Fortador zet met stoomreiniger eerste stappen op Nederlandse carwashmarkt

De machine heeft een stoom- en wasfunctie die de binnenbekleding van de auto reinigt en desinfecteert Foto: Fortador Benelux

Fortador betreedt de Nederlandse markt met stoomreinigers voor het interieur en exterieur van de auto. De focus ligt voornamelijk op de carwashbranche, omdat daar volgens CEO van Fortador Benelux Pieter Jacobs vraag is naar een aanvullende manier van schoonmaken. “Tussen stofzuigen en detailing zit nog een groot gat dat met stoomreiniging opgevuld kan worden.”

Dit jaar komt de Europese fabrikant van reinigingsmachines naar Nederland met twee stoomreinigers: de Fortador Self Wash One en de Fortador Self Wash Deluxe. De eerste is een kleinere machine en alleen geschikt voor het reinigen van het interieur. Daarvan zijn inmiddels vijf machines ingekocht door verschillende carwashes in Nederland. Het grotere model, de Fortador Self Wash Deluxe, wordt volgend jaar gepresenteerd. Ook daarvan worden eerst vijf machines geplaatst, voornamelijk in wasboxen.

Waarom de auto reinigen met stoom?
Pieter Jabobs: “Met alleen stofzuigen wordt de auto wel schoon, maar wat je met het blote oog niet ziet zijn de vele bacteriën die blijven zitten. Wij hebben wel eens onderzocht hoeveel dat is. In een nieuwe auto met 20.000 kilometer op de teller, bleek het interieur na een jaar bijna nog viezer te zijn dan een openbaar toilet. Door te reinigen met stoom wordt 99,9 procent van de bacteriën en virussen gedood. Dat komt door de hete stoom, die op het oppervlak een temperatuur van 120 graden bereikt en de bovenste laag als het ware losweekt. De stoomreinigers van Fortador zijn overigens zo afgesteld dat ze op geen enkele manier de elektronica of de auto kunnen beschadigen. We hebben er lang aan gewerkt om het zo te krijgen. Een stoommachine an sich is geen hogere wiskunde, maar de juiste afstelling is hetgeen wat het product uniek maakt.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Fortador Self Wash Deluxe
De Fortador Self Wash Deluxe komt volgend jaar op de Nederlandse markt.

En hoe werkt het voor de buitenkant van de auto?
“We werken met drie verschillende opties. Het spuitpistool is vergelijkbaar met een standaard hogedrukreiniger. Daarnaast kun je kiezen voor droog-stoom, waar met minimaal waterverbruik en een hoge druk tot 20 bar de auto wordt gereinigd. Mocht een klant bijvoorbeeld vliegjes op de auto hebben, dan kan je het met deze droog-functie heel mooi reinigen. Wanneer een auto extreem vuil is en onder de modder en vogelpoep zit, kan je nat-stoom gebruiken, vaak in combinatie met een wax of shampoo. Onze machines zijn gebruiksvriendelijk. Er zitten drie knoppen op en meer is het niet. Binnen 4,5 minuut heb je het complete interieur of exterieur gereinigd.”

Hoe kan het een aanvulling zijn op een carwash?
“In de carwash-industrie is er steeds meer vraag naar stoomreinigers voor het interieur. Tussen stofzuigen en detailing zit nog een groot gat dat met stoomreiniging opgevuld kan worden. En naast dat het iets nieuws is waarmee je je als carwash kunt onderscheiden, is het ook nog eens een heel duurzaam product. Je kunt een complete auto van binnen en buiten reinigen met 3,5 tot 4 liter water. Dat is natuurlijk niets vergeleken met het waterverbruik in een kettingstraat of in een wasbox. Zeker in tijden van hitte en watertekort een pluspunt.

Daarnaast is het een stukje bedieningsgemak voor de klant. Die staat vaak met zijn oude schoenen in een wasbox de auto te wassen. Met een stoomreiniger kan je zelfs in je zondagse pak de auto schoonmaken, want je wordt toch niet nat. Het water dat wordt verbruikt, verdampt door de hoge temperatuur. Voor een carwash-ondernemer scheelt dat overigens weer in de afvoer van water. En zoals de wetgeving nu is, is er ook geen milieucertificering nodig voor de machine. Het heeft enkel een water- en stroomtoevoer nodig, daar draait het op.”

Wat is nu het plan?
“We zijn hier niet om luchtkastelen te verkopen, we zijn eerlijk naar de klant toe over wat werkt en wat niet. Dit zijn onze eerste stappen op de Nederlandse markt, met dit jaar de focus op onze kleinere machines en het verzamelen van data. Volgend jaar willen we dan onze grotere modellen introduceren.”

De Fortador Self Wash One is geschikt voor het interieur.

