Kerk, zondag

Openingstijden: De carwash open op zondag of niet?

Zondagopenstelling van de wasgelegenheid. ‘Moet ik nou wel of niet open op zondag?’ Het is een vraag die veel gesteld wordt door ondernemers in de carwashbranche. Veel ondernemers worstelen met het vraagstuk. En een eenduidig antwoord blijkt er eigenlijk ook niet te zijn. CarwashPro sprak met Dennis Kok, objectief adviseur voor carwashes over de kwestie; ook hij heeft geen eenduidig advies. “Het is van veel factoren afhankelijk of het werkt of niet”, zegt hij.

Kok deed een rondvraag onder enkele bedrijven, het resultaat was enorm wisselend. “De ene wasgelegenheid doet op zondag vijf procent van de totale wasaantallen, dan andere wel vijftien procent. Dan is het vergelijkbaar met bijvoorbeeld een vrijdag of een maandag.” Ook donderdag blijkt volgens hem een goede autowasdag. Het is volgens hem verder erg afhankelijk van de regio waar een carwash gevestigd is.

Locatie

De plaats is cruciaal volgens Kok. “Zit je in een kerkelijk gebied, dan kan een openstelling op zondag misschien zelfs wel averechts werken. Gezien zondag de rustdag is, zouden mensen misschien juist de carwash kunnen boycotten.” Volgens hem is het een belangrijk punt waar de ene ondernemer lak aan heeft. Andere houden er dan wel weer rekening mee denkt hij.

“Je kunt de openstelling op zondag ook kracht bij zetten door er een actie aan te koppelen.” Als voorbeelden geeft hij een bon in de lokale krant of een speciale korting. “Zelf denk ik dat het wel goed is om op zondag open te gaan als het kan. Je geeft dan de wasser meer opties en verlaagt de drempel om te wassen.” Daarnaast maakt het volgens hem ook uit of je bijvoorbeeld op een drukke meubelboulevard zit, of op een uitgestorven industrieterrein. Als dat laatste het geval is kun je volgens Kok ook proberen de publiekstrekker in dat gebied te worden. “Iedereen moet voor zichzelf de keuze maken om het wel of niet te doen.”

Langere termijn

Hij denkt dat het in eerste instantie niet een verhoging van wascijfers gaat opleveren. “Het wassende publiek gaat zich meer spreiden over de week als er ook op zondag kan worden gewassen.” De vraag is dan vooral of je op den duur weer gaat stijgen doordat ook een andere groep wassers wordt aangesproken. “Ik kies er altijd wel voor om op zondag open te gaan omdat je zo iedere klant kan bedienen. We zijn er voor alle klanten en niet alleen de christelijke, als die niet op zondag willen wassen dan moeten ze dat ook vooral niet doen”, zegt hij.

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber met een voorkeur voor een schone auto. Thom Mandos was tot 2018 de vaste redacteur van vakblad CarwashPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.