‘Geef duidelijke instructies en stel ontsmettingsvloeistof beschikbaar’

Hoe zorg je ervoor dat je klanten en medewerkers tegen verdere verspreiding van het coronavirus beschermt? Door duidelijke instructies te geven én door ontsmettingsvloeistof beschikbaar te stellen, onder meer bij pinterminals, stelt bedrijfsarts Daan Breederveld.

De hele wereld is op dit moment keihard bezig om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Maar hoe besmettelijk is dit virus eigenlijk? We vragen het aan Daan Breederveld, bedrijfsarts bij Het Med, Gezondheid en werk in Amsterdam. “Over het algemeen wordt nu aangenomen dat het coronavirus COVID-19 iets besmettelijker is dan een ‘gewone griep’, maar weer veel minder besmettelijk dan bijvoorbeeld mazelen of waterpokken. De seizoensgriep lijkt dus iets minder besmettelijk, maar ook daar zijn weer dodelijke varianten van, dus alleen besmettelijkheid zegt niet alles.”

Uit onderzoeken die half maart (New England Journal of Medicine) en eerder in het jaar (Günter Kampf/Universitätsmedizin Greifswald) werden gepubliceerd, blijkt dat – afhankelijk van het oppervlak, coronavirussen (er zijn meerdere subtypen getest) 72 uur tot in het uiterste geval negen dagen behouden kunnen blijven op oppervlakken. “Dit is erg afhankelijk van de omstandigheden en het soort oppervlak”, benadrukt Breederveld.

Kennis overdragen

Een van de belangrijkste vragen op dit moment is: hoe kun je je personeel zo goed mogelijk beschermen en voorkomen dat het virus overslaat? Breederveld: “Allereerst helpt het als het personeel weet hoe het virus wordt overgedragen en dus hoe een besmetting verloopt. Aanhoesten of niezen via druppeltjes slijm door de lucht, direct contact (vooral via de handen) of via oppervlakken zijn de belangrijkste routes van besmetting. Vervolgens is de strategie om bij de bron te beginnen, de bezoekers je locatie dus. De overheid doet er alles aan om bij mensen tussen de oren te krijgen dat ze met klachten thuis moeten blijven. Tegelijk weten we niet zeker of dat alle risico’s afdekt en is er helaas geen garantie dat iedereen zich daar altijd aan houdt.”

Het is volgens de arts niet duidelijk hoe lang het virus op verschillende materialen beschikbaar blijft in de buitenlucht onder de verschillende weersomstandigheden. “Dat onderzoek is bij mijn weten niet eerder gedaan. Dus we moeten het doen met de data die we wél hebben. Het is goed dat we ons beseffen dat het om indirect bewijs gaat. De praktijk kan anders uitpakken, omdat er meerdere invloeden tegelijk van toepassing zijn, denk aan de weersinvloeden, de mate van gebruik of de hoeveelheid virus dat aangebracht wordt.” Het is onmogelijk om dit in een laboratoriumsetting zo te onderzoeken dat het volledig aansluit op de praktijk. “Daarom zijn er voor dit soort vragen weinig echt sluitende wetenschappelijke uitkomsten.”

De volgende stap is de bezoeker zo te instrueren dat hij of zij persoonlijk de hygiëne in acht neemt. “Afstand houden is daar een goed voorbeeld van, in de elleboog niezen en handen vaak wassen misschien nog wel belangrijker. Dat kun je niet vaak genoeg zeggen of op borden aankondigen, want mensen hebben nu eenmaal andere gewoonten.”

Tips en verbeterpunten

Heeft Breederveld tips of verbeterpunten om de sector te helpen in deze lastige tijd? Belangrijk is het volgens hem vooral om te zorgen voor duidelijke instructies voor wat betreft het afstand houden tot elkaar en het reinigen van de handen voor gebruik van een pinapparaat. Het monteren van units met ontsmettingsvloeistof voor de handen zou aan te raden zijn.

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.