Belgische carwashes beperkt open tijdens lockdown

Adrian Dascal, Unsplash

Voertuigen van essentiële bedrijven mogen weer naar de carwash in België. Dat is besloten naar aanleiding van Kamervragen over de lockdown waarbij ook carwashes tot 13 december gesloten zijn. De beperkte openstelling zorgt echter voor chaos in de sector, zegt Diederik de Roeck van de beroepsvereniging BBRV. 

De interpretatie van alle regels rondom de lockdown in België zorgen voor verwarring. Sinds 2 november zijn carwashes gesloten als maatregel om het coronavirus in te dammen. Carwashes vallen niet onder ‘essentiële bedrijven’, zoals bijvoorbeeld supermarkten, en zijn vooralsnog tot 13 december gesloten.

België kent zowel moderne wasstraten als handcarwashes. In de moderne wasstraat is er geen of amper klantcontact en ook over het essentiële karakter kan worden gediscussieerd. Over de sluiting zijn daarom Kamervragen gesteld. Naar aanleiding daarvan is nu besloten dat voertuigen van essentiële bedrijven wel mogen wassen in de carwash.

Verwarring

De gedeeltelijke openstelling zorgt voor verwarring bij klanten en ook zijn er wasbedrijven die de randjes van de regels opzoeken. “Je kunt je natuurlijk afvragen of het zinvol is om je bedrijf te openen voor alleen de voertuigen van essentiële bedrijven”, zegt De Roeck van de Belgische Beroepsvereniging Reiniging Voertuigen (BBRV). “Carwashes die nu geopend zijn laten bijvoorbeeld met een bordje bij de ingang weten dat ze wassen voor essentiële bedrijven, maar in de praktijk komt er van alles binnen. Dat is dan op verantwoordelijkheid van de klant. Dat klopt niet. Bovendien wordt er in verschillende gemeentes op verschillende manieren gehandhaafd. In Vlaanderen wordt er strenger gecontroleerd dan in Wallonië of Brussel.”

Naar de rechter

De BBRV probeert momenteel via de rechtbank een eerdere heropening af te dwingen. De BBRV vindt carwashes ook essentieel in het onderhoud en stapte daarom naar de rechter. Het kort geding diende op donderdag 19 november. Een uitspraak is er nog niet.

Mogelijk eerdere versoepeling

De lockdown in België geldt vooralsnog tot 13 december. Tenzij in het kort geding anders wordt besloten, blijven carwashes tot die datum gesloten. Op 27 november wordt er vanuit de politiek een overleg gehouden over een eventuele versoepeling van de maatregelen voor bedrijven die niet op de ‘essentiële lijst’ staan. Deze bedrijven zouden dan vanaf 1 december opnieuw mogen openen. De Roeck: “wellicht dat de moderne carwashes vanaf die datum ook al eerder open mogen.”

Lees meer:

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.