Corne van Zeijl, belegger, RTL Z, carwashpro, Zwarte Cross

‘Beleggen interessant voor de carwash-ondernemer’

Dat de carwashbranche floreert is geen nieuws. Het hebben van een wasgelegenheid loont. Tegelijkertijd gaat het ook in andere branches goed. Dit is dan weer te zien op de aandelenmarkt. Corné van Zeijl is analist bij Actiam, het bedrijf dat alle beleggingen van Vivat, Reaal en Zwitserleven verzorgt. In totaal gaat het om zo’n 55 miljard euro, daarmee is het één van de grootste beheerders van ons land. Volgens hem is het altijd goed om geld te beleggen.

“Niet alleen voor ondernemers is het interessant om geld te beleggen, ook voor de particulier is het goed om iets met geld te doen. Sparen loont namelijk al tijden niet meer”, zegt Van Zeijl. Volgens hem wordt sparen op de bank de aankomende jaren ook zeker niet meer interessant. “Ik zag onlangs dat de ING de spaarrentes van 0,05 procent naar 0,03 procent heeft verlaagd”, zegt Van Zeijl lachend. Hij snapt niet waarom ze de moeite nog nemen. Menig vermogend carwashleverancier zal de lage rente al wel aan den lijve hebben ondervonden. Beleggen is dus het devies.

Hoog rendement

Bij de bank leveren de zuurverdiende centen dus niks meer op. Volgens hem is de tijd er daarom dan ook naar om verder te kijken naar andere mogelijkheden om vermogen mee op te bouwen. Afhankelijk van het gekozen beleggingspakket is er meer of minder risico. Dit hangt ook samen met het rendement. Volgens Van Zeijl is er zeker op lange termijn wel een mooi rendement te behalen met beleggen. “Een rendement tussen de 5 a 6 procent per jaar moet wel mogelijk zijn op de wat langere termijn”, schat hij.

Toch benadrukt Van Zeijl ook de gevaren van beleggen. “Zeker als je iedere dag checkt hoe het gaat kun je terecht komen in een achtbaan. Aandelen stijgen, maar kunnen ook dalen en dat is niet iets waar iedereen tegen kan. Sommige mensen worden snel zenuwachtig.” Op dat moment kun je volgens hem beter nog eens nadenken of het wel iets is.

Rijk in een half uur

CarwashPro komt de ervaren belegger voor het eerst tegen op het bekende Zwarte Cross festival. Hij geeft in een speciale tent een korte presentatie: hoe word je rijk in een half uur? Dit alles begint met een simpele basisregel; minder besteden. “Het klinkt heel makkelijk en eigenlijk is het dat ook. Bij ons op kantoor zie ik vaak mensen die dan voor het werk koffie en een broodje voor de lunch halen, daarnaast wordt er nog een pakje sigaretten gekocht. Als je dat allemaal zou uitsparen heb je binnen een jaar of vier genoeg bespaard om een tweedehands Porsche 911 te kopen.” Het festivalpubliek hangt aan zijn lippen, ondanks de hitte in de tent.

“Het was een droom van me om een klein gedeelte van mijn kennis over te dragen op de bezoekers van de Zwarte Cross. Ik kom er zelf al jaren en toen ik een bezoekje aan de universiteitstent bracht enkele jaren geleden was ik verkocht. Ik wilde er ook staan.”

Zwitserleven

Eigenlijk is het wel tijd om de proef op de som te nemen, dus besluiten we om het beleggen zelf te proberen. Omdat het aanmaken van een speciale beleggingsrekening bij de ING bijna niet te doen is, en bovendien heel onduidelijk is wat het precies kost, besluiten we om een rekening te openen bij de bank waarvoor Van Zeijl de beleggingen beheert; Zwitserleven.

De kosten zijn duidelijk, het risico blijft wat vaag, maar volgens Van Zeijl zou het zeker op de lange termijn wel echt leuk kunnen opbrengen. Het beleggen bij Zwitserleven is relatief nieuw dus ook voor hem is het interessant om te zien of het goed werkt. Het begint bij het kiezen van een pakket. We kiezen voor ‘avontuurlijk’. Het pakket met de meeste aandelen en het hoogste risico. Een gokje op zijn tijd is leuk, dus we gaan het zien. Na het invullen van de gegevens, het insturen van een identiteitsdocument en het overmaken van 0,01 eurocent, heb ik bewezen dat ik echt besta. Na twee werkdagen is de account geactiveerd en kunnen we aan de slag.

Met honderd euro per maand zou het moeten kunnen. In plaats van te sparen zet ik die honderd euro voortaan op de andere rekening. Over zo’n 12 maanden gaan we eens naar Van Zeijl terug, eens kijken wat het dan precies heeft gebracht.

Zwitserleven, beleggen
Printscreen van het aantal beleggingspakketten

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.