Caramba introduceert kunstmatige intelligentie in de wasstraat

Door het inzetten van kunstmatige intelligentie kan precies worden gemeten hoe vervuild een voertuig in de wasstraat precies is. Daarop kan vervolgens de chemie en het watergebruik worden afgestemd. De Duitse chemieproducent Caramba is hier volop mee bezig. 

Waschemicaliën zijn een relevante kostenfactor voor carwashoperators. Hoe minder middelen er tijdens het wassen worden gebruikt, hoe gunstiger dit is voor de operator alsook voor het milieu. Dit is waar Caramba op inhaakt met het nieuwste project. Het bedrijf ontwikkelt kunstmatige intelligentie (AI) die de vervuiling van een voertuig detecteert voordat het wordt gewassen en de reinigingsmiddelen daarop nauwkeurig afstemt. Het motto van de aanpak is: zo veel als nodig en zo min mogelijk.

Wasresultaat

Het wasresultaat in de huidige systemen is van hoge kwaliteit, maar het resultaat is niet voor elk voertuig hetzelfde Doorslaggevend is zowel de mate van vervuiling als het soort vervuiling en de staat van het voertuig – denk aan de oppervlaktekwaliteit van de lak. Omgevingsparameters spelen een andere rol. Het weer en het seizoen hebben  invloed op de keuze van het wasprogramma van de klant en ook op het wasresultaat. De verwachtingen van de klant lopen immers daarbij ook nog eens sterk uiteen. Door het inzetten van kunstmatige intelligentie moeten de beïnvloedende factoren worden geregistreerd en beoordeeld. Dat resulteert uiteindelijk in een gebruik wat op de behoefte is gebaseerd.

Zo werkt het

Caramba’s AI-project is ontwikkeld in samenwerking met Mayato, onderdeel van de Positiv Thinking Group. Het bevindt zich momenteel in de fase waarin de AI wordt voorbereid voor gebruik in de wasstraat. Het projectproces kan als volgt worden samengevat: tot ongeveer maart 2021 ‘leert’ de AI welke vervuiling er op voertuigen zit. Hiervoor is het systeem uitgerust met grote hoeveelheden data. De basis hiervoor zijn foto’s van vuile voertuigen. Met behulp van superpixels zijn deze in een raster opgenomen en in segmenten verdeeld. Met behulp van deze data kan de AI later de vervuiling van een voertuig herkennen en de juiste beslissingen nemen over het gebruik van wasmiddelen.

In de volgende fase van het project begint de testfase in geselecteerde wassystemen. Hier worden de nodige renovatiewerken uitgevoerd en kan de pilotfase beginnen.

Doel van het AI-project

De vermindering van de kosten voor het wassen van chemicaliën is slechts een van de drijfveren van dit project. Het overkoepelende doel is om het reinigen van voertuigen nog milieuvriendelijker te maken door alle benodigde middelen tot het noodzakelijke minimum te beperken. Dit heeft ook gevolgen voor het waterverbruik en de waterbehandeling van een wasinstallatie.

Veelbelovend

Caramba’s AI-project maakt gebruik van digitalisering in een zeer tastbaar toepassingsgebied. Ook al is de ontwikkeling complex, de directie van Caramba is tevreden over de huidige ontwikkeling. “De fase waarin wordt bepaald hoe vies een voertuig is duurt langer dan verwacht. Voor ons betekent dit ook dat we de nieuwe technologie later betrouwbaarder zullen kunnen gebruiken.” Zo vat Bernd Weyershausen het samen, hij is een van de algemeen directeuren van Caramba.

Interesse

In de huidige fase is er al positieve interesse van fabrikanten van wastechniek. Om het wassen met AI zo goed mogelijk te laten werken, zijn er structurele kenmerken in een wasinstallatie waarmee bij het plannen van een systeem rekening moet worden gehouden. Daarom werkt Caramba vanaf het begin samen met andere vertegenwoordigers van de industrie.

“Carwash 4.0”

Vanwege de complexiteit en het werkingsmechanisme van wassen met AI, zal een dergelijk systeem voornamelijk worden gebruikt in autowasstraten. Volgens de directie van Caramba is AI-wassing in principe net zo geschikt voor portaalwasinstallaties, maar het wordt momenteel vooral ontwikkeld voor autowasstraten. De toekomst zal uitwijzen met welke bijzondere omstandigheden in autowasinstallaties rekening moet worden gehouden en welke verdere effecten deze ontwikkeling zal hebben op de autowasindustrie. CarwashPro houdt vanzelfsprekend de vinger aan de pols.

