Zwarte Cross, Karcher, wasbox, Dutch Masters

Mobiele wasboxen op Zwarte Cross zorgen voor goede prestaties

Zwarte Cross, Karcher, wasbox, Dutch Masters

Motorrijders en hun monteurs kunnen hun geluk op de Zwarte Cross niet op: het materiaal kan ter plekke worden onderhouden in luxe wasboxen. Volgens de mensen die het onderhoud aan de motoren doen, zorgt het zelfs voor betere prestaties. Kärcher heeft de machines die er een jaar eerder ook stonden doorontwikkeld tot opvouwbare mobiele wasboxen. “We kunnen ze op ieder terrein zonder moeite verplaatsen, ingeklapt zijn ze gewoon achter een quad te hangen”, aldus Jop Kuester van Kärcher. 

Het is niet de eerste keer dat de leverancier, vooral bekend van de hogedruk spuitmachines, wasplaatsen voor de cross verzorgd. “We sponsoren het evenement al enkele jaren maar proberen het wel steeds wat professioneler aan te pakken.”

Goed onderhoud

In één van de wasboxen wordt flink gepoetst. Bert Brinks is monteur van het Gebben van Venrooy Racing team en staat flink te schrobben aan de Kawasaki die net van het parkours is afgekomen. Maxime Desprey rijdt als Fransman voor het Nederlandse team en zijn motor moet goed onderhouden worden volgens de monteur. “Hij staat nu 16de in het wereldklassement maar heeft een paar races gemist. We rijden nu bijna wekelijks races en dan is het cruciaal dat de motor goed onderhouden wordt”, legt Brinks uit.

Soms is hij wel meer dan een uur aan het poetsen om de motor weer in goede staat te krijgen. “Nu gaat het makkelijk omdat het droog is. In ongeveer 20 minuten krijg ik hem wel schoon”, zegt hij. Officieel mogen de motoren maar vijf minuten worden afgespoten in de boxen van Kärcher, toch staat er niemand naast met een stopwatch. De racer van het team werd op de Dutch Masters, de race die gehouden wordt op de Zwarte Cross achtste. “We zijn tevreden. Ik maak nu snel de motor schoon en dan gaan we volgende week naar de GP van Tsjechië.” Daar staan geen wasboxen. “Ik probeer de motor wel altijd op locatie schoon te maken, soms lukt dat echter echt niet. Nergens is het zo goed geregeld als hier.”

Bert Brinks, Gebben van Venrooy Racing team, motocross, Dutch Masters
Bert Brinks spuit de motor van het Gebben van Venrooy team goed schoon

Prestatie bevorderend

In een andere wasbox staat Johan Luik lekker in het zonnetje de motor van zijn zoon af te spuiten. “We rijden gedurende de cross meerdere keren. Het is dan ook echt belangrijk dat de motor iedere dag weer schoon is. Een schone motor rijdt beter, zorgt voor betere prestaties.” Daarnaast ziet Luik tijdens het schoonmaken vaak mankementen aan de apparatuur als die er zijn. “Ik kom wel eens scheurtjes in het frame tegen. Als als het zand eraf is zie je vaak ook in welke staat de wiellagers en remblokken zijn.”

Hij is enorm blij met de wasboxen. “Normaal moeten we de motor smerig mee naar huis nemen, dat is niet goed voor het materiaal. Dat hier wasboxen staan is wel echt ideaal, anders had ik het thuis nog moeten doen. Het kost toch best wat tijd. We zijn hier toch een paar dagen, daardoor bespaar ik thuis weer tijd die ik nu met mijn gezin kan doorbrengen. Morgen rijden we nog een keer, als de motor schoon is pakken we nog even een biertje en zijn we er weer klaar voor”, zegt hij lachend.

Johan Luik, Zwarte Cross, wasbox, motocross, Dutch Masters
Johan Luik maakt de motor van zijn zoon secuur schoon

Prototype

Zoveel gemak en dat voor een machine die in amper 20 minuten staat. Volgens Kuester wordt de volgende locatie van de wasplaatsen de Red Bull Knock-Out, een andere evenement dat Kärcher sponsort. “We verrijden de wasunits plaatsen bokken en krikken ze omhoog. Vervolgens wordt het water aangesloten en daarna de afvoer en dan zijn ze klaar voor gebruik.” Inmiddels is er al interesse getoond door een partij die de wasboxen graag ergens anders wil plaatsen ondanks de ferme kosten. “Het kost ons dik 30.000 euro om dit te laten draaien”, zegt Kuester.

Niet alleen de boxen zelf zijn aardig duur, het recyclen van het water dat gebruikt wordt, kost zo’n 5000 euro. “We hebben een certificeerde partner die het afvalwater voor ons hergebruikt. We willen namelijk zo duurzaam mogelijk bezig zijn. We moeten ook wel aan strenge eisen voldoen anders mogen we ze ook niet plaatsen. Over enkele weken grazen de koeien weer op dit veld waar de boxen nu staan, dan mag er geen olie of andere viezigheid liggen.” De boxen zijn slechts tweeënhalf bij drie meter groot. De motoren worden op een platform geplaatst genaamd Twister. “Het ideale is dat mensen niet om de motor hoeven lopen maar simpelweg de motor draaien tijdens het wassen, dan hoef je er niet telkens langs te komen en is dus minder ruimte nodig.”

Zwarte Cross, Karcher, wasbox
Een ingeklapte wasbox van Kärcher

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.