Wasgelegenheid helpt mensen met geestelijke problemen aan een baan

In het Australische Tamworth werken 29 mensen met geestelijke problemen in een wasgelegenheid van Flourish Australia. In dit bedrijf worden auto’s waterloos gewassen. Wat deze organisatie bijzonder maakt, is dat Flourish voornamelijk mensen met geestelijke problemen in dienst heeft. Het doel is om kwetsbare groepen een gevoel van eigenwaarde bij te brengen.

Werknemer Darrin Givney kreeg een nieuwe kans nadat hij door meerdere beroertes getroffen was. Door hulp te vragen aan Flourish Australia, kreeg Givney steun en een luisterend oor. Het leverde hem uiteindelijk ook een baan op. Na een lange herstelperiode waarin hij zijn spraak en motoriek opnieuw moest leren beheersen, is hij inmiddels actief als supervisor.

Inmiddels werkt Givney als toezichthouder bij de waterloze carwash en leidt hij mensen op om in de wasgelegenheid te werken: “Je ziet dat mensen opleven en zich trots voelen, omdat ze een bijdrage aan de maatschappij leveren. Ik ben Flourish ook zeer dankbaar voor hun steun.”

Waterschaarste

Het plan is om in de nabije toekomst meerdere van dit soort vestigingen op te richten en meerdere mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. In Australië is sprake van waterschaarste en daar speelt deze carwash op in.

Auto’s worden handmatig gewassen. Er komt amper water aan te pas, omdat er met chemicaliën gewerkt wordt die het vuil oplossen en vervolgens met een microvezel doek verwijderd kunnen worden. De gebruikte doeken moeten na afloop gewassen worden. Ook voor een dikke laag modder is water benodigd, maar dat is sowieso een stuk minder dan bij een reguliere wasbeurt het geval is. “We kunnen tot wel 300 liter water per wasbeurt besparen”, laat Givney The Northern Leader Daily weten. Behalve het exterieur wordt ook het interieur aangepakt. “Mensen kunnen plaats nemen in de wachtruimte of hun sleutels afgeven, want we werken zeer zorgvuldig. Het duurt even voordat de auto schoon is.”

Perspectief

Uiteindelijk moet het personeelsbestand groeien van 29 naar 50 werknemers. “Het gaat er om dat mensen met psychische problemen weer perspectief zien en een reden hebben om uit bed te komen. Door te werken, krijgen ze een gevoel van eigenwaarde en trots en dat is onbetaalbaar”, besluit Givney.

In onderstaand bericht is een video van het project te zien.

WATERLESS CARWASH IN TAMWORTH TO BOOST MENTAL HEALTH

Onderwerpen: ,

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.