Biologische waterzuivering stopt geurhinder en verstoppingen

Washin7 Roosendaal had met stankoverlast te maken en Washin7 Eindhoven kampte met verstopte nozzles door vervuild recyclewater. Beide problemen waren te wijten aan de waterkwaliteit. Operationeel manager Stefan Felix van Washin7 schakelde de hulp van sales manager Benelux Morteza Sharomi van Faritec in. Binnen twee weken behoorde de geurhinder in de Roosendaalse wasgelegenheid tot het verleden en in Eindhoven was in twee dagen tijd al een groot verschil in waterkwaliteit te zien. Het systeem van Faritec behandelt water uit wasgelegenheden, zodat het hergebruikt kan worden. Het biologische waterzuiveringssysteem is erop ingericht om slib efficiënt op te vangen met een zogenaamde lamellenseparator. Felix kijkt tevreden terug op de samenwerking met Faritec: “Een maand voor de toepassing van het systeem hadden we nog vaak last van vervuild recyclewater en verstopte nozzles. Na de installatie van het Faritec systeem in Eindhoven viel al op hoeveel beter de waterkwaliteit nu is. Van vuilheid of drijvende deeltjes is geen enkele sprake meer. De wasstraat is veel schoner en de nozzles zijn nog niet verstopt geraakt. Die problemen behoren tot het verleden.”

In de bioreactor komt weinig slib terecht, waardoor de zuivering veel efficiënter verloopt. Er kan volgens de fabrikant tot wel 95 procent op het waterverbruik bespaard worden. Er is maximaal 30 liter vers water nodig om een auto te wassen. Ook de onderhoudskosten gaan fors omlaag, stelt Sharomi: “Er is ongeveer een keer per jaar onderhoud nodig aan het systeem. Dat proces neemt weinig tijd in beslag en de klant hoeft, op tijd vrijmaken voor de installatie na, niets te doen. Wij ontzorgen hen volledig.”

Compact systeem

Bij Washin7 Eindhoven werd onlangs een lamellensysteem met twee bioreactors geplaatst. De plaatsing van dat systeem vereiste weinig ruimte. “Het gaat hier om een heel compact systeem, omdat het merendeel van de processen onder de grond plaatsvindt. Een kastje, beluchtingspomp en twee bioreactors zijn de enige benodigdheden. Onze wens was om onze bestaande technische ruimte zoveel mogelijk intact te laten. Dit was doorslaggevend voor onze keuze voor Faritec. Ze zijn zeer flexibel en denken mee met ons. Dat is gelukt”, stelt Felix.

Op locatie in Eindhoven legt de operationeel manager uit wat er moest gebeuren. Doordat er zich vuil in de wasstraten en de nozzles ophoopten, had men te maken met verstoppingen. “Er was een kwaliteitsverbetering van het recyclewater nodig”, verduidelijkt Felix. “We zijn vervolgens de markt gaan verkennen om te kijken welke partijen ons konden helpen om van die verstoppingen af te komen.” Er zijn veel gesprekken met evenveel partijen gevoerd, maar uiteindelijk kreeg de carwashketen het beste gevoel bij Faritec.

Lamellenafscheiders

De putten zijn door Faritec voorzien van op maat gemaakte lamellenafscheiders. “Er is rekening gehouden met het formaat van de put. Afhankelijk van de grootte van de carwash en het aantal wassingen kunnen er een of meerdere bioreactors geplaatst worden. Onze wasinstallaties zijn van Holz en zij zweren bij Faritec. Dat schept vertrouwen. Daarnaast sprak de persoonlijke en adviserende aanpak ons ook erg aan. Ze pushen niet op verkoop.”

Links op de foto is proceswater uit de slibput te zien. Rechts is het het gerecyclede water te zien.

Het plaatsen van een Faritec systeem is een investering, maar je ziet heel snel resultaat, zegt Sharomi: “Na de installatie volgt een kettingreactie. Het water blijft schoon en de carwash blijft fris ruiken. Zolang er geen zuur bij het water komt, is het systeem stabiel. Als de wasintensiteit stijgt tijdens drukkere maanden, moet het systeem betrouwbaar blijven. Ook na honderden wassingen, moet het blijven werken.”

