Cycle wash

Fietsers nieuwe doelgroep voor wasstraten?

Foto: CycleWash

De fiets en dan met name de elektrische variant wint de afgelopen jaren enorm aan populariteit. Sinds de coronacrisis is sprake van een verdubbeling van de omzet uit de verkoop van fietsen en een verkoopstijging van 9 procent. Ontstaat daarmee ook een markt voor het wassen van fietsen? Het in Keulen gevestigde bedrijf cycleWASH denkt van wel en ontwikkelde een machine.

De coronacrisis heeft de verkoop van fietsen een flinke boost gegeven. De omzet uit fietsenverkoop kwam uit op 1,65 miljard euro, een verdubbeling ten opzichte van 2010. De verkoop van fietsen is sinds 2020 tot een recordhoogte gestegen: in totaal werden er dat jaar bijna 1,1 miljoen fietsen verkocht, dat is het hoogste aantal sinds 2011. Dat blijkt uit cijfers van RAI Vereniging en Bovag. Vooral elektrische fietsen zijn populair. Er werden ruim 547 duizend e-bikes verkocht, een stijging van 30 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Prototype

Wasboxen zijn natuurlijk prima geschikt om een modderige mountainbike schoon te spuiten. Maar in Duitsland, waar de verkoop van fietsen sinds de coronacrisis ook door het dak gaat, vinden ze dat het ook anders kan. Het in Keulen gevestigde bedrijf CycleWash ontwikkelde een semi-automatische bikewash. Een prototype van het apparaat werd vorig jaar al getest bij een vestiging van wasketen CleanCar AG en inmiddels is er een productierijpe machine in twee varianten. Waarvan een mobiele versie die op een bakfiets kan worden vervoerd.

Het wasproces van de CycleWash lijkt sterk op een wasstraat. De klant doet de voorreiniging zelf met een sproeikop. Vervolgens zet hij zijn fiets in de machine en verandert deze tijdens het wasproces van positie zodat alle plekken en onderdelen bereikt worden. Na het wassen kan de klant zijn fiets drogen met de meegeleverde handdoeken en zijn rit vervolgen.

Milieuvriendelijk

CleanCar was vooral te spreken over het milieuvriendelijke aspect van de fietswasinstallatie. Dit vanwege de biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen en een gesloten waterkringloop. Tijdens de proef werden ook dure fietsen en e-bikes gewassen. De feedback van klanten was vooral meer automatisering van het wasproces en een geïntegreerde droging. Die kritiek nam het bedrijf ter harte en verwerkte deze in twee nieuwe halfautomatische fietswassystemen: De CycelWash miniDUO en de CycleWash Go. Deze systemen maken niet alleen meer gebruik van waterstralen, maar hebben ook borstels.

Tekst loopt door onder de foto.

Het Go wassysteem werkt hetzelfde als het mini DUO wassysteem, maar is een stuk kleiner. Omdat de machine slechts 1,40 meter lang is, kan deze op een bakfiets vervoerd worden. Bij beide systemen duwt de fietser zijn fiets de wasstraat in en kiest een wasprogramma. Daarbij is er de keuze tussen puur water voor de borstelwas of een ‘premium’-programma met een wasadditief. Het wassysteem kan handmatig worden ingesteld op de hoogte van het wiel, zodat het stuur en zadel droog blijven tijdens het wassen.

Perslucht en ultrasone reiniging

Een voorwas is mogelijk met een Clean & Dry Gun. Deze lans gebruikt perslucht van 6 tot 8 bar. De klant heeft daarbij de keuze om zijn fiets schoon te spuiten met alleen perslucht of ook water te gebruiken. Het waterverbruik van de lans is minimaal 100 milliliter per minuut. Op die manier kan een volledige voorwas in drie minuten worden gedaan met slechts 300 milliliter water.

Op aanvraag kunnen de machines worden geleverd met een module voor ultrasoon reinigen. Daarbij worden in een waskuip met ultrafijne trillingen luchtbellen links en rechts van de band gegenereerd. Dit werkt met zo’n 40.000 trillingen per seconde. Deze luchtbellen maken het vuil van de velgen en banden los. Voor zwaardere vervuilingen kan een speciaal biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel worden gebruikt.

E-bike klanten

Volgens CycleWash is de voornaamste doelgroep voor bikewash-systemen de e-bike eigenaar. De onderhoudsintervallen van deze fietsen zijn vergelijkbaar met die van een auto. En bij speciaalzaken zijn lange wachttijden ontstaan voor servicebeurten. Een fietswassysteem kan er in ieder geval voor zorgen dat de fiets alvast schoon is zodat die tijd bespaard kan worden bij onderhoud. Hiermee is het volgens CycleWash een ideale aanvulling op de bestaande reinigingsmogelijkheden van een wasstraat of wasbox voor auto’s.

