Auto, wassen, hand, carwash

Carwashes gedwongen gesloten na watertekort in Zuid-Afrika

De politie in Kaapstad Zuid-Afrika, deelt boetes en zelfs gevangenisstraffen uit voor het verspillen van water door bedrijven die auto’s wassen. Sinds afgelopen week is het een prioriteit van de politie, de gemeente en het waterbedrijf en worden speciale acties ondernomen om autowassers in Belhar, Delft en Khayelitsha te pakken die de regels met betrekking tot het waterbeleid overtreden. 

In een artikel op de nieuwswebsite Groundup wordt een ondernemer aangehaald in Philippi die of 2.000 rand (136 euro) moest betalen of een gevangenisstraf moest ondergaan voor waterverspilling. In een land waar water door de aanhoudende droogte steeds schaarser wordt, blijken ook de straffen voor het verspillen van water steeds hoger. Er heerst vooral ongeloof omdat de toch al arme Afrikanen helemaal afhankelijk zijn van het wassen van auto’s.

Inbeslagname

In een persbericht laat het stadsbestuur weten dat er zestien wasgelegenheden zijn bezocht en er enkele zijn beboet. Daarnaast zijn verschillende slangen, emmers en andere wasapparatuur in beslag genomen. Waarschuwingen worden niet uitgedeeld. Een structurele oplossing ontbreekt, adviezen om bijvoorbeeld te wassen zonder water worden ook niet gegeven. De boetes zijn onbetaalbaar voor de wassers die met gemiddeld een standaard auto 40 rand (2,80 euro) per wassing verdienen en voor SUV’s en taxi’s 50 rand (3,40) krijgen.

De meeste ondernemers gebruiken gemeentelijk water, met één emmer water worden drie auto’s gewassen. Het probleem is dat water niet altijd beschikbaar is. Steden geven maar een maximum aantal liters water uit per dag. Is dat bereikt, dan gaat de kraan letterlijk dicht. Volgens de gemeente is het gebruik van het gemeenschapswater ten behoeve van het wassen van auto’s illegaal door de droogte, ook mogen officieel geen auto’s aan de weg worden gewassen door bedrijven.

Lees ook:

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber met een voorkeur voor een schone auto. Thom Mandos is vaste redacteur van vakblad CarwashPro en zo nu en dan schrijft hij voor wat andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.