‘Een carwash draait om water en niet om apparatuur’

Vaak wordt door carwashuitbaters de nadruk gelegd op dure en slimme wasinstallaties, terwijl er voorbij wordt gegaan aan een heel belangrijk onderdeel: de chemie. Volgens technisch adviseur Jakob van Nimwegen van wasserschmidt slaan veel ondernemers op dat vlak de plank mis. Een waterzuiveringsinstallatie zoals het BioClassic-systeem zorgt voor een verantwoorde waterzuivering: “Hoeveel is een dure machine waard als blijkt dat je klanten wegblijven, omdat er een vieze lucht uit je wasstraat komt?”

Het BioClassic-systeem zuivert afvalwater tot proceswater dat geschikt is voor hergebruik. De zogenaamde Biofilm-technologie zorgt volgens de fabrikant voor een waterbesparing van 95 procent en een vermindering van de operationele kosten. Het zuiveringsproces bestaat uit drie stappen. Zo zorgt een slibvangput voor mechanische voorbezinking. In de volgende fase wordt het afvalwater door de bioreactor gezuiverd. De lamellenafscheider tot slot, zorgt voor nazuivering in de voorraadtank. Dit systeem is ook inzetbaar voor carwashes zonder rioolaansluiting.

“Dit systeem is een biologische installatie die het water zuivert voordat het geloosd wordt op het afvalwater. Sterker nog: het water dat uit dit systeem komt, is zo schoon dat het op het oppervlaktewater geloosd mag worden”, zegt Van Nimwegen. “De installatie is DIBt-gecertificeerd wat inhoudt dat het aan de strengste eisen voldoet op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid. Zo voldoet het BioClassic-systeem aan de Europese normen op het gebied van olieafscheiding.”

Laboratorium

Het systeem werd in juni 2018 geïnstalleerd in de nieuwste vestiging van Niels Autowas West (Kloosterveen) in Assen. Op verzoek van de gemeente wordt het systeem halfjaarlijks gecontroleerd. Van Nimwegen neemt een paar monsters van het water en stuurt dat voor onderzoek naar een onafhankelijk laboratorium. “De gemeente wil weten of de waterkwaliteit goed is en de zuivering naar behoren werkt.”

Bang voor de uitslag is Van Nimwegen niet: “We garanderen de norm, dus de controle is geen enkel punt. Het water is zo schoon dat het zelfs op het oppervlaktewater geloosd mag worden.” Veel gemeenten kennen het BioClassic-systeem nog niet, merkt hij: “Sommige overheden snappen niet hoe zuiveringsinstallaties werken en worden onzeker als ze horen als er iets nieuws op de markt gebracht wordt. Ineens krijg je dan met vereiste certificeringen te maken en moet je riooltekeningen voorleggen. Ik denk dat er het een en ander te winnen valt op dit vlak.”

Het water dat door het BioClassic-systeem komt, wordt gezuiverd en bevat geen chemische stoffen meer

Betere afstemming

Een betere afstemming tussen gemeenten onderling op het gebied van afvalwaterbeheer zou volgens Van Nimwegen geen slechte zaak zijn: “Als je de gemeente niet inlicht over de waterzuivering die je bij een wasgelegenheid plaatst, kraait er geen haan naar. Als je echter openheid van zaken geeft en vertelt wat je gaat doen kom je onder een vergrootglas te liggen. Ongeveer 95 procent van het water wordt hergebruikt door het BioClassic-systeem. We hebben geen olieafscheider geïmplementeerd en dat schrikt gemeenten af. Daarom wordt deze installatie met argusogen bekeken. Nieuwe dingen moet je verantwoorden. Dat vind ik raar.”

Het BioClassic-systeem wordt door wasserschmidt geïnstalleerd in samenspraak met de klant. Zo kan de installatie de lengte of in de breedte gebouwd worden. Ook de benodigde capaciteit van het systeem wordt besproken. “Hoe meer wassingen er uitgevoerd worden, hoe groter de installatie”, verduidelijkt Van Nimwegen. Waarin het systeem zich van andere installaties op het gebied van waterzuivering onderscheidt, ligt onder meer aan het chemicaliën gebruik. Of beter gezegd: het gebrek eraan: “Chemicaliën worden niet gebruikt en de inzet van een vlokmiddel is ook niet nodig. Daarnaast vraagt het systeem weinig onderhoud en is het eenvoudig in gebruik. Via een touchscreen kun je de installatie snel en simpel aansturen.”

