Carwash-ondernemer in Bilzen riskeert geldboete en celstraf voor wietplantage

Een eigenaar van een wasgelegenheid in het Belgische Bilzen kan een celstraf van dertig maanden en een geldboete van 8.000 euro tegemoet zien, omdat hij een wietplantage heeft opgezet. Twee van zijn personeelsleden zouden volgens de politie betrokken zijn bij de drugshandel. Op 12 november spreekt de rechtbank een vonnis uit over de zaak.

De zaak kwam in 2018 aan het licht toen de politie na een tip lucht kreeg van de illegale handelingen van de carwash-ondernemer. De man zou betrokken zijn bij verschillende plantages. “Hij benaderde mensen om plantages op te zetten. Twee van zijn werknemers waren ook betrokken bij zijn handeltje”, zo klonk het volgens Het Nieuwsblad bij de procureur. “Zij deden het vervoer, moesten regelmatig het voertuig poetsen en zochten panden om de plantages in onder te brengen.”

Op 1 oktober 2018 vond er een huiszoeking plaats in een woning in de Wirixstraat in Tongeren. De politie trof op dat adres 386 planten aan. Ook werd duidelijk dat er voorbereidingen getroffen waren om meerdere cannabis planten te kweken. “Er waren ook sporen van eerdere oogsten en elektriciteitsdiefstal”, aldus de aanklager. De beklaagde heeft bekend voor de Tongerse rechtbank: “Het was een uitdaging, een kick. Het was de bedoeling om geld te kunnen verdienen om meer te kunnen gokken. Maar alles is fout gelopen omdat ik er niets van ken. Ik heb trouwens alles zelf gedaan, de anderen hebben hier niets mee te maken.”

Dieptepunt

Behalve de ondernemer en twee personeelsleden moest ook een 71-jarige man zich voor de rechtbank verantwoorden. Hij zou zijn auto hebben uitgeleend om de wietplantjes mee te vervoeren. De procureur wil de carwash-ondernemer dertig maanden celstraf opleggen. Zijn medewerkers kunnen achttien en dertig maanden cel krijgen. De 71-jarige man kan eveneens achttien maanden gevangenisstraf krijgen. Verder vraagt de aanklager geldboetes van 8.000 euro.

De advocaat van de carwash-ondernemer vraagt om coulance voor zijn cliënt die al eerder in de gevangenis heeft gezeten. “Mijn cliënt heeft een half jaar in de cel gezeten en is nog maar een schim van zichzelf. Hij zit echt in het dieptepunt van zijn leven sinds zijn vrijlating. Hij heeft gegokt en alles verloren.” Het vonnis volgt op 12 november.

Onderwerpen: ,

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.