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Fortador zet met stoomreiniger eerste stappen op Nederlandse carwashmarkt | CarwashPro

Fortador zet met stoomreiniger eerste stappen op Nederlandse carwashmarkt

De machine heeft een stoom- en wasfunctie die de binnenbekleding van de auto reinigt en desinfecteert Foto: Fortador Benelux

Fortador betreedt de Nederlandse markt met stoomreinigers voor het interieur en exterieur van de auto. De focus ligt voornamelijk op de carwashbranche, omdat daar volgens CEO van Fortador Benelux Pieter Jacobs vraag is naar een aanvullende manier van schoonmaken. “Tussen stofzuigen en detailing zit nog een groot gat dat met stoomreiniging opgevuld kan worden.”

Dit jaar komt de Europese fabrikant van reinigingsmachines naar Nederland met twee stoomreinigers: de Fortador Self Wash One en de Fortador Self Wash Deluxe. De eerste is een kleinere machine en alleen geschikt voor het reinigen van het interieur. Daarvan zijn inmiddels vijf machines ingekocht door verschillende carwashes in Nederland. Het grotere model, de Fortador Self Wash Deluxe, wordt volgend jaar gepresenteerd. Ook daarvan worden eerst vijf machines geplaatst, voornamelijk in wasboxen.

Waarom de auto reinigen met stoom?
Pieter Jabobs: “Met alleen stofzuigen wordt de auto wel schoon, maar wat je met het blote oog niet ziet zijn de vele bacteriën die blijven zitten. Wij hebben wel eens onderzocht hoeveel dat is. In een nieuwe auto met 20.000 kilometer op de teller, bleek het interieur na een jaar bijna nog viezer te zijn dan een openbaar toilet. Door te reinigen met stoom wordt 99,9 procent van de bacteriën en virussen gedood. Dat komt door de hete stoom, die op het oppervlak een temperatuur van 120 graden bereikt en de bovenste laag als het ware losweekt. De stoomreinigers van Fortador zijn overigens zo afgesteld dat ze op geen enkele manier de elektronica of de auto kunnen beschadigen. We hebben er lang aan gewerkt om het zo te krijgen. Een stoommachine an sich is geen hogere wiskunde, maar de juiste afstelling is hetgeen wat het product uniek maakt.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Fortador Self Wash Deluxe
De Fortador Self Wash Deluxe komt volgend jaar op de Nederlandse markt.

En hoe werkt het voor de buitenkant van de auto?
“We werken met drie verschillende opties. Het spuitpistool is vergelijkbaar met een standaard hogedrukreiniger. Daarnaast kun je kiezen voor droog-stoom, waar met minimaal waterverbruik en een hoge druk tot 20 bar de auto wordt gereinigd. Mocht een klant bijvoorbeeld vliegjes op de auto hebben, dan kan je het met deze droog-functie heel mooi reinigen. Wanneer een auto extreem vuil is en onder de modder en vogelpoep zit, kan je nat-stoom gebruiken, vaak in combinatie met een wax of shampoo. Onze machines zijn gebruiksvriendelijk. Er zitten drie knoppen op en meer is het niet. Binnen 4,5 minuut heb je het complete interieur of exterieur gereinigd.”

Hoe kan het een aanvulling zijn op een carwash?
“In de carwash-industrie is er steeds meer vraag naar stoomreinigers voor het interieur. Tussen stofzuigen en detailing zit nog een groot gat dat met stoomreiniging opgevuld kan worden. En naast dat het iets nieuws is waarmee je je als carwash kunt onderscheiden, is het ook nog eens een heel duurzaam product. Je kunt een complete auto van binnen en buiten reinigen met 3,5 tot 4 liter water. Dat is natuurlijk niets vergeleken met het waterverbruik in een kettingstraat of in een wasbox. Zeker in tijden van hitte en watertekort een pluspunt.

Daarnaast is het een stukje bedieningsgemak voor de klant. Die staat vaak met zijn oude schoenen in een wasbox de auto te wassen. Met een stoomreiniger kan je zelfs in je zondagse pak de auto schoonmaken, want je wordt toch niet nat. Het water dat wordt verbruikt, verdampt door de hoge temperatuur. Voor een carwash-ondernemer scheelt dat overigens weer in de afvoer van water. En zoals de wetgeving nu is, is er ook geen milieucertificering nodig voor de machine. Het heeft enkel een water- en stroomtoevoer nodig, daar draait het op.”

Wat is nu het plan?
“We zijn hier niet om luchtkastelen te verkopen, we zijn eerlijk naar de klant toe over wat werkt en wat niet. Dit zijn onze eerste stappen op de Nederlandse markt, met dit jaar de focus op onze kleinere machines en het verzamelen van data. Volgend jaar willen we dan onze grotere modellen introduceren.”

De Fortador Self Wash One is geschikt voor het interieur.

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.