Belgische carwash moet na opening halve dag later weer dicht

Carwash-ondernemer Johan Van Laer uit het Belgische Zandhoven moest zijn recent geopende wasgelegenheid een halve dag na opening weer sluiten. In eerste instantie kreeg de uitbater van
autowas Den Heikant uitzonderlijke toestemming van burgemeester Luc Van Hove (CD&V). Dat besluit werd echter snel teruggedraaid.

Van Laer liet eerder op zijn Facebook-pagina weten dat hij het vreemd vindt dat wasgelegenheden in België gesloten moeten blijven wegens de coronacrisis, terwijl andere ondernemers wel hun deuren mochten openen. Tuincentra en bouwmarkten zijn namelijk wel weer toegankelijk, terwijl carwashes nog dicht moeten blijven. “Wij worden altijd tot bedrijf gerekend. Maar nu worden we plots als winkel en kleinhandel aanzien, waardoor we pas later open mogen. Da’s toch wel heel raar.”

De burgemeester las het betoog van de ondernemer op social media en gaf hem toestemming zijn carwash te openen. Helaas voor Van Laer duurde zijn heropening maar kort. De burgemeester kwam namelijk snel terug op zijn besluit. “Jammer, want in een carwash hoeven klanten helemaal geen contact met elkaar of het personeel te hebben. Betalen kan contactloos, daar hoef je zelf het raam niet voor naar beneden te doen”, laat de ondernemer VRT weten.

Niet logisch

Van Hove: “We hadden blijkbaar toch een verkeerde interpretatie gegeven aan het ministerieel besluit. Wij bekeken een carwash als een bedrijf – en die mogen deze week open – maar blijkbaar horen ze bij de winkels, en die mogen pas volgende week open. Daarom hebben we de uitbater moeten mededelen dat hij zijn carwash opnieuw moet sluiten. Het kan ook niet de bedoeling zijn dat hij als enige van het land open mag.”

Van Laer is teleurgesteld, maar snapt de burgemeester wel. “De regels zijn niet logisch en ik wilde de deuren openbreken voor de collega’s, maar het heeft niet mogen zijn.”


Onderwerpen: , ,

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.