‘Nanofiltratie is energiezuiniger en beter dan osmosewater’

Osmosewater is erg populair in verschillende wasgelegenheden. Dit water laat geen strepen achter na het wassen, maar droogt wel slecht op. Het in het Friese Oosterwolde gevestigde AquaXL werkt met nanofiltratie. Volgens deze organisatie is dat de overtreffende stap van osmosewater. Sales manager Robert Schipper vertelt meer over dit bedrijf dat bronwater oppompt en door waterbehandelingsinstallaties laat gaan.

De Friese onderneming levert waterzuiveringen op maat voor de agrarische, industriële en
recreatieve sector. Sinds enige tijd is de organisatie ook werkzaam voor wasgelegenheden. De installaties van AquaXL werken zonder chemicaliën. Het waswater blijft volgens het bedrijf schoon tijdens het hele wasproces. “We kunnen specifiek op klantwensen inspelen en maken het water zo schoon als de klant wil”, stelt Schipper. AquaXL levert ook osmosewater, maar Schipper stelt dat er betere alternatieven voorhanden zijn. “Het probleem van osmosewater is dat het niet goed oplost en daardoor slecht droogt. Nanofiltratie is een betere oplossing. Dit water is schoner dan leidingwater en zeer geschikt om auto’s mee te wassen. Het droogt ook sneller dan osmosewater. Daarnaast is het EC-gehalte nihil.”

EC staat voor elektrisch geleidingsvermogen en is een maat waarmee het zoutgehalte in water gemeten wordt. Hoe meer zouten in het water zitten, des te hoger het EC-gehalte. Zouten laten witte strepen achter. “Nanofiltratie Water bevat geen enkele zoutsporen. Een ander onderdeel waarop dit water zich onderscheidt, is op het vlak van energiezuinigheid. Osmosewater oppompen kost 18 bar, terwijl nanofiltratie slechts 8 bar vereist. Daarmee bespaar je dus flink op energiekosten.”

Zoutgehalte

AquaXL is druk bezig om de bestaande installaties verder door te ontwikkelen. “Nanofiltratie bestaat al heel lang en wordt al vaak gebruikt in de agrarische sector. Bij wasgelegenheden is dit systeem minder bekend”, stelt Schipper. Hij is overtuigd van de kwaliteit van dit water. Het bedrijf kan volgens Schipper “op voorhand garanderen” dat de gewenste waterkwaliteit behaald wordt. “Vaak is de kwaliteit nog beter dan verwacht zelfs.”

Het bedrijf gebruikt bronwater dat in speciaal daarvoor ontworpen installaties behandeld wordt, zodat het bijvoorbeeld in wasgelegenheden gebruikt kan worden. “Aan de hand van het EC-gehalte van het bronwater kunnen we de kosten van het oppompen van bronwater op voorhand inzichtelijk maken. Als het zoutgehalte hoger is dan 10 stijgen de kosten, omdat er meer zouten verwijderd moeten worden. Wasgelegenheden in de buurt van de zee hebben daar mee te maken. De klant komt echter nooit voor verrassingen te staan, omdat we duidelijk kunnen aangeven wat het zoutgehalte is. We kunnen dan ook precies aangeven hoeveel het kost om het zout te verwijderen”, verduidelijkt Schipper.

Eigen beheer

De installaties van AquaXL zijn door het bedrijf zelf ontworpen en ontwikkeld. In eigen beheer. “We werken met energiezuinige pompen. Daarnaast kunnen we onze klanten van afstand helpen, doordat we hun systemen in real time monitoren. Als wij denken dat er een storing gaat plaatsvinden, omdat de voortekenen daarop wijzen, anticiperen we daar direct op. Negen van de tien keer is een probleem opgelost, voordat dit in een storing ontaardt. De klant merkt daar niets van.”

De klantenkring van AquaXL bevindt zich vooralsnog in het noorden van het land. “We zijn een klein bedrijf en willen onze klanten zo goed mogelijk helpen. Mocht er een storing zijn, is het belangrijk dat we snel ter plaatse kunnen zijn. We hebben een 24-uurs service. Dat is onhaalbaar om dat door het hele land door te voeren”, weet Schipper. Gebruiksgemak is erg belangrijk. “Onze installatie is eenvoudig in gebruik. In principe hoeft de gebruiker na aanschaf niet meer naar het systeem om te kijken. Wij kijken sowieso op afstand mee. Mocht er een storing plaatsvinden, is op het display een rood kruisje te zien. Door op dat icoon te klikken, wordt direct aangegeven wat er aan de hand is. Veel zaken kan de gebruiker dankzij deze instructies gemakkelijk zelf oplossen.” Mocht dat niet gaan, dan staat een 24-uurs service ter beschikking.

