Provincie Drenthe stimuleert trip naar de carwash in plaats van wassen op straat

Provincie Drenthe wil Drentenaren stimuleren om hun auto in een wasbox of carwash te wassen, zodat er minder op straat gewassen wordt. Deze oproep moet het grondwater beschermen, zodat er minder vuil van auto’s in de riolering komt. Denk dan aan olieresten, slijpsel van de remschijven en autoreinigingsmiddelen.

In een wasbox of wasstraat belandt afvalwater niet in het riool, maar wordt het in een reservoir opgevangen en apart afgevoerd. Doordat de bodem van wasgelegenheden vloeistofdicht is gemaakt, raakt de grond niet vervuild. “We kunnen het mensen niet verbieden hun auto op straat te wassen, maar willen mensen wel oproepen dit niet te doen. De afvalstoffen van auto’s kunnen grote gevolgen hebben. Eén druppel olie kan 1.000 liter grondwater ongeschikt maken om te drinken”, laat woordvoerder Karin Betten van de provincie Dagblad van het Noorden weten.

Een aantal Drentse gemeenten verbiedt in de algemene plaatselijke verordening al om auto’s op straat te wassen. Ook de ANWB en Milieu Centraal promoten de autowasstraat. “We zien dit toch als een voorbeeld van wat mensen zelf kunnen doen om het grondwater te beschermen. Daarnaast roepen we mensen op bijvoorbeeld medicijnresten terug te brengen naar de apotheek of bij het chemisch afval te doen”, verduidelijkt Betten.

Beter beschermen

Gedeputeerde Hans Kuipers (GroenLinks) startte recentelijk een programma om het Drentse grondwater beter te beschermen. Hij zocht daarbij de samenwerking met de waterschappen, gemeenten, landbouworganisaties en vooral ook waterleidingbedrijven op. Al het Drentse drinkwater komt immers uit grondwater.

In Drenthe zijn zestien locaties waar drinkwater uit de bodem wordt gewonnen. Betten: “Vooral in waterwingebieden willen we dat mensen hun auto niet op straat wassen. Maar eigenlijk geldt dit advies voor de hele provincie. Het is heel simpel: wat niet in het grondwater komt, hoeven we er ook niet uit te halen.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.