wasstraat kunst

Haarlemse galerie verheft wasstraat tot kunst

foto: De vishal Haarlem

In centrum voor moderne kunst De Vishal in Haarlem zijn van 16 april tot en met 15 mei een zestal kunstwerken te zien die geïnspireerd zijn op het fenomeen autowasstraat.

“Geen plek ter wereld waar we ons als hedendaagse automobilist veiliger kunnen voelen dan met onze auto in de mechanische wasstraat”, schrijven de makers van de expositie De Wasstraat. “Zonder iets te hoeven doen, worden we over een ratelende rails door een nat en donker parcours gesleept. Onder woeste geluiden, stromen honderden liters water langs de ruiten, teisteren rubber slierten en grote borstels het blik en hangen we geriefelijk achterover.”

Een beleving

Volgens de zes kunstenaars is een ritje door de wasstraat tegenwoordig bijna amusement, een beleving. Maar ze vragen zich ook af of het meer kan zijn dan dat. Kunst, misschien? Curator Fjodor C. Buis legde de beelden vast die de wasstraat op de voorruit van zijn auto projecteerde. Kunstenaar Ap Esenbrink vertelt: “Mijn installatie, genaamd Droogrek, gaat over wat er in je omgaat als je de wasstraat verlaat.“

Bathany de Forest werkt met maquettes. De opstellingen die zij bouwt in haar atelier, worden fotografisch vastgelegd. Voor deze expositie heeft zij een stop-motion animatiefilm gemaakt van een wasstraat waar kuikens het schoonmaakproces doorlopen. Peter Stufkens maakte foto’s in de wasstraat en gebruikte deze als basis van een serie digitale schilderijen. Bubbels, spetters en licht worden kosmische vormen. Een ritje door de wasstraat als kleine ruimtereis.

Witwassen

Thé Tjong-Khing: “Als ik het woord wasstraat hoor, denk ik onwillekeurig aan witwassen. En als ik witwassen hoor denk ik onwillekeurig aan…“ Piet Zwaanswijk, tenslotte, poogt met zijn installatie het fenomeen wasstraat meer inhoud te geven. Naar eigen zeggen een vergeefse poging, tot mislukken gedoemd.

Lees ook:

Auteur: Paul Van den Bogaard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Haarlemse galerie verheft wasstraat tot kunst | CarwashPro
wasstraat kunst

Haarlemse galerie verheft wasstraat tot kunst

foto: De vishal Haarlem

In centrum voor moderne kunst De Vishal in Haarlem zijn van 16 april tot en met 15 mei een zestal kunstwerken te zien die geïnspireerd zijn op het fenomeen autowasstraat.

“Geen plek ter wereld waar we ons als hedendaagse automobilist veiliger kunnen voelen dan met onze auto in de mechanische wasstraat”, schrijven de makers van de expositie De Wasstraat. “Zonder iets te hoeven doen, worden we over een ratelende rails door een nat en donker parcours gesleept. Onder woeste geluiden, stromen honderden liters water langs de ruiten, teisteren rubber slierten en grote borstels het blik en hangen we geriefelijk achterover.”

Een beleving

Volgens de zes kunstenaars is een ritje door de wasstraat tegenwoordig bijna amusement, een beleving. Maar ze vragen zich ook af of het meer kan zijn dan dat. Kunst, misschien? Curator Fjodor C. Buis legde de beelden vast die de wasstraat op de voorruit van zijn auto projecteerde. Kunstenaar Ap Esenbrink vertelt: “Mijn installatie, genaamd Droogrek, gaat over wat er in je omgaat als je de wasstraat verlaat.“

Bathany de Forest werkt met maquettes. De opstellingen die zij bouwt in haar atelier, worden fotografisch vastgelegd. Voor deze expositie heeft zij een stop-motion animatiefilm gemaakt van een wasstraat waar kuikens het schoonmaakproces doorlopen. Peter Stufkens maakte foto’s in de wasstraat en gebruikte deze als basis van een serie digitale schilderijen. Bubbels, spetters en licht worden kosmische vormen. Een ritje door de wasstraat als kleine ruimtereis.

Witwassen

Thé Tjong-Khing: “Als ik het woord wasstraat hoor, denk ik onwillekeurig aan witwassen. En als ik witwassen hoor denk ik onwillekeurig aan…“ Piet Zwaanswijk, tenslotte, poogt met zijn installatie het fenomeen wasstraat meer inhoud te geven. Naar eigen zeggen een vergeefse poging, tot mislukken gedoemd.

Lees ook:

Auteur: Paul Van den Bogaard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.