Mike Hoffs, chip,

Achter de schermen: ‘De techniek achter de wasbox is sexy’

Mike Hoffs, chip,

Voor veel mensen is een wasbox gewoon een wasbox. Maar niet voor Mike Hoffs. Hij houdt zich namelijk bezig met de techniek achter de wasplaatsen van voertuigen. Hoffs begon zijn carrière in de waswereld al op jonge leeftijd. Hij startte onder aan de ladder met het wassen van auto’s bij Anac in Nijmegen. Na jaren afwezigheid kwam hij weer terecht in de waswereld. “Ik wilde als techneut de techniek achter wasboxen sexy maken.” 

“Ik ben echt een technicus geworden met een grote voorliefde voor Linux-besturingssystemen toegepast op kleine electronica”, zegt hij enthousiast. Tijdens zijn werkzaamheden in de internetgerelateerde dienstverlening bleef hij altijd met interesse de carwashbranche volgen. Dit kwam omdat meerdere mensen uit zijn familie in die branche actief zijn.

Inhaalslag

Toen hij in 2015 voor een korte periode terugkwam bij een wasbedrijf, zag hij dat veel dingen op het gebied van techniek achterliepen. “Ik deed een tijd de technische ondersteuning, maar kwam erachter dat er een flinke inhaalslag te behalen was aan zowel de hardware- als softwarekant. Zo rolde ik langzaamaan in de richting van de wasboxen en dus ook de techniek erachter. Het is een leuk stukje techniek, maar in de toenmalige vorm totaal niet sexy”, zegt hij lachend.

Hij kwam naar eigen zeggen veel tekortkomingen tegen. “Er waren maar weinig inputmogelijkheden en het koppelen van nieuwe technieken verliep moeizaam of was totaal niet mogelijk.” De koppelingen om bijvoorbeeld geautomatiseerd (dagelijkse) omzetgegevens in veel gebruikte financiële pakketten te krijgen, hadden veel haken en ogen.

Wit canvas

Doordat Hoffs zoveel tekortkomingen tegenkwam, waagde hij zelf de sprong in het diepe en begon hij zijn zoektocht naar passende oplossingen en verbeteringen. Eind 2016 begon hij met het ontwikkelen van een eerste versie waarbij gebruik werd gemaakt van bestaande ‘internet of things mogelijkheden’. “Denk daarbij bijvoorbeeld aan een bestaande camera-unit of andere opties die aangesloten zijn op het internet. Ook in de carwash zijn steeds meer gadgets te vinden.” Hij ontwikkelde de systemen door om na heel wat versies en aanpassingen te komen tot het product dat het nu is. In plaats van gebruik te maken van de hedendaagse veel toegepaste micro-controller, maakte hij de bewuste keuze voor een mooi helder TFT-scherm waarbij de focus op de toekomst ligt.

“Ik wilde een wit canvas, vanaf nul beginnen zodat de mogelijkheden voor de eigenaar in principe eindeloos zouden zijn”, zegt Hoffs enthousiast. In plaats van gebruik te maken van groene twee of vier lijnen lcd-displays maakt hij nu gebruik van heldere TFT-schermen ter grootte van een standaard iPad, of zelfs nog groter. Het zou volgens hem al een hoop schelen omdat er geen beperkingen zouden zijn in het tonen van informatie. Met de nieuwe mogelijkheden kan het geheel worden uitgevoerd in de huisstijl van een bedrijf.

Vrijheid

De huidige micro-controllers met 16MHz processoren of zelfs minder, vallen volgens Hoffs in het niet bij de door hem toegepaste processor met bijna 5000 MHz. Hiermee bereikte Hoffs wat hij voor ogen had. Er wordt een mooi helder TFT-scherm toegepast waarbij de informatiemogelijkheden naar de klant nagenoeg eindeloos zijn. In plaats van de klant te informeren via een 2 of 4 lijnige display heeft hij nu een multimedia interface waarbij plaatjes, videos en zelfs audio tot de mogelijkheden behoren.

“De techniek van de wasbox werd sexy”, zegt hij lachend. De basis van zijn nieuw gemaakte controle-unit voor de wasbox is gebaseerd op Linux. Het besturingssysteem waar hij inmiddels al ruim vijftien jaar mee werkt. “Het brengt me de vrijheid die ik voor ogen heb. Op afstand updaten, beveiligen en de mogelijkheid om door te kunnen blijven ontwikkelen zowel op hardware- en softwaregebied.”

Integratie

Een van de belangrijkste uitgangspunten die Hoffs enthousiast aanhaalt, is het vervangen van bestaande wasbox- besturingen. De C-unit zoals hij de controle-unit zelf noemt, is dan ook ontwikkeld om zowel in nieuwe als bestaande installaties toegepast te kunnen worden. Hij legt dan ook uit dat via een controle paneel de C-unit ingesteld kan worden qua programmering en overige functies waarbij de oude controller één op één vervangen kan worden.

Volgens Hoffs zijn de mogelijkheden van de C-unit bijna oneindig. “Doordat de processor, geheugen en de opslag op een losse module zitten, biedt dit in de toekomst ook de mogelijkheid om mee te kunnen gaan met de tijd indien gewenst.” Softwarematig is veel mogelijk volgens hem. Waar vroeger de oplossingen in de hardware moesten worden gezocht, kan dat nu middels de software.

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.