Onderhoudsinterval

De installatie van het Friese bedrijf werkt met een onderhoudsinterval van 5.000 kuub. “Het is niet verplicht om vervolgens onderhoud uit te voeren, maar het is wel de verantwoordelijkheid van de gebruiker. De ene klant hoeft maar een enkele keer per jaar onderhoud te plegen, omdat er jaarlijks circa 5.000 kuub water verbruikt wordt terwijl een andere gebruiker maandelijks aan die hoeveelheid komt. De intensiteit van het gebruik bepaalt de frequentie van het onderhoud. Om de levensduur van je apparatuur te verlengen, is het raadzaam om je aan deze interval te houden. Het is niet realistisch om voor elke onderneming dezelfde onderhoudscontracten op te stellen. Niet elk bedrijf heeft genoeg aan een jaarlijkse onderhoudsbeurt.”

Bronwater is een duurzame bron. Het is een passende oplossing voor uitdagingen waarmee de carwashsector te maken krijgt. Waterschaarste bijvoorbeeld. “Ik denk dat er steeds meer gaat veranderen op het gebied van regelgeving en op het vlak van waterbeheer. Vaak wordt er in veel bedrijven gebruik gemaakt van extra perswater om het waswater schoon te houden, maar dat mag eigenlijk niet. Hoe schoner je water is, des te schoner je recyclewater. Leidingwater is relatief duur en er zijn regels voor de hoeveelheid die je mag gebruiken voor je bedrijfsvoering. Bronwater is een schone bron, goedkoop en vrij zuinig in gebruik. Je mag probleemloos tien kuub bronwater per uur oppompen. Een groot voordeel is dat dit water vrijwel onuitputtend is. Bronwater kun je bufferen voor droge periodes. Ons systeem blijft werken en water voorzien ook tijdens piekmomenten.”

Uitwisselbare onderdelen

De aanschaf voor een nanofiltratiemachine is niet goedkoop, maar betaalt zich na drie jaar terug stelt Schipper. “De installatie wordt na ongeveer tien jaar afgeschreven, maar dat betekent niet dat dit het einde is. De onderdelen zijn namelijk uitwisselbaar, waardoor dit systeem zeker twintig jaar meekan. Deze installatie is zo ontworpen dat deze eenvoudig in gebruik is en gemakkelijk te demonteren en installeren is. Binnen twee uur kun je alle onderdelen vervangen, zodat je een compleet nieuw systeem hebt”, besluit de salesmanager.

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Nanofiltratie is energiezuiniger en beter dan osmosewater’ | CarwashPro

‘Nanofiltratie is energiezuiniger en beter dan osmosewater’

Osmosewater is erg populair in verschillende wasgelegenheden. Dit water laat geen strepen achter na het wassen, maar droogt wel slecht op. Het in het Friese Oosterwolde gevestigde AquaXL werkt met nanofiltratie. Volgens deze organisatie is dat de overtreffende stap van osmosewater. Sales manager Robert Schipper vertelt meer over dit bedrijf dat bronwater oppompt en door waterbehandelingsinstallaties laat gaan.

De Friese onderneming levert waterzuiveringen op maat voor de agrarische, industriële en
recreatieve sector. Sinds enige tijd is de organisatie ook werkzaam voor wasgelegenheden. De installaties van AquaXL werken zonder chemicaliën. Het waswater blijft volgens het bedrijf schoon tijdens het hele wasproces. “We kunnen specifiek op klantwensen inspelen en maken het water zo schoon als de klant wil”, stelt Schipper. AquaXL levert ook osmosewater, maar Schipper stelt dat er betere alternatieven voorhanden zijn. “Het probleem van osmosewater is dat het niet goed oplost en daardoor slecht droogt. Nanofiltratie is een betere oplossing. Dit water is schoner dan leidingwater en zeer geschikt om auto’s mee te wassen. Het droogt ook sneller dan osmosewater. Daarnaast is het EC-gehalte nihil.”

EC staat voor elektrisch geleidingsvermogen en is een maat waarmee het zoutgehalte in water gemeten wordt. Hoe meer zouten in het water zitten, des te hoger het EC-gehalte. Zouten laten witte strepen achter. “Nanofiltratie Water bevat geen enkele zoutsporen. Een ander onderdeel waarop dit water zich onderscheidt, is op het vlak van energiezuinigheid. Osmosewater oppompen kost 18 bar, terwijl nanofiltratie slechts 8 bar vereist. Daarmee bespaar je dus flink op energiekosten.”

Zoutgehalte

AquaXL is druk bezig om de bestaande installaties verder door te ontwikkelen. “Nanofiltratie bestaat al heel lang en wordt al vaak gebruikt in de agrarische sector. Bij wasgelegenheden is dit systeem minder bekend”, stelt Schipper. Hij is overtuigd van de kwaliteit van dit water. Het bedrijf kan volgens Schipper “op voorhand garanderen” dat de gewenste waterkwaliteit behaald wordt. “Vaak is de kwaliteit nog beter dan verwacht zelfs.”

