UNITI

Uniti Expo 2022, dag 2: carwash zonder greenwashing

Foto: Uniti Expo 2022

De tweede dag van UNITI expo 2022 stond volledig in het teken van duurzaamheid. Niemand in de branche kan dit onderwerp op dit moment vermijden. Tegelijkertijd bestaat er nog steeds het vermoeden dat met name in onze branche aan ‘greenwashing’ wordt gedaan in plaats van aan echte duurzaamheid. 

Duurzaamheid is al jaren een steeds groter thema. In de carwashindustrie stuit deze ontwikkeling op businessmodellen waarin waterverbruik en het gebruik van chemicaliën onontbeerlijk zijn. Maar de UNITI-expo 2022 toonde aan dat duurzaamheid inmiddels een vanzelfsprekendheid is in de branche. Het gaat niet alleen om het verminderen van het water- en chemicaliënverbruik. Integendeel, duurzame oplossingen zijn te vinden in alle sectoren van de industrie.

Verre van greenwashing

Zo’n 10 jaar geleden discussieerde de industrie of er in de toekomst een zelfvoorzienende wasstraat zou komen, waar alleen de wastechniek en waschemicaliën geleverd zouden moeten worden. Vandaag is deze versie werkelijkheid geworden. Nog niet zo lang geleden werd de eerste wasstraat van Kärcher geopend, die gebruik maakt van een gesloten watersysteem met regenwateropvang, zelf de benodigde elektriciteit opwekt en ook zelfstandig de warmtebehoefte dekt.

Duurzaamheid in de carwashbranche kan ook gezien worden in samenhang met digitalisering. Hier gaat oa WashTec AG duurzaam te werk door autowasstraten slim te maken. Dit vergroot de flexibiliteit en laat zien dat intelligente oplossingen met technische ondersteuning ook kunnen leiden tot zo’n 20 procent minder telefoontjes van servicemonteurs bij systeembeheer en onderhoud.

Hieruit blijkt dat duurzaam wassen niet alleen effect heeft op het pure autowassen, maar ook op het gebied van materialen, productieprocessen en energie- en watergebruik. De UNITI expo 2022 is een ideale gelegenheid om de implementatie van de duurzaamheidsdoelstellingen van de fabrikanten en bedrijven in de industrie te beoordelen op basis van de gepresenteerde producten.

Netwerken in Hal 1

Na het indrukwekkende netwerkgedeelte van de eerste beursavond, bood de tweede beursavond tal van mogelijkheden om de contacten te onderhouden en te intensiveren, aangezien veel beursexposanten uitnodigden voor beursfeesten op hun stands. In een ontspannen sfeer en met drankjes en hapjes was er al gelegenheid voor een positieve tussentijdse afsluiting van deze langverwachte beurs in de tankstation- en carwashbranche.

Lees ook:

Auteur: Sandra Schafer

Sandra is redacteur van het Duitse zusje van CarwashPro, namelijk CarwashPro.de.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Uniti Expo 2022, dag 2: carwash zonder greenwashing | CarwashPro