Recup herbruikbare koffiebeker

Duitsland doet wegwerpbeker in de ban

Foto: Recup

In Duitsland schrijft een nieuw wetsvoorstel voor dat onder meer tankstations en wasstraten vanaf volgend jaar verplicht herbruikbare verpakkingen aan moeten bieden als alternatief voor bijvoorbeeld wegwerpbekers voor koffie. Opvallend is dat dit geen gevolgen mag hebben voor de prijs van een drankje of snack.

Voor elk to-go-drankje moet een herbruikbare beker worden aangeboden. Deze aanbieding mag niet duurder zijn dan die van hetzelfde product in een wegwerpverpakking. Ook wordt in Duitsland de statiegeldplicht uitgebreid naar alle drankflessen van wegwerpplastic.

Wegwerpplastic is de norm

Volgens de initiatiefneemster van de wetswijziging, Federaal minister van Leefmilieu Svenja Schulze, is eat-to-go voor steeds meer mensen een vast onderdeel van het dagelijks leven. De keerzijde is een groeiende afvalberg.

“Wegwerpplastic is nog steeds de norm in veel restaurants, snackbars en cafés. Mijn doel is dat herbruikbare dozen en bekers de nieuwe standaard worden voor onderweg. Daarom verplichten we de horeca om in de toekomst zowel wegwerpverpakkingen als herbruikbare verpakkingen aan te bieden. Consumenten moeten overal kunnen kiezen voor herbruikbare verpakkingen. Ik ben ervan overtuigd dat dit veel goede oplossingen zal opleveren, ook voor bezorgdiensten.”

Uitzondering voor kleine bedrijven en automaten

Voor kleinere bedrijven met minder dan vijf medewerkers en een verkoopoppervlakte van maximaal 80 vierkante meter zou een uitzondering moeten gelden op de nieuwe wet. Voor dit soort bedrijven geldt geen verplichting om ​​herbruikbare verpakkingen aan te bieden, maar zij zijn wel verplicht om klanten de mogelijkheid te bieden om hun eigen herbruikbare bekers of andere verpakkingen te laten vullen. Hiertoe zou een duidelijke signing van dit aanbod verplicht moeten worden.

De wetswijzigingen zijn nog niet definitief. Na de beslissing van het federale kabinet moet de wijziging van de verpakkingswet nog worden goedgekeurd door de Bondsdag en de Bundesrat.

Lees ook:

Auteur: Paul Van den Bogaard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Duitsland doet wegwerpbeker in de ban | CarwashPro
Recup herbruikbare koffiebeker

Duitsland doet wegwerpbeker in de ban

Foto: Recup

In Duitsland schrijft een nieuw wetsvoorstel voor dat onder meer tankstations en wasstraten vanaf volgend jaar verplicht herbruikbare verpakkingen aan moeten bieden als alternatief voor bijvoorbeeld wegwerpbekers voor koffie. Opvallend is dat dit geen gevolgen mag hebben voor de prijs van een drankje of snack.

Voor elk to-go-drankje moet een herbruikbare beker worden aangeboden. Deze aanbieding mag niet duurder zijn dan die van hetzelfde product in een wegwerpverpakking. Ook wordt in Duitsland de statiegeldplicht uitgebreid naar alle drankflessen van wegwerpplastic.

Wegwerpplastic is de norm

Volgens de initiatiefneemster van de wetswijziging, Federaal minister van Leefmilieu Svenja Schulze, is eat-to-go voor steeds meer mensen een vast onderdeel van het dagelijks leven. De keerzijde is een groeiende afvalberg.

“Wegwerpplastic is nog steeds de norm in veel restaurants, snackbars en cafés. Mijn doel is dat herbruikbare dozen en bekers de nieuwe standaard worden voor onderweg. Daarom verplichten we de horeca om in de toekomst zowel wegwerpverpakkingen als herbruikbare verpakkingen aan te bieden. Consumenten moeten overal kunnen kiezen voor herbruikbare verpakkingen. Ik ben ervan overtuigd dat dit veel goede oplossingen zal opleveren, ook voor bezorgdiensten.”

Uitzondering voor kleine bedrijven en automaten

Voor kleinere bedrijven met minder dan vijf medewerkers en een verkoopoppervlakte van maximaal 80 vierkante meter zou een uitzondering moeten gelden op de nieuwe wet. Voor dit soort bedrijven geldt geen verplichting om ​​herbruikbare verpakkingen aan te bieden, maar zij zijn wel verplicht om klanten de mogelijkheid te bieden om hun eigen herbruikbare bekers of andere verpakkingen te laten vullen. Hiertoe zou een duidelijke signing van dit aanbod verplicht moeten worden.

De wetswijzigingen zijn nog niet definitief. Na de beslissing van het federale kabinet moet de wijziging van de verpakkingswet nog worden goedgekeurd door de Bondsdag en de Bundesrat.

Lees ook:

Auteur: Paul Van den Bogaard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.