Loogman Groep in RTL Nieuws over aanpak discriminatie op de werkvloer

Het kabinet wil ondernemers verplichten om schriftelijk vast te leggen wat zij doen om discriminatie op de werkvloer te voorkomen. Het is de bedoeling dat bedrijven zorgvuldiger zijn in de woordkeuze in hun vacatures, zodat er geen kandidaten uitgesloten worden op basis van geslacht, achtergrond of seksuele voorkeur. Bedrijven die willens en wetens bepaalde groepen uitsluiten, kunnen sancties verwachten als het aan staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken ligt.

Het plan is om bedrijven die moedwillig discrimineren boetes op te leggen. Zo’n geldstraf kan oplopen tot 4.500 euro. Daarnaast wordt de naam van het desbetreffende bedrijf bekendgemaakt. Als waarschuwing. Bij de Loogman Groep speelt deze kwestie niet, omdat de onderneming al volop werk biedt aan mensen met verschillende culturele achtergronden. Sterker nog: volgens algemeen directeur Kees Yzebaart toon je als ondernemer juist aan dat je bedrijf een afspiegeling van de maatschappij is door mensen met verschillende nationaliteiten in dienst te nemen.

De Amsterdamse vestiging van de carwash-keten was vrijdag 3 juli te zien in een item over racisme op de werkvloer in het RTL Nieuws. Zo ging Yzebaart dieper in op deze thematiek. Zo zijn er medewerkers van acht nationaliteiten actief op de interieurbaan in de vestiging in Amsterdam. “Onze klantengroep is heel divers. Het is bij elke vestiging van de Loogman Groep belangrijk dat je klanten zich in het personeel herkennen. Je ziet bij ons een afspiegeling van de samenleving”, zegt hij. Ook komt personeel van de Amsterdamse vestiging aan het woord.

De uitzending is hier terug te kijken. Het stuk over de Loogman Groep is te zien van 8:52 tot 11:52 minuut.

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.