Prettige bijkomstigheid

Bij Washin7 Eindhoven merkte men na de installatie al na twee dagen positieve veranderingen. Faritec staat dan ook volledig achter het systeem en geeft een garantie van tien jaar. “Daarmee geven we aan dat we in de werking van ons systeem geloven. Na afloop van die periode hoeft het systeem echter niet vervangen te worden. Er kan een kleine aanpassing of onderhoudsbeurt nodig zijn. Het eerste Faritec systeem werd in de jaren 90 geïnstalleerd en draait nu nog steeds”, weet de sales manager.

De goede werking van het systeem wordt beaamd door Felix. Niet alleen het filiaal in Eindhoven werd ontzorgd door Faritec: “De vestiging van Washin7 in Roosendaal had met stankoverlast te maken. Het water werd maar niet schoon en dat zorgde voor een vervelende geur. Twee weken na de installatie van het Faritec systeem was de geurhinder al de wereld uitgeholpen. De plaatsing van het systeem nam slechts anderhalve dag in beslag wat een zeer prettige bijkomstigheid is. Na oplevering is het systeem kant en klaar en heb je er geen omkijken meer naar.”

Toekomstbestendig

Naast onderhoudsvriendelijk is het systeem ook toekomstbestendig, stelt Sharomi: “Er is nog geen wetgeving op het gebruik van leiding- of bronwater in Nederland. Mocht de wetgeving op dit gebied verstrengd worden dan is men bij Washin7 daar klaar voor. Met een druk op de knop kan het systeem zo aangepast worden dat dit volledig op gerecycled water draait.” 

Meerdere partijen hebben inmiddels kenbaar gemaakt geïnteresseerd te zijn in het systeem. Bij interesse kan er een live demonstratie gegeven worden door Faritec. “We hebben een aantal partijen waar we klanten naartoe nemen. Hier kun je het systeem in werking zien. Die mogelijkheid bestaat altijd”, stelt Sharomi. Inmiddels geldt Washin7 Eindhoven ook als referentiekader.

Lees ook:

  • ‘Biologische waterzuivering had lange tijd een slechte naam’
  • Duurzaam, gebruiksvriendelijk en kostenefficiënt water zuiveren
  • Faritec recycle-lamellen moeten carwashondernemers ontzorgen

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Biologische waterzuivering stopt geurhinder en verstoppingen | CarwashPro

Biologische waterzuivering stopt geurhinder en verstoppingen

Washin7 Roosendaal had met stankoverlast te maken en Washin7 Eindhoven kampte met verstopte nozzles door vervuild recyclewater. Beide problemen waren te wijten aan de waterkwaliteit. Operationeel manager Stefan Felix van Washin7 schakelde de hulp van sales manager Benelux Morteza Sharomi van Faritec in. Binnen twee weken behoorde de geurhinder in de Roosendaalse wasgelegenheid tot het verleden en in Eindhoven was in twee dagen tijd al een groot verschil in waterkwaliteit te zien. Het systeem van Faritec behandelt water uit wasgelegenheden, zodat het hergebruikt kan worden. Het biologische waterzuiveringssysteem is erop ingericht om slib efficiënt op te vangen met een zogenaamde lamellenseparator. Felix kijkt tevreden terug op de samenwerking met Faritec: “Een maand voor de toepassing van het systeem hadden we nog vaak last van vervuild recyclewater en verstopte nozzles. Na de installatie van het Faritec systeem in Eindhoven viel al op hoeveel beter de waterkwaliteit nu is. Van vuilheid of drijvende deeltjes is geen enkele sprake meer. De wasstraat is veel schoner en de nozzles zijn nog niet verstopt geraakt. Die problemen behoren tot het verleden.”

In de bioreactor komt weinig slib terecht, waardoor de zuivering veel efficiënter verloopt. Er kan volgens de fabrikant tot wel 95 procent op het waterverbruik bespaard worden. Er is maximaal 30 liter vers water nodig om een auto te wassen. Ook de onderhoudskosten gaan fors omlaag, stelt Sharomi: “Er is ongeveer een keer per jaar onderhoud nodig aan het systeem. Dat proces neemt weinig tijd in beslag en de klant hoeft, op tijd vrijmaken voor de installatie na, niets te doen. Wij ontzorgen hen volledig.”

