Belgische carwashes vanaf 1 december weer open

Nathan Mullet, Unsplash

Vanaf dinsdag 1 december mag de wasstraat in België weer open. Het Belgische Overlegcomité geeft groen licht voor de opening van niet-essentiele winkels en ook voor carwashes. Wel moeten er de nodige veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen: afstand houden, mondkapjes zijn verplicht en de carwash moet in desinfectie voorzien. 

Vanuit het Overlegcomité in België komen steeds de coronamaatregelen. Welke regels van toepassing zijn is hier terug te vinden. Belgische carwashes zouden eigenlijk tot en met 13 december gesloten zijn om zo de verspreiding van het coronavirus terug te dringen. Inmiddels zijn de cijfers in België zodanig verbeterd dat er ruimte is voor eerdere versoepeling. Op 27 november is aangekondigd dat vanaf 1 december de ‘niet-essentiële’ winkels weer open mogen mogen en dus ook de carwashes.

Veiligheidsmaatregelen

Voorwaarde voor de opening vanaf dinsdag is dat er de nodige veiligheidsmaatregelen worden getroffen. Zo is het verplicht om anderhalve meter afstand te houden en om mondkapjes te dragen in de carwash. Ook moet er in desinfectie worden voorzien. In binnenruimtes is steeds één persoon per 10 vierkante meter toegestaan, het personeel wordt daarin niet meegerekend.

Verder is het aan de uitbater om te beoordelen welke maatregelen nog meer nodig zijn, vertelt Diederik De Roeck van beroepsvereniging BBRV desgevraagd. “Wie een overdekt stofzuigplein heeft, zal andere maatregelen moeten nemen dan bij wie er buiten kan worden gestofzuigd.”

Beperkt geopend

Voertuigen van essentiële bedrijven mochten eerder alweer naar de carwash in België. Dat werd besloten naar aanleiding van Kamervragen over de lockdown. Die beperkte openstelling zorgt echter voor chaos in de sector, omdat niet direct duidelijk was om welke voertuigen het nu precies ging (alle zakelijke of alleen essentiële) en omdat sommige ondernemers de randjes opzochten van de mogelijkheden. Het was aan uitbaters om te controleren of een voertuig naar binnen mocht en controle vanuit de overheid was er weinig.

Kort geding

De BBRV spande eerder een kort geding aan om via de rechter een eerdere opening van de carwash af te dwingen. De beroepsvereniging vindt carwashes essentieel in het onderhoud van voertuigen en stapte daarom naar de rechter – garages mogen tijdens deze lockdown bijvoorbeeld wel openblijven. Het kort geding diende op donderdag 19 november. De uitspraak is negatief, de BBRV wacht nog op de motivatie van de rechter. De Roeck: “Zonder de versoepeling vanuit het Overlegcomité zouden carwashes dus nog altijd gesloten zijn tot ten minste 13 december.”

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.