‘We willen vooroplopen op het vlak van duurzaamheid’

Meer aandacht voor het milieu en het leveren van een betere dienstverlening zijn twee doelen van iClean Carwash Deventer. Carwashmanagers Wesley Rouwenhorst en Erwin Krijt besloten daarom om het stofzuigplein op de schop te gooien en voor een nieuwe, meer energiezuinige leverancier te kiezen. Daarnaast werden meerdere duurzame initiatieven omarmd door het tweetal.

Het stofzuigplein is goed in gebruik. Op een doordeweekse dag laat in de ochtend is de doorstroom goed. Volgens manager Erwin Krijt valt het vandaag qua drukte op zich wel mee: “Het is nu niet extreem druk hoor. In de weekenden moet men soms in de rij wachten. Het stofzuigplein wordt al sinds het begin af aan goed gebruikt. Zeker nu het recentelijk verbouwd is.”

In mei ging het bestaande stofzuigplein op de schop en kozen Rouwenhorst en Krijt voor nieuwe systemen. “De huidige installaties zijn van Ergox. Volgens de leverancier zijn deze apparaten in vergelijking met ons vorige centraal systeem veertig procent zuiniger in gebruik. Omdat het vernieuwde plein nog maar een paar weken in bedrijf is, kunnen we nog geen cijfers geven, maar we vertrouwen erop dat deze systemen minder energie verbruiken”, zegt Rouwenhorst.

Wirwar

Krijt vult aan: “De reacties van klanten zijn in elk geval erg positief. Ze merken dat de zuigkracht van de nieuwe installaties beter is. Ook zelf merken we verschil, omdat er minder verstoppingen zijn. Dit komt door een betere en snellere flow in de stofzuigbuizen van Ergox.” Daarvoor gebruikte iClean Carwash Deventer een ander merk, waaraan drie partijen zich verbonden hadden. “Door deze wirwar van contactpersonen was het soms lastig schakelen. Doordat Ergox alles in eigen beheer doet, zijn de lijnen erg kort. Een belletje en alles wordt geregeld. Handig, want dat scheelt ons veel tijd en regelwerk. We kwamen met Ergox in contact na een beursbezoek”, zegt Krijt. Daarna besloten de ondernemers om een kijkje bij andere carwashes te nemen om te zien wat hun ervaringen met het stofzuigbedrijf zijn.

Zo werden onder meer Niels Autowas en Carwash Kleiboer aangedaan. “We hebben veel onderzoek gedaan en gevraagd hoe onze concullega’s over Ergox denken. Heel positief blijkt! De zuigkracht van de stofzuigers op het stofzuigplein worden lokaal aangestuurd. Het systeem past zich op de situatie aan en regelt het gewenste vermogen op basis van het aantal stofzuigplekken dat in gebruik is. Het verbruik wordt op maat geregeld, zodat je nooit teveel energie verbruikt. Dat is erg duurzaam”, stelt Krijt. Ook het feit dat de apparaten erg stil zijn, sprak de twee ondernemers aan.

Gewaardeerd

Nu er voor Ergox gekozen is, merken de ondernemers dat hun klanten blij zijn met deze beslissing. “Klanten vertellen ons dat ze merken dat we voor een nieuw systeem gekozen hebben. De zuigkracht is beter en ook de nieuwe persluchtpistolen vallen in de smaak”, zegt Rouwenhorst. Waarschijnlijk wordt volgend jaar de vloer aangepakt. Daarvoor wordt de hulp van Mesa Coatings ingeschakeld. “In eerste instantie wilden we eerst de vloer vervangen, maar uiteindelijk gaven we voorrang aan het stofzuigplein”, verduidelijkt Rouwenhorst.


In de regio heeft iClean Carwash Deventer te maken met een andere grote wasstraat. “We onderscheiden ons met onze service en kwaliteit. Daar zetten we flink op in en we merken dat dat gewaardeerd wordt”, weet Krijt. Ook valt het bedrijf op door de plaatsing van een Dogwash. “We zijn de enige carwash in Deventer waar je je trouwe viervoeter kunt wassen. Het trekt de aandacht”, vult Rouwenhorst aan. Ook kunnen bezoekers van deze vestiging van iClean Carwash terecht voor een extra waxlaag in de VIP poetsstraat. De auto wordt voorzien van een glanslaag die circa twee maanden blijft zitten. “Dit is een redelijk exclusieve service die al sinds 2011 door ons wordt toegepast”, verduidelijkt Krijt.

