Tankstation Kriterion omgevormd tot servicestation

Het door studenten gerunde tankstation Kriterion in Amsterdam verschuift zijn kernactiviteit. Het bedrijf werd onlangs gerenoveerd en uitgebreid met elektrische laadpalen en een autowasplaats. Bas Vogelpoel Architecten en JPS architecten staan aan de basis van het nieuwe ontwerp van deze bijzondere locatie.

De wasstraat werd uit het bestaande gebouw gehaald en ondergebracht in een apart gebouw dat de Wasfabriek genoemd wordt. In dit pand staan ook vier wasboxen. Het is de bedoeling dat er 122 zonnepanelen op het dak worden geïntegreerd.

Het verlichtingsplan onderstreept de functionele indeling. De zonnepanelen maken de wasstraat grotendeels energieneutraal, aldus de architecten. Het exterieur van de Wasfabriek is volgens Architectenweb.nl bekleed met goudkleurige platen met een profiel. De binnenzijde is volledig uitgevoerd met vlakke platen in grijstonen.

Nieuwe hart

De goudkleurige, geprofileerde gevelbekleding werd ook toegepast bij het bestaande shop-gebouw. Dit is gedaan ter vervanging van het voormalige zwarte hpl-plaatmateriaal. De ruimte die is gewonnen door de wasstraat te verplaatsen, is gebruikt om de winkel uit te breiden met een koffiehoek en een keuken.

Deze nieuwe services vormen het nieuwe hart van het gebouw. Met een extra toegang is de shop via twee kanten te betreden. Op het terrein zijn vier elektrische laadpalen gepositioneerd.

Terugloop fossiele brandstoffen

In 2002 werd Kriterion geopend. Deze door architectenbureau Inbo ontworpen pomp werd volledig gerund door studenten. Toen zich recent de mogelijkheid voordeed om het terrein uit te breiden, werd besloten om op de terugloop van fossiele brandstoffen in te spelen. Het pompstation is inmiddels getransformeerd tot servicestation en fungeert tevens als laadplek voor elektrische auto’s.

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.