Britse CWAS pleit voor harde aanpak malafide handcarwashes

Het Environmental Audit Committee (EAC) drukt de Britse regering op het hart om “niet weg te kijken” als het gaat om malafide handcarwashes. In dit soort wasgelegenheden werken mensen onder erbarmelijke omstandigheden voor een hongerloon. De EAC en branchevereniging Car Wash Advisory Services (CWAS) vinden de huidige aanpak van de regering “teleurstellend”  en pleiten voor hardere maatregelen om misstanden in deze bedrijven tegen te gaan.

Circa 80 procent van alle wasgelegenheden in het Verenigd Koninkrijk bestaat uit wasgelegenheden waar voor bodemprijzen handmatig gewassen wordt. De EAC is een commissie van het House of Commons in het parlement van het Verenigd Koninkrijk. De opdracht van deze groep is om te onderzoeken hoe het beleid en de programma’s van het ministerie het milieu en duurzame ontwikkeling beïnvloeden. In dit geval gaat het dus om het onderzoeken van de werkomstandigheden in handcarwashes.

Het aantal schimmige wasgelegenheden in het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen vijftien jaar sterk toegenomen. Veel van deze handcarwashes staan bij parkeerplaatsen of op verlaten pleinen. Uit rapporten van de Modern Slavery Helpline blijkt dat 27 procent van alle meldingen van arbeidsuitbuiting die in 2017 binnenkwamen op de Modern Slavery Helpline over situaties in handcarwashes gingen. Volgens research van The Car Wash Association telt Groot- Brittannië circa 20.000 malafide handcarwashes.   

Teleurgesteld

Een recent voorstel van de EAC om harder op te treden tegen misstanden in handcarwashes werd afgewezen. In plaats daarvan koos de regering voor een pilotproject dat op vrijwillige basis uitgevoerd wordt. Er worden geen verplichting opgelegd en er wordt ingespeeld op de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers. De overheid schrijft bedrijven aan en laat hen weten wat hun plichten zijn op het gebied van de afvoer en verwerking van vervuild water. Daarnaast wordt de website van de overheid geüpdatet, waardoor de richtlijnen op het gebied van vervuiling duidelijker omkaderd worden. Dat is veel te soft volgens de EAC en de CWAS.

De EAC stelt dat deze aanpak niet afdoende is omdat zij “wijdverspreide en alarmerende berichten” ontving over mensenhandel en milieuovertredingen in handcarwashes. Het comité zegt “teleurgesteld” te zijn over de beslissing van de regering en CWAS sluit zich daarbij aan. Managing director Dawn Frazer van het CWAS denkt dat de regering met de huidige aanpak de plank misslaat, omdat men bedrijven in feite vraagt om zichzelf te controleren. Dat werkt volgens haar niet, mede omdat het ook nog eens op vrijwillige basis is. Frazer liet de BBC weten dat de branchevereniging inmiddels gebruik maakt van een keurmerk. Wasgelegenheden die aan alle geldende normen voldoen, krijgen dit beeldmerk uitgereikt. Het keurmerk geeft aan dat de wasgelegenheid in kwestie betrouwbaar en mensvriendelijk is. “We bezoeken alle wasgelegenheden in het land, omdat dit de enige manier is om te achterhalen of aan de gewenste standaarden wordt voldaan”, besluit Frazer.

Lees ook:

 

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.