Christ, roll-over, Autotechnika

Autotechnika in Brussel: mooie stands, weinig mensen

Grote stands en enkele mooie ontwikkelingen op carwashgebied. Toch blijft de Autotechnika in de Expo in Brussel een beurs voornamelijk gericht op de automotivebranche. Voor het carwashgedeelte pakte vooral de Belgische dealers uit met grote stands vol machines. Maandagmiddag, wanneer CarwashPro de beurs bezoekt, zijn de stands flink bemand. Veel bezoekers zijn er echter bij het carwashgedeelte niet.

Na een afgelaste editie twee jaar terug vanwege de aanslagen, is de automotivebeurs dit jaar weer terug op dezelfde stek als toen. Deze negentiende editie pakten enkele bedrijven flink uit. Meest in het oog springend was de stand van Pro-Wash, Belgische verdeler van Christ en Sonny’s. Twee roll-overs en twee volledige wasstraten waren op de stand geplaatst. Hetzelfde bij Eco-Wash, distributeur van onder andere Istobal in België.

Virtual reality

Het meest in het oog springt het VR-gedeelte op de stand van Pro-Wash. In een 3D-video wordt een kijkje genomen bij Zuiver Carwash in het Limburgse Sittard. Op de locatie zijn meerdere machines van het Duitse Christ te zien. De verschillende stappen in het wasproces worden doorlopen. Volgens de eigenaar van Pro-Wash, Jacques Smet, kostte het uitgebreide promotiefilmpje behoorlijk veel geld. “We zijn een dag bezig geweest met een regisseur en flinke filmploeg. Het kost 12.000 euro, maar dan heb je wel wat”, zegt hij lachend.

Het resultaat mag er zeker zijn en maakt indruk op de bezoekers die de stand bezoeken. Dat ze de enige zijn met een VR-experience op stand verbaasde Smet enigszins. “We hebben het een beetje van Holz afgekeken die zoiets deden op de European Carwash Show in Amsterdam vorig jaar. We hadden wel verwacht dat het hier ook getoond werd. We zijn er wel verder op gegaan en delen speciale brillen uit aan bezoekers zodat ze ook thuis van de ervaring kunnen genieten.”

Tekst gaat door onder de foto

Autotechnika, VR, Christ, Zuiver
Het VR-Systeem op de stand van Pro-Wash

Betaalterminal

Een andere Duitse leverancier, Washtec, presenteerde een primeur op de beurs. Een nieuwe betaalterminal genaamd Valina als vervanging van de traditionele betaalsystemen voor in de carwash. “De nieuwe Valina betaalterminal vervangt de CCV OPP50 die volgend jaar uit de certificering loopt en dan dus niet meer bruikbaar is. De nieuwe Valina is geschikt voor contactloos, chip en magneetstrip betaalkaarten en is eenvoudig te plaatsen als vervanging van de CCV terminals in onze Drive-In terminal en op wasboxen”, vertelt Peter van der Veen die ook op de beurs aanwezig is.

“Voor de kaarten waar een pincode gevraagd wordt zoals bijvoorbeeld MultiTankCard en TravelCard kan zelfs de pincode ingetoetst worden op het touchscreen. Een bonprinter is tevens mogelijk en als die al ingebouwd is in onze Drive-In terminal kan deze bonprinter hergebruikt worden”, vertelt hij terwijl hij laat zien hoe het nieuwe apparaat precies werkt.

Tekst gaat door onder de foto

Terminal, Washtec,
De nieuwe betaalterminal van Washtec

Mooie boog

Een andere stand die opvalt is die van Eco-Wash, de Belgische tegenhanger van EenzetCarwash. Op de stand zijn verschillende machines van Istobal geplaatst. Naast een volledige wasstraat, wordt hier voor het eerst de M’Nex 32, het nieuwste topmodel in het roll-over segment aan de Belgische bezoekers getoond. De machine werd in november tijdens de Tankstation Vakbeurs al aan de Nederlandse markt gepresenteerd.

Eén van de bogen doet hoofden omdraaien. Het speciale industriële design zorgt voor een echte toevoeging in de wasstraat.

Tekst gaat door onder de foto

Istobal, Eco-wash, Autotechnika, wasstraat
De boog met mooi design

Wasboxen

Het Belgische DiBO is te vinden op de stand van Kauffmann. Hier wordt de roll-over machine getoond waarop de mooie aanbieding geldt, waarover we eerder hebben geschreven. Niet ver van de stand is de stand van CTW te vinden. Hier staat een grote overdekte wasbox, de machine die via hen verspreid wordt in België. Op deze stand kijken enkele geïnteresseerden naar het systeem dat normaliter niet te zien is voor het publiek, de hele techniek achter de wasbox.

Op de stand van DICO is de ketting uit een wasstraat gezien. Er wordt tevens uitleg gegeven over het betaalsysteem van het merk en het backoffice systeem waaruit enorm veel informatie te herleiden is. Zo is te zien hoevaak mensen de wasstraat gemiddeld bezoeken en wat het weer voor invloed heeft op het wasgedrag. Ernaast staat een groot scherm waarop verschillende elementen uit de wasstraat te zien zijn door middel van video’s. Volgens Jeroen Visser van DICO Nederland staan er waarschijnlijk meer tunnels van het merk in België dan in Nederland. “België is een heel andere markt, de focus ligt veel meer op tunnels en wasboxen”, zegt hij.

Tekst gaat door onder de foto

DICO, Autotechnika
De stand van DICO

Nieuwe wanden

Naast al de machines tonen ook verschillende overige leveranciers nieuwe producten. BouwImpex toont enkele nieuwe opties voor de muren in wasgelegenheden. De nieuwe CleanPanel-panelen in verschillende kleuren staan op de stand uitgestald. De Belgische branchevereniging BBRV heeft ook een eigen stand op de beurs met de focus op het werven van nieuwe leden.

MESA Coatings heeft een mooie langwerpige stand met verschillende impressies van carwashprojecten waar de vloeren van het merk te vinden zijn. Een andere Duitse leverancier die aardig had uitgepakt is Kärcher. Deze stand was te vinden naast die van de Technical Service Group (TSG) het bedrijf dat het onderhoud en distrubutie tegenwoordig namens het merk verzorgt. Op de beurs werd een nieuwe wielwasunit getoond welke volgens hen echt diep de velgen van de auto reinigt.

Lees ook: Fotoalbum: Carwashgedeelte van Autotechnika 2018

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.