Compact systeem

Bij Washin7 Eindhoven werd onlangs een lamellensysteem met twee bioreactors geplaatst. De plaatsing van dat systeem vereiste weinig ruimte. “Het gaat hier om een heel compact systeem, omdat het merendeel van de processen onder de grond plaatsvindt. Een kastje, beluchtingspomp en twee bioreactors zijn de enige benodigdheden. Onze wens was om onze bestaande technische ruimte zoveel mogelijk intact te laten. Dit was doorslaggevend voor onze keuze voor Faritec. Ze zijn zeer flexibel en denken mee met ons. Dat is gelukt”, stelt Felix.

Op locatie in Eindhoven legt de operationeel manager uit wat er moest gebeuren. Doordat er zich vuil in de wasstraten en de nozzles ophoopten, had men te maken met verstoppingen. “Er was een kwaliteitsverbetering van het recyclewater nodig”, verduidelijkt Felix. “We zijn vervolgens de markt gaan verkennen om te kijken welke partijen ons konden helpen om van die verstoppingen af te komen.” Er zijn veel gesprekken met evenveel partijen gevoerd, maar uiteindelijk kreeg de carwashketen het beste gevoel bij Faritec.

Lamellenafscheiders

De putten zijn door Faritec voorzien van op maat gemaakte lamellenafscheiders. “Er is rekening gehouden met het formaat van de put. Afhankelijk van de grootte van de carwash en het aantal wassingen kunnen er een of meerdere bioreactors geplaatst worden. Onze wasinstallaties zijn van Holz en zij zweren bij Faritec. Dat schept vertrouwen. Daarnaast sprak de persoonlijke en adviserende aanpak ons ook erg aan. Ze pushen niet op verkoop.”

Links op de foto is proceswater uit de slibput te zien. Rechts is het het gerecyclede water te zien.

Het plaatsen van een Faritec systeem is een investering, maar je ziet heel snel resultaat, zegt Sharomi: “Na de installatie volgt een kettingreactie. Het water blijft schoon en de carwash blijft fris ruiken. Zolang er geen zuur bij het water komt, is het systeem stabiel. Als de wasintensiteit stijgt tijdens drukkere maanden, moet het systeem betrouwbaar blijven. Ook na honderden wassingen, moet het blijven werken.”

Prettige bijkomstigheid

Bij Washin7 Eindhoven merkte men na de installatie al na twee dagen positieve veranderingen. Faritec staat dan ook volledig achter het systeem en geeft een garantie van tien jaar. “Daarmee geven we aan dat we in de werking van ons systeem geloven. Na afloop van die periode hoeft het systeem echter niet vervangen te worden. Er kan een kleine aanpassing of onderhoudsbeurt nodig zijn. Het eerste Faritec systeem werd in de jaren 90 geïnstalleerd en draait nu nog steeds”, weet de sales manager.

De goede werking van het systeem wordt beaamd door Felix. Niet alleen het filiaal in Eindhoven werd ontzorgd door Faritec: “De vestiging van Washin7 in Roosendaal had met stankoverlast te maken. Het water werd maar niet schoon en dat zorgde voor een vervelende geur. Twee weken na de installatie van het Faritec systeem was de geurhinder al de wereld uitgeholpen. De plaatsing van het systeem nam slechts anderhalve dag in beslag wat een zeer prettige bijkomstigheid is. Na oplevering is het systeem kant en klaar en heb je er geen omkijken meer naar.”

Toekomstbestendig

Naast onderhoudsvriendelijk is het systeem ook toekomstbestendig, stelt Sharomi: “Er is nog geen wetgeving op het gebruik van leiding- of bronwater in Nederland. Mocht de wetgeving op dit gebied verstrengd worden dan is men bij Washin7 daar klaar voor. Met een druk op de knop kan het systeem zo aangepast worden dat dit volledig op gerecycled water draait.” 

Meerdere partijen hebben inmiddels kenbaar gemaakt geïnteresseerd te zijn in het systeem. Bij interesse kan er een live demonstratie gegeven worden door Faritec. “We hebben een aantal partijen waar we klanten naartoe nemen. Hier kun je het systeem in werking zien. Die mogelijkheid bestaat altijd”, stelt Sharomi. Inmiddels geldt Washin7 Eindhoven ook als referentiekader.

Lees ook:

  • ‘Biologische waterzuivering had lange tijd een slechte naam’
  • Duurzaam, gebruiksvriendelijk en kostenefficiënt water zuiveren
  • Faritec recycle-lamellen moeten carwashondernemers ontzorgen

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.