Amersfoort, Rapido, touchless, Mike Dzjavakjan

Touchless wassen; revolutie in de roll-over markt?

De Amersfoortse carwash Rapido heeft onlangs een touchless roll-over laten plaatsen. Het is de eerste in Nederland met een robot-arm die meebeweegt met het voertuig. Ook Istobal kwam recent met een soortgelijke machine. TankPro Magazine testte bij Rapido deze nieuwe manier van autowassen.

Mike Dzjavakjan (29) is eigenaar van carwash Rapido in Amersfoort en heeft er samen met zijn compagnon veel vertrouwen in. “Forward, forward, stop! Pull the handbrake.” Een nette Engelse vrouwenstem vertelt ons wat we moeten doen om de auto op de juiste plek te zetten voor het beste wasresultaat. De stem wordt ondersteund door meerdere schermen die met behulp van groene en rode tekens ook visueel begeleiden. De stem is zelfs met de radio aan te verstaan, tenzij je de volumeknop helemaal opendraait natuurlijk. Het zijn slechts enkele van de features die bij Rapido aanwezig zijn. De machine heeft volgens Dzjavakjan elementen die een veel duurdere roll-over ook heeft. “Zo komt bij het ‘dure’ programma gekleurd schuim over de auto heen en is verlichting aanwezig”, vertelt de ondernemer.

Het hele concept is eigenlijk best simpel. Een soort éénarmige robot met achttien nozzles scant met behulp van zeven sensoren de auto en beweegt zich er vloeiend omheen. “De schaduwplekken die bij sommige wasstraten
en roll-overs niet altijd schoon worden, komen bij ons wel schoon uit de carwash. Je hoeft je spiegels niet in te klappen en ook de antenne kan op de auto blijven zitten, omdat behalve het water niets contact maakt met het voertuig.”

Kostenbesparend

Eén van de grote pluspunten van de machine is volgens de ondernemer de prijs. “Een roll-over koop je voor gemiddeld ongeveer een ton. De meest luxe versie van deze machine kost, inclusief het aansluiten, nog geen 50.000 euro.” De prijs zorgt ervoor dat een wasgelegenheid voor een nieuwe doelgroep beschikbaar en betaal- baar wordt. Het vormt een soort lager-laag-segment. Het scheelt niet alleen in de aanschaf, de operatiekosten liggen ook een stuk lager volgens Dzjavakjan.

Wil je verder lezen? Neem dan een abonnement op TankPro Magazine. Voor slechts €35,- per jaar lees je nu ook onze exclusieve carwashcontent mee. Aankomende editie; speciale content uit de USA.

cover, tankpro, magazine

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.