Groothandel Quality Carwash Products levert chemie zonder marge

Chemie van goede kwaliteit voor een lage prijs aanbieden, is het doel van groothandel Quality Carwash Products (QCP). Het bedrijf werd begin 2019 opgericht door carwash-ondernemers Marcel van Veen en Johan Verschoor. De groothandel wil zich onderscheiden met productkennis en de gunstige prijsstelling. Van Veen: “In plaats van vertegenwoordigers die nog nooit een auto hebben gewassen, word je geholpen door praktijkmensen die weten waar ze over praten.”

Onlangs heeft Bas de Rooij zich aangesloten om via het dealerschap van QCP de productlijn verder te positioneren op de Nederlandse en Belgische markt. De drie ondernemers vonden dat het tijd voor verandering werd, omdat de prijs van chemie volgens hen kunstmatig hoog gehouden werd. “We vroegen ons af of die enorme marges in de chemie wel nodig waren. De kracht van deze productlijn is dat het door echte carwash-ondernemers wordt gerund. In plaats van vertegenwoordigers die nog nooit een auto hebben gewassen, word je geholpen door praktijkmensen die weten waar ze over praten. Het grootste voordeel is toch wel dat onze klanten niet voor torenhoge marges hoeven te betalen. Onze productlijn is daardoor veel goedkoper”, legt Van Veen uit.

De lijn komt voort uit het Britse Coveva. Dit bedrijf ontwikkelt chemie en schoonmaakproducten onder de merknaam Frogchem. “Je spreekt hier over een markt die niet stilstaat en volop in beweging is. De schoonmaakbranche verandert continue”, stelt Van Veen. “De Frogchem lijn sprak ons erg aan, omdat deze uit mooie producten bestaat die kwalitatief erg goed zijn. Het leek ons een goed idee om te kijken of deze producten ook gebruikt konden worden voor toepassing op onder meer kettingbanen, wasboxen en truckwashes. Een team vanuit Groot-Brittannië is toen bij ons op bezoek geweest om te kijken wat mogelijk was. Na een paar kleine aanpassingen, bleek de productlijn voor handwassingen ook prima toepasbaar te zijn voor wasstraten. De formule van de originele shampoo werd bijvoorbeeld wat aangepast voor gebruik in carwashes, waardoor deze minder dik werd.”

Drab

De aanpassingen werpen zijn vruchten af. Van Veen: “Sterker nog: sommige producten zijn zo goed doorontwikkeld dat ze problemen waar veel wasstraatondernemers mee kampten hebben opgelost. Bij de toediening van wax bleef na het droogproces vaak drab in de leidingen zitten. Dat betekende dat de leidingen vaak schoongemaakt moesten worden om verstopping te voorkomen. Een tijdrovende bezigheid waar geen enkele ondernemer op zit te wachten. Uit talloze testen met de Frogchem lijn blijkt dat er geen resten meer in de leidingen blijven zitten. Los van de goede werking, is dat een erg fijne en tijd- en kostenbesparende bijkomstigheid.”

De Frogchem productlijn.

Quality Carwash Products staat volgens de oprichters voor “goede en eenvoudige” producten die mooie resultaten geven. “Dat scoort”, stelt Van Veen. “Veel mensen moeten nog even wennen aan ons concept, omdat we geen torenhoge marges hanteren. Soms scheelt het wel tweederde van de prijs. ‘Zo goedkoop kan toch niet goed zijn?’ hoor je dan. Dat kan dus wel. Ik ben er eerlijk gezegd zelf ook van geschrokken hoe hoog die marges waren. Ons concept werkt, omdat je er veel geld mee kunt besparen zonder dat dit ten koste van de kwaliteit gaat. Steeds meer ondernemers uit de branche ontdekken dit en dat heeft in veel nieuwe klanten geresulteerd. Ook in België en Duitsland weet men ons te vinden.”

Gedegen advies

Omdat het team van Quality Carwash Products uit carwash-ondernemers bestaat, weten ze tegen welke problemen men in de markt oploopt. Die kennis kunne ze in de praktijk inzetten. “Veel vertegenwoordigers weten amper wat van pompinstellingen of andere technische zaken af. Over die kennis beschikken wij wel, dus kunnen we gedegen advies geven en daardoor snel problemen oplossen of zelfs voorkomen”, zegt Van Veen.

Wat in de ene carwash werkt, hoeft echter niet automatisch de beste oplossing voor een andere wasgelegenheid te zijn. Chemie is situatie-afhankelijk, stelt Van Veen: “De meeste carwash-ondernemers weten heel goed hoe ze hun chemie moeten afstellen, dus daarvoor hebben ze onze hulp eigenlijk niet nodig. Veel mensen vinden het juist leuk om te experimenteren met de instellingen om tot de beste resultaten te komen. We geven een gebruiksadvies mee bij de bestellingen. In dit document staat beschreven wat in onze situatie werkt en hoe de afstellingen bij ons geregeld zijn. We staan echter open voor feedback en passen waar nodig onze richtlijnen aan. Door met collega carwash-ondernemers te discussiëren, komen we zelf ook tot nieuwe inzichten. Die kennis voeren we direct door in onze productlijn.”

Aangevuld

Het assortiment van QCP wordt continu aangevuld en uitgebreid. “Momenteel werken we aan een nieuwe serie polish-producten en hotwax. We spelen in op de vraag vanuit de markt. Zo is gekleurd schuim ook erg in trek. Voordat we echter een nieuw product lanceren dat door Frogchem gemaakt wordt, testen we eerst uitgebreid zelf. Pas als het aan onze eisen voldoet, is het goed genoeg om op de markt te brengen.”

Auteur: Frank van de Ven

Frank van de Ven is journalist voor vakblad CarwashPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor vakblad TankPro over tankstations.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.