Waterloos auto’s wassen om klimaatdoelstellingen te behalen

Uitvinder annex ondernemer Joseph Sun (52) uit Singapore heeft een manier bedacht om het waterverbruik in handwasstraten verder terug te dringen. Sterker nog: de EWash-app maakt het mogelijk om auto’s zonder water te reinigen. Sun’s uitvinding is goedgekeurd door de Housing and Development Board (HDB).

Sun gelooft dat waterloos auto wassen een goede stap is naar een duurzame toekomst. Deze waterbesparing kan volgens de wetenschapper “de klimaatdoelstellingen die Singapore heeft werkelijkheid laten worden.” Het einddoel is om ervoor te zorgen dat men in 2030 slechts 130 liter water per dag gebruikt.

Dankzij de uitvinding heeft het bedrijf van Sun naar eigen zeggen zo’n twaalf tot dertien miljoen liter water bespaard. Die hoeveelheid is vergelijkbaar met een oppervlak van vijf Olympische zwembaden. “De gemiddelde self-carwash gebruikt naar schatting 140 liter per wasbeurt”, laat Sun dagblad Malay Mail weten.

Vier bestanddelen

De ondernemer ontwierp meer dan tien verschillende versies van zijn EWash-app, voordat hij besloot om zijn innovatie in augustus vorig jaar op de markt te brengen. De uitvinding bestaat uit vier componenten. Het eerste onderdeel is een oppervlakteactieve stof. Dit bestanddeel is een stof die vaak in wasmiddelen wordt aangetroffen en gebruikt wordt om vuildeeltjes uit de verf van de auto op te lossen.

Het tweede bestanddeel is een hefmiddel dat de opgeheven vuildeeltjes in vloeistofdruppeltjes concentreert om het schoonmaken te vergemakkelijken. Het derde bestanddeel is een smeermiddel dat de vorming van micro-krassen tijdens het reinigingsproces voorkomt. Het laatste bestanddeel is een beschermmiddel dat een laag Carnauba-was op de auto achterlaat. Deze film beschermt de lak onder meer tegen verkleuring door ultraviolet licht en vogelpoep.

Hoge luchtvochtigheid

Hoewel er al soortgelijke producten op de markt zijn gebracht, zijn deze niet geschikt voor gebruik in de tropische temperaturen in Singapore. De hoge luchtvochtigheidsgraad is daar debet aan. Om gebruik te maken van deze service moet eerst de EWash-app gedownload worden en een account aangemaakt worden. Vervolgens kiest de gebruiker het gewenste programma. Naast een wasbeurt kan er namelijk ook gekozen worden voor een wax- of stofzuigbeurt.

Een wasbeurt kost circa 6,40 euro. De autobezitter kan zijn voertuig achterlaten bij de wasgelegenheid, terwijl medewerkers van de vestiging de wagen reinigen. Als de auto schoon is, ontvangt de klant van de handwasstraat een notificatie via de app. Ook is een foto van het schone voertuig te zien. Vooralsnog is de EWash-app op een paar locaties inzetbaar, maar als het aan de uitvinder ligt komt daar snel verandering in. Sun hoopt tegen het einde van het jaar heel Singapore van zijn wasgelegenheden te voorzien.

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Waterloos auto’s wassen om klimaatdoelstellingen te behalen | CarwashPro

Waterloos auto’s wassen om klimaatdoelstellingen te behalen

Uitvinder annex ondernemer Joseph Sun (52) uit Singapore heeft een manier bedacht om het waterverbruik in handwasstraten verder terug te dringen. Sterker nog: de EWash-app maakt het mogelijk om auto’s zonder water te reinigen. Sun’s uitvinding is goedgekeurd door de Housing and Development Board (HDB).

Sun gelooft dat waterloos auto wassen een goede stap is naar een duurzame toekomst. Deze waterbesparing kan volgens de wetenschapper “de klimaatdoelstellingen die Singapore heeft werkelijkheid laten worden.” Het einddoel is om ervoor te zorgen dat men in 2030 slechts 130 liter water per dag gebruikt.

Dankzij de uitvinding heeft het bedrijf van Sun naar eigen zeggen zo’n twaalf tot dertien miljoen liter water bespaard. Die hoeveelheid is vergelijkbaar met een oppervlak van vijf Olympische zwembaden. “De gemiddelde self-carwash gebruikt naar schatting 140 liter per wasbeurt”, laat Sun dagblad Malay Mail weten.

Vier bestanddelen

De ondernemer ontwierp meer dan tien verschillende versies van zijn EWash-app, voordat hij besloot om zijn innovatie in augustus vorig jaar op de markt te brengen. De uitvinding bestaat uit vier componenten. Het eerste onderdeel is een oppervlakteactieve stof. Dit bestanddeel is een stof die vaak in wasmiddelen wordt aangetroffen en gebruikt wordt om vuildeeltjes uit de verf van de auto op te lossen.

Het tweede bestanddeel is een hefmiddel dat de opgeheven vuildeeltjes in vloeistofdruppeltjes concentreert om het schoonmaken te vergemakkelijken. Het derde bestanddeel is een smeermiddel dat de vorming van micro-krassen tijdens het reinigingsproces voorkomt. Het laatste bestanddeel is een beschermmiddel dat een laag Carnauba-was op de auto achterlaat. Deze film beschermt de lak onder meer tegen verkleuring door ultraviolet licht en vogelpoep.

Hoge luchtvochtigheid

Hoewel er al soortgelijke producten op de markt zijn gebracht, zijn deze niet geschikt voor gebruik in de tropische temperaturen in Singapore. De hoge luchtvochtigheidsgraad is daar debet aan. Om gebruik te maken van deze service moet eerst de EWash-app gedownload worden en een account aangemaakt worden. Vervolgens kiest de gebruiker het gewenste programma. Naast een wasbeurt kan er namelijk ook gekozen worden voor een wax- of stofzuigbeurt.

Een wasbeurt kost circa 6,40 euro. De autobezitter kan zijn voertuig achterlaten bij de wasgelegenheid, terwijl medewerkers van de vestiging de wagen reinigen. Als de auto schoon is, ontvangt de klant van de handwasstraat een notificatie via de app. Ook is een foto van het schone voertuig te zien. Vooralsnog is de EWash-app op een paar locaties inzetbaar, maar als het aan de uitvinder ligt komt daar snel verandering in. Sun hoopt tegen het einde van het jaar heel Singapore van zijn wasgelegenheden te voorzien.

Auteur: Frank van de Ven

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.