tankshop Shell de Lucht West

Verplichte anderhalve meter en mondkapjes verdwijnen

Foto: Nico Schinkelshoek

Het dragen van een mondkapje in onder andere de tankshop is per vrijdag 25 februari niet langer verplicht. Ook de anderhalvemeterregel komt te vervallen. Dat zijn twee van de versoepelingen die minister Kuipers van Volksgezondheid dinsdagavond bekendmaakte tijdens een nieuwe coronapersconferentie.

De versoepelingen gaan stapsgewijs in. Zo is het in de horeca- en cultuursector vanaf vrijdag 18 februari niet langer verplicht om anderhalve meter afstand te houden en een mondkapje te dragen. In bijvoorbeeld de tankshops is dat dus een week later. In plaats van een maatregel wordt het nu een advies. Ook mag de horeca vanaf aanstaande vrijdag tot 01.00 uur openblijven.

Momenteel is de sluitingstijd nog 22.00. Die regel geldt ook voor de horeca in de tankshops die niet aan het hoofdwegennet liggen. Bij horeca in tankstations die wél aan het hoofdwegennet liggen, mogen na 22.00 alleen nog beroepschauffeurs plaatsnemen om hun maaltijd te nuttigen. Afhalen is na die tijd bij alle locaties wel toegestaan. Een week later, vanaf 25 februari, mag de horeca weer de reguliere openingstijden hanteren. Dan hoeft de coronapas ook niet meer getoond te worden, maar tot die tijd moet dat nog wel.

Duur van quarantaine

Een andere versoepeling die minister Kuipers dinsdag aankondigde, is de duur van de quarantaine. Die wordt vanaf 18 februari vijf in plaats van zeven dagen. Je moet dan wel 24 uur klachtenvrij zijn. Verder wordt per direct het thuiswerkadvies aangepast. Het advies is nu om maximaal de helft van de tijd op locatie te werken. Een aantal basisadviezen blijft overigens onveranderd, zoals ventileren, testen bij klachten, geen handen schudden en goed op de hygiëne letten.

Met de versoepelingen lijkt na bijna twee jaar een einde te komen aan een groot deel van de maatregelen. Het dragen van een mondkapje werd afgelopen najaar opnieuw verplicht, nadat de maatregel daarvoor een periode niet gold. Wel komt het coronatoegangsbewijs (ctb) mogelijk terug als er een situatie ontstaat waarin het van toegevoegde waarde kan zijn.

Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.