Geurloos

Het BioClassic-systeem is een afvalwaterzuiveringssysteem en geen recyclesysteem, bezweert Van Nimwegen: “Deze installatie is in feite een compacte RWZI. Dit is absoluut geen filter- of recyclesysteem, want we gaan verder dan dat. Het water dat door dit systeem komt, wordt gezuiverd en bevat geen chemische stoffen meer. Het zuiveringssysteem werkt geurloos. Soms kom je bij een wasstraat waar het stinkt. Dat betekent dat de waterzuivering niet op orde is. Dat snap ik niet. Waarom is het heel normaal om veel geld te investeren in dure wasinstallaties, terwijl water juist niets mag kosten? Ik snap de redenering die een aantal carwasheigenaren hebben niet. Hoeveel is een dure machine waard als blijkt dat je klanten wegblijven, omdat er een vieze lucht uit de wasstraat komt?”

Chemie is een complex onderwerp. “Het is ingrijpend en elke wasgelegenheid heeft ermee te maken”, stelt Van Nimwegen. “Het is ontzettend belangrijk om goed na te denken over welke chemie je gebruikt en waarom. Een wasstraat moet je benaderen als een proces in plaats van een mechanisch iets, een mechanisme. Een wasinstallatie is belangrijk, maar de chemie en het water zijn minstens zo belangrijk. Misschien wel belangrijker. Een carwash draait om water en niet om apparatuur. Als het water waarmee een auto gereinigd wordt, niet schoon is sla je de plank mis. Een klant bezoekt een wasgelegenheid om een schone auto te krijgen en niet om een dure machine te zien.”

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Een carwash draait om water en niet om apparatuur’ | CarwashPro

‘Een carwash draait om water en niet om apparatuur’

Vaak wordt door carwashuitbaters de nadruk gelegd op dure en slimme wasinstallaties, terwijl er voorbij wordt gegaan aan een heel belangrijk onderdeel: de chemie. Volgens technisch adviseur Jakob van Nimwegen van wasserschmidt slaan veel ondernemers op dat vlak de plank mis. Een waterzuiveringsinstallatie zoals het BioClassic-systeem zorgt voor een verantwoorde waterzuivering: “Hoeveel is een dure machine waard als blijkt dat je klanten wegblijven, omdat er een vieze lucht uit je wasstraat komt?”

Het BioClassic-systeem zuivert afvalwater tot proceswater dat geschikt is voor hergebruik. De zogenaamde Biofilm-technologie zorgt volgens de fabrikant voor een waterbesparing van 95 procent en een vermindering van de operationele kosten. Het zuiveringsproces bestaat uit drie stappen. Zo zorgt een slibvangput voor mechanische voorbezinking. In de volgende fase wordt het afvalwater door de bioreactor gezuiverd. De lamellenafscheider tot slot, zorgt voor nazuivering in de voorraadtank. Dit systeem is ook inzetbaar voor carwashes zonder rioolaansluiting.

“Dit systeem is een biologische installatie die het water zuivert voordat het geloosd wordt op het afvalwater. Sterker nog: het water dat uit dit systeem komt, is zo schoon dat het op het oppervlaktewater geloosd mag worden”, zegt Van Nimwegen. “De installatie is DIBt-gecertificeerd wat inhoudt dat het aan de strengste eisen voldoet op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid. Zo voldoet het BioClassic-systeem aan de Europese normen op het gebied van olieafscheiding.”

Laboratorium

Het systeem werd in juni 2018 geïnstalleerd in de nieuwste vestiging van Niels Autowas West (Kloosterveen) in Assen. Op verzoek van de gemeente wordt het systeem halfjaarlijks gecontroleerd. Van Nimwegen neemt een paar monsters van het water en stuurt dat voor onderzoek naar een onafhankelijk laboratorium. “De gemeente wil weten of de waterkwaliteit goed is en de zuivering naar behoren werkt.”