Containerbegrip

Duurzaamheid lijkt soms een containerbegrip te zijn geworden. Voor Krijt en Rouwenhorst is respectvol omgaan met het milieu echter zeer belangrijk. Ze passen hun bedrijfsvoering erop aan. Naast de plaatsing van energiezuinige stofzuigers zet het duo meer stappen om zo energiebewust mogelijk te ondernemen. “Vorig jaar hebben we circa 387 zonnepanelen op het dak van onze carwash geplaatst. We zijn erg blij met deze beslissing, want het levert veel rendement op. Zo scheelt het honderden euro’s in de maand qua energiekosten en ontvangen we ook subsidie voor deze panelen”, stelt Rouwenhorst.

Sinds het bestaan van iClean Carwash Deventer werd er al nagedacht over de plaatsing van deze panelen. Het heeft echter zeven jaar geduurd voordat men de stap zette. “In 2011 was het nog niet rendabel of interessant voor ons om zonnepanelen te plaatsen. Daarom hebben we het toen niet gedaan. In 2018 was de tijd er echter rijp voor en besloten we ervoor te gaan”, stelt Rouwenhorst. “Het milieu is erg belangrijk voor ons. Daarom zijn we ook erg trots op het Keurmerk Duurzaam Autowassen dat we behaald hebben. We staan daar echter niet alleen in, want onze klanten denken er ook zo over. Zo vroeg PostNL bewust naar ons keurmerk voordat we überhaupt een offerte voor het maandelijks wassen van hun wagenpark konden opstellen.”

Gerecycled water

Al het water dat in de wasstraat en in de wasboxen gebruikt wordt, is gerecycled of bronwater. “We vangen hemelwater op, zodat we dat kunnen gebruiken. Ongeveer 90 procent van al het water dat we gebruiken, is gerecycled. Alleen voor toiletgebruik en de kraan wordt drinkwater gebruikt”, zegt Rouwenhorst. iClean Carwash Deventer wil naar eigen zeggen “een voorbeeldfunctie” vervullen. “We willen vooruit blijven lopen en hopelijk andere bedrijven inspireren om ook voor een duurzame werkwijze te kiezen. Zo hebben een aantal bedrijven interesse getoond in de zonnepanelen. Hopelijk trekken we meer mensen over de streep”, besluit Krijt.

Lees ook:

  • Locaties iClean Carwash in Naarden en Deventer groeien door klantenbinding
  • Iclean levert machines aan VDL-Nedcar

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘We willen vooroplopen op het vlak van duurzaamheid’ | CarwashPro

‘We willen vooroplopen op het vlak van duurzaamheid’

Meer aandacht voor het milieu en het leveren van een betere dienstverlening zijn twee doelen van iClean Carwash Deventer. Carwashmanagers Wesley Rouwenhorst en Erwin Krijt besloten daarom om het stofzuigplein op de schop te gooien en voor een nieuwe, meer energiezuinige leverancier te kiezen. Daarnaast werden meerdere duurzame initiatieven omarmd door het tweetal.

Het stofzuigplein is goed in gebruik. Op een doordeweekse dag laat in de ochtend is de doorstroom goed. Volgens manager Erwin Krijt valt het vandaag qua drukte op zich wel mee: “Het is nu niet extreem druk hoor. In de weekenden moet men soms in de rij wachten. Het stofzuigplein wordt al sinds het begin af aan goed gebruikt. Zeker nu het recentelijk verbouwd is.”

In mei ging het bestaande stofzuigplein op de schop en kozen Rouwenhorst en Krijt voor nieuwe systemen. “De huidige installaties zijn van Ergox. Volgens de leverancier zijn deze apparaten in vergelijking met ons vorige centraal systeem veertig procent zuiniger in gebruik. Omdat het vernieuwde plein nog maar een paar weken in bedrijf is, kunnen we nog geen cijfers geven, maar we vertrouwen erop dat deze systemen minder energie verbruiken”, zegt Rouwenhorst.

Wirwar

Krijt vult aan: “De reacties van klanten zijn in elk geval erg positief. Ze merken dat de zuigkracht van de nieuwe installaties beter is. Ook zelf merken we verschil, omdat er minder verstoppingen zijn. Dit komt door een betere en snellere flow in de stofzuigbuizen van Ergox.” Daarvoor gebruikte iClean Carwash Deventer een ander merk, waaraan drie partijen zich verbonden hadden. “Door deze wirwar van contactpersonen was het soms lastig schakelen. Doordat Ergox alles in eigen beheer doet, zijn de lijnen erg kort. Een belletje en alles wordt geregeld. Handig, want dat scheelt ons veel tijd en regelwerk. We kwamen met Ergox in contact na een beursbezoek”, zegt Krijt. Daarna besloten de ondernemers om een kijkje bij andere carwashes te nemen om te zien wat hun ervaringen met het stofzuigbedrijf zijn.

