Blinq Carwash zet in op maatschappelijk verantwoord ondernemen

Blinq Carwash in Apeldoorn zet zich in voor het milieu, stelt bedrijfsleider Iwan Moerman. Zo wordt er gebruikgemaakt van milieuvriendelijke chemicaliën en led-verlichting. Het water wordt biologisch gerecycled door een bioreactor.


Bij Blinq Carwash wordt grondwater in plaats van kraanwater gebruikt voor het wasproces. Een systeem pompt het grondwater op, filtert het en leidt het naar de wasstraat. “We pompen 10 kuub per uur op, waarvan we 5 kuub ook echt gebruiken. De overige 5 kuub storten we inclusief alle mineralen en voedingstoffen weer terug in de grond. Er gaat dus niets verloren”, laat Moerman Indebuurt Apeldoorn weten.

Moerman vindt zorgdragen voor het milieu erg belangrijk: “Ons  waterrecyclingssysteem vangt het water op in een put, waardoor we 90 procent van het water kunnen hergebruiken voor de volgende wasbeurt. De overige 10 procent water is nodig om de afvalstoffen die van de auto’s af komen, naar een olie- en vetafscheider te transporteren. Twee keer per jaar worden deze putten en olie- en vetafscheiders geleegd en vervolgens op professionele wijze afgevoerd.”

Roestvrij staal

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een speerpunt van de bedrijfsvoering van Blinq Carwash. “In de wasstraat is bijvoorbeeld voornamelijk roestvrij staal gebruikt. De leidingen, die normaal gesproken van rubber zijn, hebben wij van roestvrij staal laten maken”, verduidelijkt Moerman. “Zelfs de deuren, de keuken en de brandslanghaspel zijn van roestvrij staal materiaal. Zowel voor de lampen in de wasstraat als op het stofzuigplein en in de wasboxen is er voor led-verlichting gekozen. Als er geen auto’s zijn, schakelt de verlichting automatisch naar 30 procent van zijn vermogen.”


Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.