Poll

Meer verzuim onder werknemers in de carwashbrance?

Tussen juli 2021 en juni 2022 was het gemiddelde verzuimpercentage 4,7 procent, het hoogste niveau in jaren Foto: Unsplash

Het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland is in juli opnieuw gestegen, terwijl over het algemeen in de zomer juist minder mensen ziek thuiszitten. Het verzuimpercentage steeg vorige maand licht naar 4,5 procent, blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, die samen goed zijn voor ongeveer 1 miljoen werknemers en meer dan 63.000 werkgevers.

Volgens ArboNed zat in juni 4,4 procent van de Nederlandse werknemers thuis. Tussen juli 2021 en juni 2022 was het gemiddelde verzuimpercentage 4,7 procent. Dat is het hoogste niveau in jaren. In de zomerperiode is er vaak minder verzuim, omdat veel mensen dan vakantie hebben. Sinds de coronapandemie is dit echter veranderd.

“Vorig jaar zagen we dat het verzuimpercentage in juli al gelijk bleef en niet daalde”, zegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. “Dit jaar zien we zelfs een stijging. Die wordt voornamelijk veroorzaakt door een piek in het aantal ziekmeldingen door corona in de eerste helft van juli”, duidt ook hij de oorzaak.

Werkdruk

Uit de data blijkt dat medewerkers na een coronabesmetting wel sneller weer aan het werk gaan. “De helft is na zeven dagen weer aan het werk. Tussen februari en juni vorig jaar – toen de variant Alpha dominant was – was dat nog vijftien dagen”, aldus Penders. Het verzuim stijgt ook om psychische redenen, zoals spanningsklachten en burn-outs. Volgens Penders zorgt onder meer de krapte op de arbeidsmarkt voor meer werkdruk.

CarwashPro is benieuwd of ook ondernemers in de carwashbranche een stijging zien in het verzuim onder werknemers, en of ze daar last van hebben. Laat het hieronder weten in de poll. Een reactie delen kan via redactie@carwashpro.nl

Ook in de carwashbranche is er meer verzuim onder werknemers

  • Eens, maar de uitval is goed op te vangen (0.4%)
  • Eens, het is een probleem om de roosters rond te krijgen (1.1%)
  • Oneens, het is niet meer dan anders (0.2%)
  • Het personeelstekort in het algemeen is een veel groter probleem (98.4%)

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.