Noorse firma ontwikkelde wasstraat voor vliegeniers

MSG Production ontwikkelde een wasinstallatie voor vliegtuigen. Het Noorse bedrijf stelt daarmee een wereldprimeur te hebben en speelde naar eigen zeggen in op een behoefte. Met het systeem kan volgens de firma snel, efficiënt en duurzaam een toestel gereinigd worden. Sales manager Frøydis Garmo Hovden vertelt meer over de bedrijfsvoering en visie van de onderneming.

Hoe is het idee ontstaan om een carwash voor vliegtuigen te ontwikkelen?
Hovden: “Het idee is in december 2009 ontstaan toen oprichter Svein Gunnar Mæland op zijn broer wachtte die toen vaststond op Schiphol. Zijn vlucht had flinke vertraging opgelopen door de slechte weersomstandigheden. Het toestel moest ijsvrij gemaakt worden, waardoor de wachttijd opliep. Mæland raakte geïrriteerd, omdat kerst eraan kwam en hij dit feest met zijn broer wilde vieren. Hij vroeg zich af hoe het schoonmaken van vliegtuigen versneld kon worden. Na jaren van testen en ontwikkelen werd het prototype van de wasinstallatie voor vliegtuigen uiteindelijk in 2016 gepatenteerd.”

Wat is het verschil tussen een reguliere carwash en deze wasinstallatie voor vliegtuigen?
Hovden: “In feite de grootte. De manier van wassen is hetzelfde. Mæland heeft een achtergrond in de carwash-industrie en die kennis heeft hij ingezet bij de ontwikkeling van deze installatie. Er wordt met hoge druk gewerkt en er wordt  van speciaal voor vliegtuigen geschikte chemie ontwikkeld. Een Noorse universiteit is in samenwerking met ons bezig met het uitwerken van een formule waarmee de lak van de vliegtuigen gereinigd kan worden zonder deze te beschadigen. Daarnaast kan de software van de installatie het toestel zowel schoon als ijsvrij maken. Een andere functie is dat dit computerprogramma het vliegtuig ook naloopt op mogelijke technische defecten en deze detecteert. Zie het als een soort extra APK.”

Was er vraag naar deze uitvinding vanuit de luchtvaartmaatschappijen?
Hovden: “Ja, absoluut. De interesse in deze oplossing stijgt. Voordat hij MSG Production opzette, sprak Mæland honderden uren met luchtvaart-experts. Het viel hem op dat de oude manier van schoonmaken erg veel tijd, water en geld kost. Het schoonmaakproces moest sneller en efficiënter kunnen. Dat is dus gelukt. Het systeem is geschikt voor toestellen zoals de Boeing 737 en Airbus A320. Ook kleinere vliegtuigen kunnen we reinigen.”

Wat is het grootste verschil tussen de huidige manier van schoonmaken en jullie oplossing?
Hovden: “Meestal worden handborstels ingezet om vliegtuigen te reinigen. Naast erg arbeidsintensief is deze manier van reinigen vaak ook slecht voor de coating. Ook stoom wordt toegepast als schoonmaakmethode. Het duurt echter uren voordat een toestel volledig schoon is. De oplossing van MSG Production zorgt ervoor dat een kist in twintig minuten gereinigd is. In dat korte tijdsbestek is het vliegtuig schoon en wordt de lak niet beschadigd omdat er met hoge druk gewerkt wordt. Het vervuilde water wordt opgevangen en gerecycled. Olie wordt gescheiden en de opgevangen zeep kan hergebruikt worden.”

Mocht een luchtvaartmaatschappij interesse hebben in jullie product, hoe gaat dat dan in zijn werk?
Hovden: “Allereerst nodigen we geïnteresseerden uit om een kijkje te komen nemen bij onze proefopstelling in Noorwegen. We verzorgen demonstraties, zodat duidelijk wordt wat MSG Production te bieden heeft. Mocht er een overeenkomst gesloten worden, sturen we een technisch team naar onze klanten toe. Zij helpen met de opbouw van de wasinstallatie en zorgen ervoor dat alles naar behoren werkt.”

Lees ook:

  • Video: MSG Production ontwierp carwash voor vliegtuigen
Onderwerpen: , ,

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.