Detailing trend

Grafeen coating in opkomst in VS

Een coating helpt om de lak een sterke en duurzame beschermlaag te geven Foto's: Shutterstock

De afgelopen maanden zijn Amerikaanse autowasketens als Mint Eco en Metro Express begonnen met het aanbieden van grafeen coatings. Keramische coatings maken tegenwoordig al deel uit van veel premium carwash-pakketten. Maar wat zijn deze coatings precies? En heeft het überhaupt zin om ze in een wasstraat aan te bieden? CarwashPro.com zocht het uit.

Vroeger was het makkelijk. Na een autowasbeurt bracht je met een zachte doek wat wax aan op de auto. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende producten op de markt. Zowel voor professionele detailers, carwashexploitanten als consumenten.

Een van de belangrijkste concurrenten op het gebied van coatings is grafeen (ook wel graphene), dat de afgelopen jaren snel in populariteit is gestegen in de VS, vooral in detailingshops. Zo zijn een aantal autowasketens onlangs begonnen met het aanbieden van grafeen coatings in hun duurdere wasprogramma’s. Maar hoe verhoudt grafeen zich tot keramische coatings? En wat is het beste voor de auto?

De specialisten van Chicago Auto Pros hebben enige tijd geleden een interessante blogpost over dit onderwerp gemaakt.

Grafeen, wat is het?

Allereerst: wat is een grafeen coating precies? Het is een eenvoudige oplossing voor een breed scala aan problemen op het gebied van corrosiebescherming, smering en slijtage veroorzaakt door slijtage. Deze coating is naar voren gekomen als een van de meest effectieve materialen voor het bieden van corrosie- en slijtvastheid. Vanwege de unieke eigenschappen en duurzaamheid beweren voorstanders van grafeen coating dat het kosteneffectiever is dan keramische coatings.

Aan de andere kant is het zeker ook de duurste optie op de markt momenteel. En sommige tegenstanders zijn van mening dat keramische coatings een betere milieubescherming bieden dan grafeen coatings.

Keramische coatings kunnen bij hoge temperaturen worden aangebracht en zorgen voor een volledige dekking en een uniforme afwerking. Van veel keramische coatings is bewezen dat ze een superieure mechanische sterkte hebben bij blootstelling aan bepaalde zuren, basen, oplosmiddelen, extreme temperaturen of blootstelling aan straling. Ongeacht welke kant van het argument wordt gesteund, het valt niet te ontkennen dat grafeen coatings aanzienlijke voordelen bieden ten opzichte van traditionele keramische coatings.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Een van de belangrijkste concurrenten op het gebied van coatings is grafeen.

Maak de auto klaar

Voordat het grafeen wordt aangebracht, is het echter van cruciaal belang dat de auto goed wordt gereinigd en voorbereid. Dat betekent niet alleen het voertuig wassen, maar ook zorgen dat er geen andere coating op zit. Keramische en grafeen coating moet rechtstreeks op de blanke lak hechten. Na het wasproces moet er zowel een chemische als mechanische ontsmetting van het auto-oppervlak plaatsvinden, blijkt uit deze video van autodetailer Pan The Organizer. Dit zal een uitdaging vormen voor autowasstraten, want als het voertuig niet goed is voorbereid, zal de dure grafeen coating niet erg lang blijven plakken.

Maar als het op de juiste manier wordt aangebracht, bieden grafeen coatings superieure sterkte en hardheid. Zelfs vergeleken met keramische coatings, met een gerapporteerde toename van de vloeigrens tot 34 procent.

Verdere voordelen

Een grafeen coating heeft verschillende voordelen ten opzichte van keramische coatings. Ten eerste is grafeen aanzienlijk duurzamer dan keramische coatings vanwege de flexibiliteit en slijtvaste eigenschappen. Het is ook veel lichter dan keramische coatings, waardoor het voor fabrikanten gemakkelijker wordt om het in hun producten te verwerken.

Het heeft ook een superieure warmte-afvoer, waardoor grafeen een uitstekende keuze is voor objecten met hoge temperaturen, zoals automotoren of verlichtingsarmaturen. De thermische geleidbaarheid van grafeen is met ongeveer 5300-5400 W/mK veel hoger dan die van keramische coatings, waardoor een snellere warmteoverdracht mogelijk is. Grafeen coatings bieden daarnaast een hoge corrosieweerstand vanwege hun atomaire dichtheid en uniformiteit, waardoor de permeatie van agressieve stoffen wordt voorkomen.

Hoe zit het met wax?

En dan is er nog ‘the good old’ autowax. Waardoor de eerste laag maximaal drie maanden beschermd wordt. De belangrijkste voordelen zijn: het is goedkoop, gemakkelijk aan te brengen en heeft zijn duurzaamheid al vele jaren bewezen. De keuze tussen deze drie moet uiteindelijk afhangen van de eisen van de toepassing en welke kwaliteiten prioriteit moeten krijgen: budget, sterkte of chemische resistentie. Gezien het commerciële succes dat detailingstudio’s hebben gehad met het aanbieden van grafeen- en keramische coatings, stapten ook veel express carwashketens op de wagen. Hun duurste abonnementsmodellen bieden vaak een soort keramische of grafeen coating.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

De keuze tussen grafeen, keramische coating of wax moet uiteindelijk afhangen van de eisen van de toepassing en welke kwaliteiten prioriteit moeten krijgen.

Marketinginstrument

Volgens veel specialisten bieden deze nieuw aangeboden producten in de wasstraat waarschijnlijk niet dezelfde bescherming als zorgvuldig aangebrachte coatings uit detailingstudio’s. “De gemiddelde consument begrijpt niet wat grafeen is”, zegt Mackenzie Ewing van Transchem (Turtle Wax Pro). “Als het met de hand wordt aangebracht, kunnen grafeen coatings een zeer sterke en beschermende stof zijn. Maar als het door een automatische wasstraat wordt toegepast, krijg je vaak niet dezelfde voordelen.”

Volgens Ewing gebruiken carwashbedrijven grafeen vooral als marketinginstrument. “Als een carwashexploitant zijn prijzen wat wil verhogen of op zoek is naar een nieuwe marketingcampagne, dan is grafeen een goede technologie om naar te kijken. Maar we zijn er niet van overtuigd dat grafeen het volgende grote ding is in de autowasindustrie, als het gaat om betere prestaties.”

Lees ook:

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.