Jaaroverzicht CarwashPro (slot): Coronamaatregelen en lockdown

Nick Fewings, Unsplash

De laatste maanden van 2020 stonden in het teken van coronamaatregelen. Wat kon er wel en wat mocht er niet? In België moesten de carwashes tijdelijk dicht, in Nederland mag de wasstraat tijdens de nog altijd durende lockdown openblijven.

Sinds dinsdag 1 december zijn de wasstraten in België weer open, nadat zij op 2 november moesten sluiten. België telt relatief veel handcarwashes en bij die ondernemingen is er veelal sprake van veel klantcontact. De gehele sector ging daarom voor bijna een maand op slot.

Belgische carwashes lieten het er niet bij zitten en spanden een zaak aan. Reiniging is essentieel voor het onderhoud van voertuigen, zo voerden zij aan bij de rechter. Nog voordat er een uitspraak was, werd duidelijk dat wasgelegenheden weer open mochten, net als de niet-essentiële winkels. De rechter verwierp overigens de claim.

De sluiting in België zorgde voor veel discussie. Zo mochten zakelijke auto’s wel worden gewassen, maar dan alleen die auto’s van mensen in een cruciaal beroep. Het onderscheid moesten wasondernemers zelf zien te maken.

Essentieel onderhoud

In Nederland mogen carwashes tijdens de nog altijd voortdurende lockdown openblijven. De reden daarvoor is dezelfde als die Belgische collega’s aan de rechter voorlegden: reiniging is essentieel in het onderhoud.

Toch is hier ook de nodige discussie. Blijven interieurbanen open? En sluit je plaatsen af op het stofzuigerplein? De Bovag gaf er wisselende adviezen over, maar kwam uiteindelijk tot het advies dat alles mag openblijven, mits er onderling afstand kan worden gehouden en aan de hygiënische maatregelen kan worden voldaan.

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.