek iets mis. “De cijfers drukken de sector met de neus op de feiten”, zegt Suzanne Huisman, voorzitter van de Belgische branchevereniging BBRV. Volgen staatssecretaris Philippe de Backer gaan veel bedrijven in de fout met zwartwerk en illegale tewerkstelling.

Eerder liet de staatssecretaris tijdens een persconferentie, waarbij het plan eerlijke concurrentie werd getekend, al weten dat de gecontroleerde louche, voornamelijk handcarwash-bedrijven, slechts het topje zijn van de ijsberg. Witwassen en mensenhandel zijn enkele criminele activiteiten die achter de illegale carwashes schuilgaan. In 2018 gaat de staatssecretaris daarom de strijd aan met bedrijven die zich niet aan de regels houden.

Actie

Huisman is blij dat er zichtbaar steeds meer wordt gedaan aan autowasbedrijven die het niet zo nauw nemen met de regels. “Vorig jaar zijn er al wat bedrijven gecontroleerd, dit jaar worden de controles flink geïntensiveerd. Je ziet daarnaast dat ook de consument zich steeds meer bewust wordt van mistoestanden in de (illegale) carwashbranche.” Ze hoopt dat wanneer wassers inzien dat bepaalde zaken niet kunnen, ze eerder geneigd zullen zijn om betrouwbare bedrijven te bezoeken, die wel het beste voorhebben met hun werknemers en de auto van de klant.

“Het is goed dat er een meldpunt is waar mensen misstanden aan de kaak kunnen stellen.” Echter vreest ze wel dat de drempel misschien nog hoog is. “Mensen moeten erg veel gegevens invullen om een melding van onwenselijke situaties in de wasbranche door te geven. Het melden via de BBRV is ook een optie, één met een lagere drempel”, zegt ze. Mensen kunnen bij de BBRV aangeven als ze vermoeden dat er iets niet in de haak is. “Wij doen zelf een klein vooronderzoek of deze gegrond is.” Dit wordt volgens haar gedaan door de melder te vragen wat er dan mis is en waarom ze denken dat iets niet in de haak is, bijvoorbeeld door de prijzen die worden gehanteerd. Deze hoeft vervolgens niet alle privégegevens door te geven, dat verlaagt volgens Huisman de drempel aanzienlijk.

Bewustwording

Volgens Huisman is bewustwording bij de consument het belangrijkst. “Mensen moeten inzien dat het niet normaal is dat nu met deze koude temperaturen mensen op enkel sandalen de auto staan te wassen met de hand. Daarnaast is 15 euro geen normaal bedrag als meerdere personen een auto met de hand poetsen.” Ze is daarom blij met de media-aandacht. “Dit vergroot de bewustwording bij het waspubliek.”

Een andere manier om bewustwording te vergroten is door bij gemeenten na te gaan hoe de vergunningen zijn ingedeeld en of de desbetreffende gemeente weet hoe alles is ingericht. “We merken dat sommige gemeentes de regelgeving niet heel effectief handhaven. Bij de ene gemeente heeft een handcarwash soms niet eens een vergunning. Bij de andere is er wel een hogere klasse van vergunning vrijgegeven, maar wordt er hier verder niet op gecontroleerd.” Door de gegevens op te vragen hoopt de BBRV dat ook bij gemeentes de bewustwording groeit. Volgens haar is niet iedere bedrijfsactiviteit in een gemeente positief te bekijken, zeker niet als er fenomenen als milieuvervuiling, btw-fraude en moderne slavernij bij betrokken zijn.

Rollende bal

Dietmar Lens is ook bestuurslid bij de BBRV, vorig jaar maakte CarwashPro samen met hem een ronde door de gemeente Mechelen. Hij liet toen zien hoe groot het probleem van de illegale handcarwashes is. Volgens hem begint de bal echter wel langzaam te rollen. “Er gebeurt eindelijk iets. Onlangs kreeg ik een zeer uitgebreide controle van de sociale diensten. Ik was in tegenstelling tot veel anderen blij dat ze kwamen. Eindelijk gebeurt er iets. Dit keer bezochten ze na mij ook de handcarwashes in de buurt.” Volgens één van zijn klanten werden er daadwerkelijk mensen aangehouden bij één van de handcarwashes vlakbij zijn wasstraat.

Lens denkt wel dat er nog veel meer te gebeuren staat. “Het wordt steeds duidelijker dat het niet alleen om mensenhandel gaat, maar dat er dus grote bendes achter de illegale carwashes zitten en dat deze ook gebruikt worden om drugsgeld wit te wassen.” Afgelopen tijd besteden ook de Belgische nieuwsmedia meer en meer aandacht aan de problemen rondom illegale carwashes. Zo was er zeer recentelijk op VTM een interview met de minister van justitie die ook aangaf dat er wasgelegenheden zijn die zich schuldig maken aan het witwassen van crimineel geld. Dietmar hoopt dat het einde van de malafide bedrijven in zicht komt en dat de branche weer eerlijker wordt.

Lees ook: Philippe de Backer: We gaan de carwash-sector weer eerlijk maken

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.