Vier tankstations onder de hamer in de gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft bekendgemaakt welke tankstations, waarvan sommige locaties zijn uitgerust met carwash of roll-over, de komende jaren op de kalender staan om geveild te worden. Dit jaar kan een gooi gedaan worden naar de huurrechten voor locaties aan de Vlaardingweg en de Capelseweg (allebei BP), de Jacques Dutilhweg (Texaco) en de Prinsenlaan (Total). Inzet van de veiling is het 15-jarige huurrecht op elk van de tankstations. In 2020 en 2021 volgen nog eens zeven locaties. 

De tankstations aan de Vlaardingweg en de Jacques Dutilhweg worden aangeboden met de verplichting om met de huidige onderhuurder een nieuwe exploitatieovereenkomst te sluiten. In de betreffende biedboeken is informatie opgenomen over de huidige overeenkomsten en over het inkomen van exploitanten over de afgelopen jaren.

De Texaco-locatie aan de Jacques Dutilhweg ligt bij oprit/afrit 26 (Kralingen) van de A16. Het tankstation beschikt over een shop (Star Market), een carwash, vier wasboxen en een stofzuigplein. De BP-locatie aan de Vlaardingweg ligt op industrieterrein Spaanse Polder. Ook dit tankstation beschikt over een winkel (Wild Bean Cafe) en een roll-over waar klanten hun auto kunnen wassen.

Het Total-tankstation aan de Prinsenlaan, tussen de wijken Het Lage Land en Prinsenland, ligt vlakbij de afrit/oprit 27 (Pr. Alexander) van de A16. Ook dit is een bemande locatie. Het vierde bemande station waarvan de huurrechten dit jaar worden geveild, is een BP aan de Capelseweg. De locatie ligt vlakbij de A20, afrit/oprit 16 (Capelle aan den IJssel). In de shop zit een Wild Bean Cafe. Net als bij het Total-station ligt er een IMO-carwash naast de locatie.

Vergoeding per liter

Het huurrecht zal worden gecombineerd met een afhankelijk recht van opstal. Op basis van de huurovereenkomst is aan de gemeente Rotterdam een uniforme huurprijs per vierkante meter verschuldigd. De retributie voor het recht van opstal wordt berekend op basis van de volumeomzet door middel van een – eveneens uniforme – vergoeding per 100 liter. Het pre-bid voor deze veilingen moet uiterlijk op donderdag 22 augustus 2019, om 10.00 uur zijn ontvangen. De internetveiling vindt plaats op donderdag 29 augustus 2019. Tot en met 7 augustus kunnen de biedboeken nog gedownload worden.

Vorig jaar werd er door EG Group flink betaald voor het behouden van het huurrecht op drie locaties in Rotterdam. In totaal leverde deze veiling de gemeente Rotterdam iets meer dan 11 miljoen euro op. Voor het Texaco-station aan de Vaanweg in Rotterdam-Zuid werd 4.750.000 euro geboden. De Esso-locatie aan de Vredenoordkade in de wijk Kralingen-Crooswijk, leverde 3.175.000 euro op. Het andere Esso-tankstation, aan de Molenlaan in Hillegersberg, bleek goed voor 3.200.000 euro. Beide Esso-vestigingen vielen sinds de overname van NRGValue vorig jaar ook al onder de vlag van EG Group.

Planning 2020 en 2021

Ook de tankstations die in 2020 en 2021 geveild worden door de gemeente Rotterdam, zijn inmiddels bekend. Volgend jaar kan een gooi worden gedaan naar de huurrechten van tankstations aan de Abraham van Rijckevorselweg (Esso), de Prins Alexanderlaan (Esso/Schipper), de Matlingeweg (Haan) en de Tjalklaan (BP). In 2021 volgen locaties aan de Burg. De Josselin De Jonglaan (Total Easyfill) in Rotterdam en de Dirk van de Burgweg (OK) in Hoek van Holland. Ook het Shell-tankstation aan de Korte Stadionweg in Rotterdam-Zuid staat in de voorlopige planning, maar de veiling van die locatie is nog onder voorbehoud.

De gemeente Rotterdam organiseert eenmaal per jaar een veilingronde waarbij per keer de huurrechten van één of meerdere locaties worden geveild. Binnen een periode van 15 jaar zullen alle verhuurde tankstations die veilbaar zijn opnieuw worden uitgegeven. Dat zijn er in totaal zo’n veertig. Doel van de veiling is om ‘planologisch ongewenste locaties’ op te heffen. Ook moeten nieuwe en kleinere marktpartijen op deze manier een kans krijgen om tot de markt toe te treden. Daarnaast levert het de gemeente een marktconforme huuropbrengst op.

Een overzicht van alle locaties die geveild worden en de link naar de biedboeken is te vinden op de website van de Gemeente Rotterdam.

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.