Carwash De Zwette jubileert duurzaam met 80 zonnepanelen

Carwash de Zwette uit Feanwâlden blaast dit jaar 25 kaarsjes uit en heeft zichzelf duurzaam getrakteerd. De Friese wasgelegenheid schafte namelijk tientallen zonnepanelen aan. Daarnaast wordt bij het wassen van auto’s gebruikgemaakt van biologisch afbreekbare producten.

“We hebben 80 zonnepanelen op onze daken gelegd”, vertelt eigenaar Yde Lourens. Samen met zijn zoon Anne Jan runt hij de carwash en een autobedrijf. Voor zowel de carwash als de werkzaamheden in de garage is veel stroom nodig. “Het is mooi dat we dat nu zelf opwekken”, laat de eigenaar Actiefonline.nl weten. “Wij spuiten de auto schoon voordat hij in de wax gezet wordt en gedroogd. De meeste mensen rijden vervolgens zelf de wasstraat in maar mocht iemand dat vervelend vinden, dan willen wij dat ook wel voor hen doen.”

Naast een wasstraat met verschillende programma’s beschikt De Zwette ook over drie wasboxen. De wasgelegenheid gebruikt alleen maar biologisch afbreekbare shampoo’s. Het bedrijf beschikt over een reservoir waarin 20.000 liter regen- en afvalwater wordt opgevangen voor hergebruik. “Voor gebruik laten we het bezinken. Vervolgens wordt de olie afgescheiden en filteren we het water tot het zuiver is”, besluit Lourens.

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.