Caramba: ‘Als chemie-leverancier moet je toegevoegde waarde bieden’

Elke wasgelegenheid heeft chemie nodig, maar voor sommige ondernemers is de prijs een leidende factor. Een onverstandige keuze volgens Caramba. De chemie-leverancier wil het verschil maken door eventueel een begeleidende rol in te nemen en zo bedrijven te helpen bij het zo efficiënt mogelijk inrichten van een carwash. Ondernemer Ad Benschop van Carwash Woerden: “Je kunt Caramba eigenlijk wel als adviesbureau beschouwen.”

Ondernemer Ad Benschop van Carwash Woerden werkt al jarenlang samen met Caramba. Wat hem zo aanspreekt aan de chemie-leverancier is de adviserende rol die het bedrijf uit Assen aanneemt. “Zo hadden we in onze carwash op een gegeven moment last van vervuiling op de vloer die we er maar moeilijk konden verwijderen. Het team van Caramba redde ons met goed advies uit de brand en sindsdien is dit probleem geen issue meer. Nu we weten hoe we de vloer schoon kunnen houden, verloopt alles vlekkeloos. Je hebt hier niet met een stel dozenschuivers te maken, maar met een betrokken team”, zegt Benschop.

Caramba is volgens de ondernemer een adviesbureau dat ‘toevallig’ gespecialiseerd is in chemie. Technisch adviseur Volkmar Alberts kan zich wel vinden in die omschrijving: “We zijn een partner in business. De ondernemer en wij streven hetzelfde doel na: schone auto’s en tevreden klanten. We werken samen aan hetzelfde resultaat, dus waarom zou je elkaar daarin niet ondersteunen? Qua chemie zijn er meer goede leveranciers. Wij willen ons vooral onderscheiden door kennisdeling, advisering, en ondersteuning.”

Kostprijs per wassing

Klanten kunnen ervoor kiezen om volledig ontzorgd te worden. “Dat houdt in dat wij de instellingen van de chemie voor onze rekening nemen en regelmatig alles checken”, zegt Alberts. “In overleg met de klant spreken we af hoeveel en welke ondersteuning hij wil. We praten eerst met de ondernemer om te kijken waar hij behoefte aan heeft. Wat voor een beleving wil hij zijn klanten bieden, wil hij geur in zijn wasstraat of wil hij de kwaliteit van zijn recyclewater verbeteren? Als we zijn wensen in kaart hebben gebracht, stellen we een rapport op. In dit document leggen we vast hoe we de chemie willen afstellen en welk specifiek type chemie het beste op de wensen van de ondernemer aansluit. Ook berekenen we de kostprijs per wassing. De ondernemer krijgt een overzicht waarin alles staat vastgelegd en waar de instellingen op vermeld staat. Een andere optie is dat we de kwaliteit van het recyclewater meten. Met deze informatie kun je tijdig inspelen op situaties waarin de waterkwaliteit dreigt te verslechteren. Zo voorkom je dat stankoverlast optreedt of verkleuring plaatsvindt.”

Als chemie-leverancier moet je toegevoegde waarde kunnen bieden. Caramba probeert dat door uitgebreide onderzoeksrapporten op te stellen en actief mee te denken met klanten, verduidelijkt Alberts: “Met bijvoorbeeld het onderzoeken van recycle water hopen we het verschil te maken. We meten en op basis daarvan maken we een handboek waarin we de metingen opnemen. Als we afwijkende of opmerkelijke waardes zien, gaan we actief aan de slag. Dan moet je denken aan verminderde zuurstof in het water, waardoor stankoverlast ontstaat. De bekende geur van rotte eieren dus. We meten de geleidbaarheid van het water. Als het lange tijd gesneeuwd heeft en er veel gestrooid is op de wegen, meten we de hoeveelheid zouten in het water. Als dat gehalte boven een bepaalde waarde komt, kan dat voor problemen zorgen. Te hoge ijzerwaardes kunnen ook zorgen voor gele verkleuring in de wasstraat. Je kunt een heleboel problemen voorkomen door recyclewater goed en regelmatig te controleren.”

Meet-overzicht

Dat meet-overzicht spreekt Benschop enorm aan en is dan ook een van de redenen waarom hij al jarenlang met Caramba werkt: “Het monitoren van de kwaliteit van recyclewater is erg belangrijk. Het is zaak om dat goed in de gaten te houden en stankoverlast of verstoppingen te voorkomen. Als er klachten over chemie komen, ligt dat vaak niet aan de producten zelf maar aan de afstelling van de apparatuur. Het is meestal een technisch probleem. Stel je voor dat je geen afspraken maakt over afstellingen aan machines en het personeel continu aan de chemie-dosering zit te draaien: op den duur ontstaan er dan gegarandeerd problemen. Dan kun je daar een chemie-leverancier toch niet voor verantwoordelijk stellen als er ineens veel product gebruikt wordt? Toch gebeurt dit regelmatig. Veel ondernemers staan niet stil bij het belang van chemie. Ze denken ook ten onrechte dat het te duur is. Dat is niet zo. Vaak is het probleem slecht voorraadbeheer. Te veel product kost naast opslagkosten handenvol geld. Een goede leverancier zal echter voorkomen dat je met overschot achterblijft.”

Technisch adviseur Harold Wijnhoud biedt technische ondersteuning namens Caramba.

Account manager Bertram Nijeboer vult hem aan: “Elke vertegenwoordiger of adviseur bij Caramba heeft ervaring in de carwashbranche. We hebben allemaal auto’s gewassen en praktijkervaring opgedaan. We kennen het vak en weten waarover we praten. We zijn de enige chemie-leverancier met zo’n uitgebreid dienstenpakket. We kunnen als de ondernemer erom vraagt ook medewerkers instrueren en trainen. Ook advisering over het afstellen van wasinstallaties behoort tot ons takenpakket. Het meten van bronwater of de controle van de waterontharding kunnen we tevens voor onze rekening nemen. Als een van onze vertegenwoordigers denkt dat er iets niet in de haak is met het water, vragen zij onze experts om hulp.”

Geen onderlinge concurrentie

Die experts zijn er in de vorm van twee technisch adviseurs. Naast Alberts is ook Harold Wijnhoud actief. “Onze adviseurs zijn overal in Nederland en in België werkzaam. Zowel Alberts als Wijnhoud zijn er puur voor de technische ondersteunende taken bij al onze klanten. Beide kunnen voor periodieke check-ups naar eenzelfde relatie gaan. Ze zijn namelijk alle twee op de hoogte van de situatie. Dat zorgt voor flexibiliteit. Daarnaast is er ook geen sprake van onderlinge concurrentie. Integendeel, want er wordt op kantoor veel gespard door dit duo. Daarnaast zorgt het uitwisselen van ervaringen voor kennisverbreding”, besluit Nijeboer.

Lees ook:

  • Geling’s langste autowasstraat kiest voor stabiliteit
  • Max Autowas verloot gloednieuwe auto onder klantenbestand
  • Samenwerking Carwash Blijdorp en Caramba draait om meedenken
  • Caramba Nederland verbetert kwaliteit recyclewater met X-line

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.