Zo werden onder meer Niels Autowas en Carwash Kleiboer aangedaan. “We hebben veel onderzoek gedaan en gevraagd hoe onze concullega’s over Ergox denken. Heel positief blijkt! De zuigkracht van de stofzuigers op het stofzuigplein worden lokaal aangestuurd. Het systeem past zich op de situatie aan en regelt het gewenste vermogen op basis van het aantal stofzuigplekken dat in gebruik is. Het verbruik wordt op maat geregeld, zodat je nooit teveel energie verbruikt. Dat is erg duurzaam”, stelt Krijt. Ook het feit dat de apparaten erg stil zijn, sprak de twee ondernemers aan.

Gewaardeerd

Nu er voor Ergox gekozen is, merken de ondernemers dat hun klanten blij zijn met deze beslissing. “Klanten vertellen ons dat ze merken dat we voor een nieuw systeem gekozen hebben. De zuigkracht is beter en ook de nieuwe persluchtpistolen vallen in de smaak”, zegt Rouwenhorst. Waarschijnlijk wordt volgend jaar de vloer aangepakt. Daarvoor wordt de hulp van Mesa Coatings ingeschakeld. “In eerste instantie wilden we eerst de vloer vervangen, maar uiteindelijk gaven we voorrang aan het stofzuigplein”, verduidelijkt Rouwenhorst.


In de regio heeft iClean Carwash Deventer te maken met een andere grote wasstraat. “We onderscheiden ons met onze service en kwaliteit. Daar zetten we flink op in en we merken dat dat gewaardeerd wordt”, weet Krijt. Ook valt het bedrijf op door de plaatsing van een Dogwash. “We zijn de enige carwash in Deventer waar je je trouwe viervoeter kunt wassen. Het trekt de aandacht”, vult Rouwenhorst aan. Ook kunnen bezoekers van deze vestiging van iClean Carwash terecht voor een extra waxlaag in de VIP poetsstraat. De auto wordt voorzien van een glanslaag die circa twee maanden blijft zitten. “Dit is een redelijk exclusieve service die al sinds 2011 door ons wordt toegepast”, verduidelijkt Krijt.

Containerbegrip

Duurzaamheid lijkt soms een containerbegrip te zijn geworden. Voor Krijt en Rouwenhorst is respectvol omgaan met het milieu echter zeer belangrijk. Ze passen hun bedrijfsvoering erop aan. Naast de plaatsing van energiezuinige stofzuigers zet het duo meer stappen om zo energiebewust mogelijk te ondernemen. “Vorig jaar hebben we circa 387 zonnepanelen op het dak van onze carwash geplaatst. We zijn erg blij met deze beslissing, want het levert veel rendement op. Zo scheelt het honderden euro’s in de maand qua energiekosten en ontvangen we ook subsidie voor deze panelen”, stelt Rouwenhorst.

Sinds het bestaan van iClean Carwash Deventer werd er al nagedacht over de plaatsing van deze panelen. Het heeft echter zeven jaar geduurd voordat men de stap zette. “In 2011 was het nog niet rendabel of interessant voor ons om zonnepanelen te plaatsen. Daarom hebben we het toen niet gedaan. In 2018 was de tijd er echter rijp voor en besloten we ervoor te gaan”, stelt Rouwenhorst. “Het milieu is erg belangrijk voor ons. Daarom zijn we ook erg trots op het Keurmerk Duurzaam Autowassen dat we behaald hebben. We staan daar echter niet alleen in, want onze klanten denken er ook zo over. Zo vroeg PostNL bewust naar ons keurmerk voordat we überhaupt een offerte voor het maandelijks wassen van hun wagenpark konden opstellen.”

Gerecycled water

Al het water dat in de wasstraat en in de wasboxen gebruikt wordt, is gerecycled of bronwater. “We vangen hemelwater op, zodat we dat kunnen gebruiken. Ongeveer 90 procent van al het water dat we gebruiken, is gerecycled. Alleen voor toiletgebruik en de kraan wordt drinkwater gebruikt”, zegt Rouwenhorst. iClean Carwash Deventer wil naar eigen zeggen “een voorbeeldfunctie” vervullen. “We willen vooruit blijven lopen en hopelijk andere bedrijven inspireren om ook voor een duurzame werkwijze te kiezen. Zo hebben een aantal bedrijven interesse getoond in de zonnepanelen. Hopelijk trekken we meer mensen over de streep”, besluit Krijt.

Lees ook:

  • Locaties iClean Carwash in Naarden en Deventer groeien door klantenbinding
  • Iclean levert machines aan VDL-Nedcar

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.