Bang voor de uitslag is Van Nimwegen niet: “We garanderen de norm, dus de controle is geen enkel punt. Het water is zo schoon dat het zelfs op het oppervlaktewater geloosd mag worden.” Veel gemeenten kennen het BioClassic-systeem nog niet, merkt hij: “Sommige overheden snappen niet hoe zuiveringsinstallaties werken en worden onzeker als ze horen als er iets nieuws op de markt gebracht wordt. Ineens krijg je dan met vereiste certificeringen te maken en moet je riooltekeningen voorleggen. Ik denk dat er het een en ander te winnen valt op dit vlak.”

Het water dat door het BioClassic-systeem komt, wordt gezuiverd en bevat geen chemische stoffen meer

Betere afstemming

Een betere afstemming tussen gemeenten onderling op het gebied van afvalwaterbeheer zou volgens Van Nimwegen geen slechte zaak zijn: “Als je de gemeente niet inlicht over de waterzuivering die je bij een wasgelegenheid plaatst, kraait er geen haan naar. Als je echter openheid van zaken geeft en vertelt wat je gaat doen kom je onder een vergrootglas te liggen. Ongeveer 95 procent van het water wordt hergebruikt door het BioClassic-systeem. We hebben geen olieafscheider geïmplementeerd en dat schrikt gemeenten af. Daarom wordt deze installatie met argusogen bekeken. Nieuwe dingen moet je verantwoorden. Dat vind ik raar.”

Het BioClassic-systeem wordt door wasserschmidt geïnstalleerd in samenspraak met de klant. Zo kan de installatie de lengte of in de breedte gebouwd worden. Ook de benodigde capaciteit van het systeem wordt besproken. “Hoe meer wassingen er uitgevoerd worden, hoe groter de installatie”, verduidelijkt Van Nimwegen. Waarin het systeem zich van andere installaties op het gebied van waterzuivering onderscheidt, ligt onder meer aan het chemicaliën gebruik. Of beter gezegd: het gebrek eraan: “Chemicaliën worden niet gebruikt en de inzet van een vlokmiddel is ook niet nodig. Daarnaast vraagt het systeem weinig onderhoud en is het eenvoudig in gebruik. Via een touchscreen kun je de installatie snel en simpel aansturen.”

Geurloos

Het BioClassic-systeem is een afvalwaterzuiveringssysteem en geen recyclesysteem, bezweert Van Nimwegen: “Deze installatie is in feite een compacte RWZI. Dit is absoluut geen filter- of recyclesysteem, want we gaan verder dan dat. Het water dat door dit systeem komt, wordt gezuiverd en bevat geen chemische stoffen meer. Het zuiveringssysteem werkt geurloos. Soms kom je bij een wasstraat waar het stinkt. Dat betekent dat de waterzuivering niet op orde is. Dat snap ik niet. Waarom is het heel normaal om veel geld te investeren in dure wasinstallaties, terwijl water juist niets mag kosten? Ik snap de redenering die een aantal carwasheigenaren hebben niet. Hoeveel is een dure machine waard als blijkt dat je klanten wegblijven, omdat er een vieze lucht uit de wasstraat komt?”

Chemie is een complex onderwerp. “Het is ingrijpend en elke wasgelegenheid heeft ermee te maken”, stelt Van Nimwegen. “Het is ontzettend belangrijk om goed na te denken over welke chemie je gebruikt en waarom. Een wasstraat moet je benaderen als een proces in plaats van een mechanisch iets, een mechanisme. Een wasinstallatie is belangrijk, maar de chemie en het water zijn minstens zo belangrijk. Misschien wel belangrijker. Een carwash draait om water en niet om apparatuur. Als het water waarmee een auto gereinigd wordt, niet schoon is sla je de plank mis. Een klant bezoekt een wasgelegenheid om een schone auto te krijgen en niet om een dure machine te zien.”

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.