Auteur: Benedikt Wolter

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Caramba introduceert kunstmatige intelligentie in de wasstraat | CarwashPro

Caramba introduceert kunstmatige intelligentie in de wasstraat

Door het inzetten van kunstmatige intelligentie kan precies worden gemeten hoe vervuild een voertuig in de wasstraat precies is. Daarop kan vervolgens de chemie en het watergebruik worden afgestemd. De Duitse chemieproducent Caramba is hier volop mee bezig. 

Waschemicaliën zijn een relevante kostenfactor voor carwashoperators. Hoe minder middelen er tijdens het wassen worden gebruikt, hoe gunstiger dit is voor de operator alsook voor het milieu. Dit is waar Caramba op inhaakt met het nieuwste project. Het bedrijf ontwikkelt kunstmatige intelligentie (AI) die de vervuiling van een voertuig detecteert voordat het wordt gewassen en de reinigingsmiddelen daarop nauwkeurig afstemt. Het motto van de aanpak is: zo veel als nodig en zo min mogelijk.

Wasresultaat

Het wasresultaat in de huidige systemen is van hoge kwaliteit, maar het resultaat is niet voor elk voertuig hetzelfde Doorslaggevend is zowel de mate van vervuiling als het soort vervuiling en de staat van het voertuig – denk aan de oppervlaktekwaliteit van de lak. Omgevingsparameters spelen een andere rol. Het weer en het seizoen hebben  invloed op de keuze van het wasprogramma van de klant en ook op het wasresultaat. De verwachtingen van de klant lopen immers daarbij ook nog eens sterk uiteen. Door het inzetten van kunstmatige intelligentie moeten de beïnvloedende factoren worden geregistreerd en beoordeeld. Dat resulteert uiteindelijk in een gebruik wat op de behoefte is gebaseerd.

Zo werkt het

Caramba’s AI-project is ontwikkeld in samenwerking met Mayato, onderdeel van de Positiv Thinking Group. Het bevindt zich momenteel in de fase waarin de AI wordt voorbereid voor gebruik in de wasstraat. Het projectproces kan als volgt worden samengevat: tot ongeveer maart 2021 ‘leert’ de AI welke vervuiling er op voertuigen zit. Hiervoor is het systeem uitgerust met grote hoeveelheden data. De basis hiervoor zijn foto’s van vuile voertuigen. Met behulp van superpixels zijn deze in een raster opgenomen en in segmenten verdeeld. Met behulp van deze data kan de AI later de vervuiling van een voertuig herkennen en de juiste beslissingen nemen over het gebruik van wasmiddelen.

In de volgende fase van het project begint de testfase in geselecteerde wassystemen. Hier worden de nodige renovatiewerken uitgevoerd en kan de pilotfase beginnen.

Doel van het AI-project

De vermindering van de kosten voor het wassen van chemicaliën is slechts een van de drijfveren van dit project. Het overkoepelende doel is om het reinigen van voertuigen nog milieuvriendelijker te maken door alle benodigde middelen tot het noodzakelijke minimum te beperken. Dit heeft ook gevolgen voor het waterverbruik en de waterbehandeling van een wasinstallatie.

Veelbelovend

Caramba’s AI-project maakt gebruik van digitalisering in een zeer tastbaar toepassingsgebied. Ook al is de ontwikkeling complex, de directie van Caramba is tevreden over de huidige ontwikkeling. “De fase waarin wordt bepaald hoe vies een voertuig is duurt langer dan verwacht. Voor ons betekent dit ook dat we de nieuwe technologie later betrouwbaarder zullen kunnen gebruiken.” Zo vat Bernd Weyershausen het samen, hij is een van de algemeen directeuren van Caramba.

Interesse

In de huidige fase is er al positieve interesse van fabrikanten van wastechniek. Om het wassen met AI zo goed mogelijk te laten werken, zijn er structurele kenmerken in een wasinstallatie waarmee bij het plannen van een systeem rekening moet worden gehouden. Daarom werkt Caramba vanaf het begin samen met andere vertegenwoordigers van de industrie.

“Carwash 4.0”

Vanwege de complexiteit en het werkingsmechanisme van wassen met AI, zal een dergelijk systeem voornamelijk worden gebruikt in autowasstraten. Volgens de directie van Caramba is AI-wassing in principe net zo geschikt voor portaalwasinstallaties, maar het wordt momenteel vooral ontwikkeld voor autowasstraten. De toekomst zal uitwijzen met welke bijzondere omstandigheden in autowasinstallaties rekening moet worden gehouden en welke verdere effecten deze ontwikkeling zal hebben op de autowasindustrie. CarwashPro houdt vanzelfsprekend de vinger aan de pols.

Auteur: Benedikt Wolter

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.