water

Blog WashTec: Duurzaam autowassen en de kansen van waterterugwinning

Moderne autowasstraten zijn voortdurend in ontwikkeling en er wordt steeds zuiniger omgegaan met water. Voor het wassen van een auto is meestal slechts vijftien liter vers water nodig. Het resterende water bestaat voornamelijk uit water dat al gebruikt is bij eerdere wassingen en vervolgens is opgevangen om te worden hergebruikt in de desbetreffende systemen. In dit blog legt WashTec uit wat de mogelijkheden zijn op het gebied van duurzaam autowassen. 

Zijn waterterugwininstallaties de moeite waard?

Zeker weten! Als beheerder van een wasstraat dient u sowieso een waterzuiveringsinstallatie te plaatsen. Het is u niet toegestaan het reinigingswater na de wassingen ongezuiverd rechtstreeks in de riolering te lozen. Is het niet slimmer om een stap verder te gaan en het gezuiverde water hergebruiken? Uw waterrekening zal maar een fractie bedragen van wat u zou moeten betalen zonder waterzuivering. Op deze wijze bespaart u meer dan honderd liter water per wasbeurt! Door hergebruik van water zal het milieu u dankbaar zijn en daarnaast bespaart u geld.

Welk systeem is het beste?

In het algemeen kan volgens WashTec niet worden gezegd dat de ene waterterugwininstallatie aanzienlijk beter is dan de andere, daar deze systemen beschikbaar zijn voor verschillende behoeften. Sommige van deze systemen zijn ontworpen voor het verwerken van bijzonder grote aantallen wassingen en zijn uitermate geschikt voor zeer drukbezochte en grote wasstraten. Andere systemen zijn kleiner en compacter. De installatie ervan vergt weinig ruimte, ook als deze slechts beperkt aanwezig is. Daarnaast wordt het reinigingswater op grondige wijze gezuiverd door deze systemen.

Er zijn ook veel verschillende manieren voor het behandelen van reinigingswater zodat het water op eenvoudige wijze kan worden hergebruikt in de wasstraat. Als u bijvoorbeeld veel belang hecht aan een volledig biologisch zuiveringsproces, is dit ook mogelijk. Zo kunt u zich in uw branche onderscheiden in een tijd van toenemende wereldwijde bewustwording.

Waar u op moet letten bij het terugwinnen van water

Waterterugwinning moet niet alleen voordelen opleveren voor uw portemonnee en het milieu, maar ook optimaal werken en het water moet zodanig worden gezuiverd dat het volledig bruikbaar is voor het wassen van auto’s. Dit betekent bijvoorbeeld dat er niet te veel kalk in het water moet achterblijven omdat er na het drogen kalkvlekken in de autolak kunnen ontstaan. Daarnaast moet het systeem zo min mogelijk onderhoud vergen. Per slot van rekening heeft u tijdens uw dagelijkse bedrijfsvoering vast nuttigere zaken te doen dan voortdurend bezig zijn met de waterterugwininstallatie.

Kort samengevat: Waterterugwinning is in verschillende opzichten de moeite waard. Als u uw bedrijfskosten zo laag mogelijk wilt houden, weinig tijd aan het systeem wilt besteden en daarnaast het milieu wilt beschermen, is een waterterugwininstallatie de ideale oplossing voor u. Waterterugwininstallaties zijn voor alle soorten systemen beschikbaar, zodat u de juiste keuze kunt maken op basis van uw behoeften. Met de juiste waterbehandeling voor uw wasstraat, verdient het systeem zichzelf binnen een redelijk tijdsbestek terug. Door gebruik te maken van bijzondere biologische systemen werft u ook nieuwe zeer milieubewuste klanten.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.