afvoer, Peugeot, shampoo, wasbox

Drie ton schadevergoeding voor Carwash de Achterhoek

In zijn jarenlange strijd tegen de gemeente Doetinchem heeft Carwash de Achterhoek wederom een schadevergoeding toegewezen gekregen, ditmaal bij de Raad van State. De gemeente moet daarom ruim drie ton overmaken aan ondernemer Henk Hoegen Dijkhof. De carwash-exploitant had echter op meer compensatie gehoopt dan de 314.678,02 euro die hij kreeg toegewezen.

In 2002 realiseerde hij een nieuw wascentrum aan de Keppelseweg in Doetinchem. Deze bestond uit een wasstraat van veertig meter en vijf wasboxen. De gemeente besloot in 2007 om ’t Lookkwartier te herontwikkelen. Hierdoor werd een van beide ingangen van de wasstraat afgesloten voor verkeer. In 2013 werd door een civiele rechter geoordeeld dat de carwash-eigenaar door het onrechtmatige besluit 100.025 euro mis zou zijn gelopen.

Veel te weinig

Dat bedrag was veel te laag vond de ondernemer en hij besloot verder te procederen. In een volgende zitting werd besloten om de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak advies te laten uitbrengen over de hoogte van de schade. Deze stichting kwam tot de conclusie dat een schadevergoeding van ruim drie ton gerechtvaardigd is. De rechtbank nam dat advies destijds over.

Niet terecht vond de carwash-exploitant. Dat bedrag was nog steeds veel te weinig. Hij zette vraagtekens bij het advies waar de rechter zich op baseerde. Zo was het aantal klanten dat via de inmiddels afgesloten inrit naar zijn carwash toekwam veel hoger dan in het adviesrapport stond. Ook de groeipercentages die daarin werden gehanteerd waren te laag. Daarnaast is het rapport opgesteld door één persoon, die bovendien geen econoom of schade-expert is.

Adviesrapport

De Raad van State was echter wél van mening dat het eerdere besluit van de rechtbank mede op het adviesrapport mocht worden gebaseerd. “De keuzes die zijn gemaakt, laten zien dat het aantal arbitraire elementen, waar mogelijk, wordt verkleind. Onder meer door uit te gaan van de feitelijke behaalde groei over de jaren 2003 tot en met 2006, waaraan vervolgens verwachtingen worden ontleend voor de groei over de jaren 2006 tot en met 2008 voor de wasstraat en over 2006 tot en met 2009 voor de wasboxen.”

Dat het rapport is opgesteld door één persoon is geen reden om te twijfelen aan de juistheid ervan, vond de rechter. Mede daardoor kwam de Raad van State tot de conclusie dat de ondernemer onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waarom het advies van de stichting buiten beschouwing moest worden gelaten. De te betalen schadevergoeding werd niet verhoogd.

Ontevreden

Hoegen Dijkhof kan dus waarschijnlijk drie ton tegemoet zien van de gemeente. Een tevreden reactie viel echter niet op tekenen uit zijn mond. Op vragen van vakblad CarwashPro wilde hij desgevraagd niet reageren. Of de uitspraak het einde betekent van zijn verzet tegen de gemeente is ook niet duidelijk.

Daarentegen is de gemeente Doetinchem goed gemutst. “Wij zijn tevreden met de weloverwogen uitspraak van de Raad van State”, laat woordvoerder Remco van Straaten weten. De gemeente hoopt dat er nu een einde komt aan de meerjarige procedure.

Wil je ook de gratis nieuwsbrief van CarwashPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Drie ton schadevergoeding voor Carwash de Achterhoek | CarwashPro
afvoer, Peugeot, shampoo, wasbox

Drie ton schadevergoeding voor Carwash de Achterhoek

In zijn jarenlange strijd tegen de gemeente Doetinchem heeft Carwash de Achterhoek wederom een schadevergoeding toegewezen gekregen, ditmaal bij de Raad van State. De gemeente moet daarom ruim drie ton overmaken aan ondernemer Henk Hoegen Dijkhof. De carwash-exploitant had echter op meer compensatie gehoopt dan de 314.678,02 euro die hij kreeg toegewezen.

In 2002 realiseerde hij een nieuw wascentrum aan de Keppelseweg in Doetinchem. Deze bestond uit een wasstraat van veertig meter en vijf wasboxen. De gemeente besloot in 2007 om ’t Lookkwartier te herontwikkelen. Hierdoor werd een van beide ingangen van de wasstraat afgesloten voor verkeer. In 2013 werd door een civiele rechter geoordeeld dat de carwash-eigenaar door het onrechtmatige besluit 100.025 euro mis zou zijn gelopen.

Veel te weinig

Dat bedrag was veel te laag vond de ondernemer en hij besloot verder te procederen. In een volgende zitting werd besloten om de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak advies te laten uitbrengen over de hoogte van de schade. Deze stichting kwam tot de conclusie dat een schadevergoeding van ruim drie ton gerechtvaardigd is. De rechtbank nam dat advies destijds over.

Niet terecht vond de carwash-exploitant. Dat bedrag was nog steeds veel te weinig. Hij zette vraagtekens bij het advies waar de rechter zich op baseerde. Zo was het aantal klanten dat via de inmiddels afgesloten inrit naar zijn carwash toekwam veel hoger dan in het adviesrapport stond. Ook de groeipercentages die daarin werden gehanteerd waren te laag. Daarnaast is het rapport opgesteld door één persoon, die bovendien geen econoom of schade-expert is.

Adviesrapport

De Raad van State was echter wél van mening dat het eerdere besluit van de rechtbank mede op het adviesrapport mocht worden gebaseerd. “De keuzes die zijn gemaakt, laten zien dat het aantal arbitraire elementen, waar mogelijk, wordt verkleind. Onder meer door uit te gaan van de feitelijke behaalde groei over de jaren 2003 tot en met 2006, waaraan vervolgens verwachtingen worden ontleend voor de groei over de jaren 2006 tot en met 2008 voor de wasstraat en over 2006 tot en met 2009 voor de wasboxen.”

Dat het rapport is opgesteld door één persoon is geen reden om te twijfelen aan de juistheid ervan, vond de rechter. Mede daardoor kwam de Raad van State tot de conclusie dat de ondernemer onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waarom het advies van de stichting buiten beschouwing moest worden gelaten. De te betalen schadevergoeding werd niet verhoogd.

Ontevreden

Hoegen Dijkhof kan dus waarschijnlijk drie ton tegemoet zien van de gemeente. Een tevreden reactie viel echter niet op tekenen uit zijn mond. Op vragen van vakblad CarwashPro wilde hij desgevraagd niet reageren. Of de uitspraak het einde betekent van zijn verzet tegen de gemeente is ook niet duidelijk.

Daarentegen is de gemeente Doetinchem goed gemutst. “Wij zijn tevreden met de weloverwogen uitspraak van de Raad van State”, laat woordvoerder Remco van Straaten weten. De gemeente hoopt dat er nu een einde komt aan de meerjarige procedure.

Wil je ook de gratis nieuwsbrief van CarwashPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.