autowasstraat, bovag

‘We moeten roeien met de riemen die we hebben’

De miljarden euro’s die het kabinet beschikbaar stelt om bedrijven financieel te ondersteunen tijdens de coronacrisis zijn een flinke steun in de rug van de tankstation-sector vinden de brancheorganisaties. “Het pakket maatregelen ziet er goed uit en voldoet aan de behoefte die er is op dit moment”, reageert Ewout Klok, Shell-ondernemer en voorzitter van de Belangenvereniging Tankstations (BETA).

Het voelt alsof hij in een nare droom beland is. “Wat er nu allemaal gebeurt is gigantisch. Daar zijn eigenlijk geen woorden voor. Dit is onmacht. Hier kun je onmogelijk tegen wapenen. Zo bizar hoe snel alles is ingeklapt”, aldus Klok, die in Hoogeveen een Shell-locatie exploiteert. “De houding van de overheid op dit moment vind ik echt super. We moeten nog kijken hoe de uitwerking gaat zijn natuurlijk, maar dit is een flinke steun in de rug voor de sector.”

Vooral de snelheid waarmee het kabinet het steunpakket heeft gepresenteerd, vindt Klok bewonderenswaardig. “We hebben allemaal wel eens kritiek op de overheid, maar dit hebben ze perfect gedaan.” Het pakket maatregelen voldoet aan de behoefte die er nu bestaat, aldus de ondernemer. “Vooral naar mijn personeel vind ik dat heel belangrijk. Ik kan ze naar huis sturen als dat nodig is, maar wel hun lonen doorbetalen.”

Belangrijk signaal

Ook brancheorganisatie BOVAG reageert positief op het noodsteunpakket. “Dit geeft ons zeker veel vertrouwen. Er is ontzettend snel geschakeld door het kabinet”, vindt Tom Huyskens. “Positief vind ik ook te horen dat er niet gesproken wordt over een plafond. De overheid geeft hiermee een belangrijk signaal af. Afgelopen jaren is de huishoudkist goed op orde geraakt. Wat betreft financiën geeft dat volop mogelijkheden om met de gevolgen van deze coronacrisis om te gaan.”

Anders dan in de tijd van de economische crisis, kwam deze val in een keer. “Daar kun je je niet op voorbereiden. Dat kan niemand. Grote vraag is nu vooral hoe lang het gaat duren en wat de impact gaat zijn. Hoe snel pakt de economie weer op?” Volgens Huyskens is er maatwerk nodig, ‘want elke ondernemer is weer anders’. “Het is in elk geval fijn dat het kabinet bedrijven niet in de steek laat. Wij zullen in gesprek blijven met de overheid en andere belangrijke partijen om ervoor te zorgen dat ondernemingen het hoofd boven water kunnen houden.”

Blijven draaien

Volgens Klok heeft de sector nog enigszins geluk in deze crisistijd. Het tankstation in Hoogeveen heeft een lunchroom met mogelijkheid tot bezorgen. Ook is er een wasstraat. “Wij houden in elk geval nog wat omzet. Heel veel ondernemers hier om mij heen sluiten de deuren. Dat is een treurig gezicht. Zowel op het voorterrein als in de shop kunnen we gelukkig nog inkomsten genereren.”

Klok is lovend over de houding van zijn medewerkers in deze zware tijden. “Ze denken mee, helpen mee waar ze kunnen en proberen te doen wat nodig is. Zelfs de bank belde mij uit zichzelf om hulp aan te bieden. Het motto is echt ‘we moeten dit met z’n allen oplossen’. Iedereen probeert zijn beste beentje voor te zetten. Veel meer kunnen we op dit moment ook niet doen. We moeten roeien met de riemen die we hebben…”

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.