Lees ook: 

Auteur: Paul Van den Bogaard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Fietsers nieuwe doelgroep voor wasstraten? | CarwashPro
Cycle wash

Fietsers nieuwe doelgroep voor wasstraten?

Foto: CycleWash

De fiets en dan met name de elektrische variant wint de afgelopen jaren enorm aan populariteit. Sinds de coronacrisis is sprake van een verdubbeling van de omzet uit de verkoop van fietsen en een verkoopstijging van 9 procent. Ontstaat daarmee ook een markt voor het wassen van fietsen? Het in Keulen gevestigde bedrijf cycleWASH denkt van wel en ontwikkelde een machine.

De coronacrisis heeft de verkoop van fietsen een flinke boost gegeven. De omzet uit fietsenverkoop kwam uit op 1,65 miljard euro, een verdubbeling ten opzichte van 2010. De verkoop van fietsen is sinds 2020 tot een recordhoogte gestegen: in totaal werden er dat jaar bijna 1,1 miljoen fietsen verkocht, dat is het hoogste aantal sinds 2011. Dat blijkt uit cijfers van RAI Vereniging en Bovag. Vooral elektrische fietsen zijn populair. Er werden ruim 547 duizend e-bikes verkocht, een stijging van 30 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Prototype

Wasboxen zijn natuurlijk prima geschikt om een modderige mountainbike schoon te spuiten. Maar in Duitsland, waar de verkoop van fietsen sinds de coronacrisis ook door het dak gaat, vinden ze dat het ook anders kan. Het in Keulen gevestigde bedrijf CycleWash ontwikkelde een semi-automatische bikewash. Een prototype van het apparaat werd vorig jaar al getest bij een vestiging van wasketen CleanCar AG en inmiddels is er een productierijpe machine in twee varianten. Waarvan een mobiele versie die op een bakfiets kan worden vervoerd.

Het wasproces van de CycleWash lijkt sterk op een wasstraat. De klant doet de voorreiniging zelf met een sproeikop. Vervolgens zet hij zijn fiets in de machine en verandert deze tijdens het wasproces van positie zodat alle plekken en onderdelen bereikt worden. Na het wassen kan de klant zijn fiets drogen met de meegeleverde handdoeken en zijn rit vervolgen.

Milieuvriendelijk

CleanCar was vooral te spreken over het milieuvriendelijke aspect van de fietswasinstallatie. Dit vanwege de biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen en een gesloten waterkringloop. Tijdens de proef werden ook dure fietsen en e-bikes gewassen. De feedback van klanten was vooral meer automatisering van het wasproces en een geïntegreerde droging. Die kritiek nam het bedrijf ter harte en verwerkte deze in twee nieuwe halfautomatische fietswassystemen: De CycelWash miniDUO en de CycleWash Go. Deze systemen maken niet alleen meer gebruik van waterstralen, maar hebben ook borstels.

Tekst loopt door onder de foto.

Het Go wassysteem werkt hetzelfde als het mini DUO wassysteem, maar is een stuk kleiner. Omdat de machine slechts 1,40 meter lang is, kan deze op een bakfiets vervoerd worden. Bij beide systemen duwt de fietser zijn fiets de wasstraat in en kiest een wasprogramma. Daarbij is er de keuze tussen puur water voor de borstelwas of een ‘premium’-programma met een wasadditief. Het wassysteem kan handmatig worden ingesteld op de hoogte van het wiel, zodat het stuur en zadel droog blijven tijdens het wassen.

Perslucht en ultrasone reiniging

Een voorwas is mogelijk met een Clean & Dry Gun. Deze lans gebruikt perslucht van 6 tot 8 bar. De klant heeft daarbij de keuze om zijn fiets schoon te spuiten met alleen perslucht of ook water te gebruiken. Het waterverbruik van de lans is minimaal 100 milliliter per minuut. Op die manier kan een volledige voorwas in drie minuten worden gedaan met slechts 300 milliliter water.

Op aanvraag kunnen de machines worden geleverd met een module voor ultrasoon reinigen. Daarbij worden in een waskuip met ultrafijne trillingen luchtbellen links en rechts van de band gegenereerd. Dit werkt met zo’n 40.000 trillingen per seconde. Deze luchtbellen maken het vuil van de velgen en banden los. Voor zwaardere vervuilingen kan een speciaal biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel worden gebruikt.

E-bike klanten

Volgens CycleWash is de voornaamste doelgroep voor bikewash-systemen de e-bike eigenaar. De onderhoudsintervallen van deze fietsen zijn vergelijkbaar met die van een auto. En bij speciaalzaken zijn lange wachttijden ontstaan voor servicebeurten. Een fietswassysteem kan er in ieder geval voor zorgen dat de fiets alvast schoon is zodat die tijd bespaard kan worden bij onderhoud. Hiermee is het volgens CycleWash een ideale aanvulling op de bestaande reinigingsmogelijkheden van een wasstraat of wasbox voor auto’s.

Lees ook: 

Auteur: Paul Van den Bogaard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.