EenzetCarwash

Kettingwasstraat van EenzetCarwash passeert mijlpaal van half miljoen wassingen

Na ruim vier jaar is de non-commerciele kettingwasstraat van EenzetCarwash in het Belgische Zeebrugge de half miljoen wassingen gepasseerd. De leverancier won vier jaar geleden een aanbesteding van opdrachtgever C.RO Ports en plaatste een speciale kettingwasstraat. Niet alleen werd de langste straat tot nu toe gebouwd (49,9 meter), deze diende tevens zowel alkalisch als zuur te kunnen wassen. “Het was een unieke opdracht en we zijn enorm trots op wat we tot dusver bereikt hebben”, zegt Jan van Dillen van EenzetCarwash.

C.RO Ports is het overslagbedrijf voor auto’s die vanuit Zeebrugge naar Groot-Brittannië geëxporteerd worden door middel van een zogenaamd RoRo-schip (roll-on, roll-off). Auto’s van onder meer de merken Mercedes, Ford en Toyota worden per trein naar het honderdzeventig hectare grote terrein vervoerd. Vóór het verschepen wordt ieder voertuig gewassen door de Istobal-wasstraat. Dankzij de ervaring bij het reinigen van treinen en trams bij de bedrijven Nedtrain, HTM, RET en GVB wist de carwash-leverancier een wasstraat te realiseren die aan de specifieke wensen van de klant voldeed.

Inmiddels staat de teller al op meer dan 537.000 wassingen, dit betekent dat er gemiddeld zo’n 134.000 auto’s per jaar worden gewassen. “De productiecapaciteit van de machine wordt volledig benut en staat eigenlijk nooit stil”, zegt Van Dillen. “Het vervoer per trein vereist een specifieke benadering van de te reinigen voertuigen. De pantograaf die stroom afneemt van de bovenleiding veroorzaakt vliegroest. Dit slijpsel brandt in op de lak en kan uitsluitend met een (zeer sterke) zure wassing worden verwijderd.”

Reinigingsproces

Ieder voertuig wordt eerst met een licht alkalische reiniger voorbehandeld en met hoge druk afgespoeld. Vervolgens wordt direct gedroogd. Op het droge voertuig wordt het oxaalzuur aangebracht (zuur hecht beter op droge voertuigen) waarna er tien meter wordt benut ten behoeve van inwerktijd.

Dan wordt het zuur additioneel ingemasseerd middels een 3-borstelstation om vervolgens nog een keer bijna negen meter aan inwerktijd te benutten. Aansluitend wordt het zuur verwijderd door middel van een tweede hogedruk boog, waarna een wassing zoals wordt toegepast in een conventionele commerciële wasstraat kan beginnen.

Afspoelinrichting

Ten behoeve van het preventief behandelen tegen zuurinvloeden is een speciale afspoelinrichting (in-house) ontwikkeld. Deze zorgt voor een neutralisatie van het zuur. “Enerzijds blijft de levensduur van de techniek hierdoor gewaarborgd, anderzijds is het water dat wordt opgevangen en wordt gerecycled klaar ter behandeling.” De componenten welke in aanraking komen met het zuur (de eerste helft van de wasstraat) zijn uitgevoerd in RVS316, een type roestvrij staal.

EenzetCarwash en C.RO Ports hebben zeer scherpe afspraken gemaakt omtrent de up-time en dienstverlening. “De up-time ligt ver boven de 99 procent. Dit service level wordt bereikt door het op afstand monitoren, uitlezen en aansturen van de wasstraat door middel van IW-Manager.”

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is de vaste redacteur voor vakblad TankPro en schrijft ook regelmatig over ontwikkelingen in de autowasbranche voor vakblad CarwashPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.