Het bedrijf gebruikt bronwater dat in speciaal daarvoor ontworpen installaties behandeld wordt, zodat het bijvoorbeeld in wasgelegenheden gebruikt kan worden. “Aan de hand van het EC-gehalte van het bronwater kunnen we de kosten van het oppompen van bronwater op voorhand inzichtelijk maken. Als het zoutgehalte hoger is dan 10 stijgen de kosten, omdat er meer zouten verwijderd moeten worden. Wasgelegenheden in de buurt van de zee hebben daar mee te maken. De klant komt echter nooit voor verrassingen te staan, omdat we duidelijk kunnen aangeven wat het zoutgehalte is. We kunnen dan ook precies aangeven hoeveel het kost om het zout te verwijderen”, verduidelijkt Schipper.

Eigen beheer

De installaties van AquaXL zijn door het bedrijf zelf ontworpen en ontwikkeld. In eigen beheer. “We werken met energiezuinige pompen. Daarnaast kunnen we onze klanten van afstand helpen, doordat we hun systemen in real time monitoren. Als wij denken dat er een storing gaat plaatsvinden, omdat de voortekenen daarop wijzen, anticiperen we daar direct op. Negen van de tien keer is een probleem opgelost, voordat dit in een storing ontaardt. De klant merkt daar niets van.”

De klantenkring van AquaXL bevindt zich vooralsnog in het noorden van het land. “We zijn een klein bedrijf en willen onze klanten zo goed mogelijk helpen. Mocht er een storing zijn, is het belangrijk dat we snel ter plaatse kunnen zijn. We hebben een 24-uurs service. Dat is onhaalbaar om dat door het hele land door te voeren”, weet Schipper. Gebruiksgemak is erg belangrijk. “Onze installatie is eenvoudig in gebruik. In principe hoeft de gebruiker na aanschaf niet meer naar het systeem om te kijken. Wij kijken sowieso op afstand mee. Mocht er een storing plaatsvinden, is op het display een rood kruisje te zien. Door op dat icoon te klikken, wordt direct aangegeven wat er aan de hand is. Veel zaken kan de gebruiker dankzij deze instructies gemakkelijk zelf oplossen.” Mocht dat niet gaan, dan staat een 24-uurs service ter beschikking.

Onderhoudsinterval

De installatie van het Friese bedrijf werkt met een onderhoudsinterval van 5.000 kuub. “Het is niet verplicht om vervolgens onderhoud uit te voeren, maar het is wel de verantwoordelijkheid van de gebruiker. De ene klant hoeft maar een enkele keer per jaar onderhoud te plegen, omdat er jaarlijks circa 5.000 kuub water verbruikt wordt terwijl een andere gebruiker maandelijks aan die hoeveelheid komt. De intensiteit van het gebruik bepaalt de frequentie van het onderhoud. Om de levensduur van je apparatuur te verlengen, is het raadzaam om je aan deze interval te houden. Het is niet realistisch om voor elke onderneming dezelfde onderhoudscontracten op te stellen. Niet elk bedrijf heeft genoeg aan een jaarlijkse onderhoudsbeurt.”

Bronwater is een duurzame bron. Het is een passende oplossing voor uitdagingen waarmee de carwashsector te maken krijgt. Waterschaarste bijvoorbeeld. “Ik denk dat er steeds meer gaat veranderen op het gebied van regelgeving en op het vlak van waterbeheer. Vaak wordt er in veel bedrijven gebruik gemaakt van extra perswater om het waswater schoon te houden, maar dat mag eigenlijk niet. Hoe schoner je water is, des te schoner je recyclewater. Leidingwater is relatief duur en er zijn regels voor de hoeveelheid die je mag gebruiken voor je bedrijfsvoering. Bronwater is een schone bron, goedkoop en vrij zuinig in gebruik. Je mag probleemloos tien kuub bronwater per uur oppompen. Een groot voordeel is dat dit water vrijwel onuitputtend is. Bronwater kun je bufferen voor droge periodes. Ons systeem blijft werken en water voorzien ook tijdens piekmomenten.”

Uitwisselbare onderdelen

De aanschaf voor een nanofiltratiemachine is niet goedkoop, maar betaalt zich na drie jaar terug stelt Schipper. “De installatie wordt na ongeveer tien jaar afgeschreven, maar dat betekent niet dat dit het einde is. De onderdelen zijn namelijk uitwisselbaar, waardoor dit systeem zeker twintig jaar meekan. Deze installatie is zo ontworpen dat deze eenvoudig in gebruik is en gemakkelijk te demonteren en installeren is. Binnen twee uur kun je alle onderdelen vervangen, zodat je een compleet nieuw systeem hebt”, besluit de salesmanager.

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.