Verwijder Saharazand op de juiste manier

Afgelopen week stond vooral in het teken van de sneeuw, maar in het oosten van het land daalde er ook nog Saharazand neer op de auto’s. Het zand is op zich onschadelijk, maar kan wel schade aan de autolak veroorzaken als het niet goed wordt verwijderd.

Het was een bijzonder weerverschijnsel. Saharazand komt vaker tot in Nederland aangewaaid, vaak is dat in zomerse omstandigheden. Dit keer trok het zand mee in de koude winterlucht, zodat er op sommige plekken in Europa zand met de sneeuw meekwam. Een staartje van de zandstorm daalde in het oosten van Nederland neer.

In delen van Europa zorgde het weerfenomeen voor ‘bloedsneeuw’, ofwel sneeuw die door het zand rood of geel gekleurd was. Dat het zand tot ver in Europa neerwaait is niet ongebruikelijk, maar deze hoeveelheid (nu meer dan 2.000 milligram woestijnstof per vierkante meter) is dan weer wel bijzonder.

Voorwassen

Omdat dit zand zo fijn is, mag het niet zomaar worden afgewassen. Het kost veel water en een vlotte reiniging om het zand te verwijderen zonder de lak te beschadigen. Bij voertuigen met dit soort vervuiling moet je als carwashoperator in toenemende mate vertrouwen op een handmatige hogedrukvoorwas. Alleen dan kan de auto weer normaal worden schoongemaakt.

De Duitse deelstaat Baden-Württemberg was bijzonder zwaar getroffen door de zandafzettingen, weet CarwashPro.de te melden. De carwashoperator Mr. Wash bevestigt ook dat het aantal wassingen vorig weekend aanzienlijk toenam. “Inderdaad, we hadden een duidelijk merkbare stijging van de vraag, vooral in onze vestiging in Stuttgart, vanwege het stof in de Sahara”, vat Richard Enning, CEO van Mr. Wash samen.

Enning raadt een snelle reiniging aan, omdat “het stof niet alleen een ernstig visueel defect aan het voertuig is, maar ook zo snel mogelijk van het lakoppervlak moet worden afgewassen.”

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verwijder Saharazand op de juiste manier | CarwashPro

Verwijder Saharazand op de juiste manier

Afgelopen week stond vooral in het teken van de sneeuw, maar in het oosten van het land daalde er ook nog Saharazand neer op de auto’s. Het zand is op zich onschadelijk, maar kan wel schade aan de autolak veroorzaken als het niet goed wordt verwijderd.

Het was een bijzonder weerverschijnsel. Saharazand komt vaker tot in Nederland aangewaaid, vaak is dat in zomerse omstandigheden. Dit keer trok het zand mee in de koude winterlucht, zodat er op sommige plekken in Europa zand met de sneeuw meekwam. Een staartje van de zandstorm daalde in het oosten van Nederland neer.

In delen van Europa zorgde het weerfenomeen voor ‘bloedsneeuw’, ofwel sneeuw die door het zand rood of geel gekleurd was. Dat het zand tot ver in Europa neerwaait is niet ongebruikelijk, maar deze hoeveelheid (nu meer dan 2.000 milligram woestijnstof per vierkante meter) is dan weer wel bijzonder.

Voorwassen

Omdat dit zand zo fijn is, mag het niet zomaar worden afgewassen. Het kost veel water en een vlotte reiniging om het zand te verwijderen zonder de lak te beschadigen. Bij voertuigen met dit soort vervuiling moet je als carwashoperator in toenemende mate vertrouwen op een handmatige hogedrukvoorwas. Alleen dan kan de auto weer normaal worden schoongemaakt.

De Duitse deelstaat Baden-Württemberg was bijzonder zwaar getroffen door de zandafzettingen, weet CarwashPro.de te melden. De carwashoperator Mr. Wash bevestigt ook dat het aantal wassingen vorig weekend aanzienlijk toenam. “Inderdaad, we hadden een duidelijk merkbare stijging van de vraag, vooral in onze vestiging in Stuttgart, vanwege het stof in de Sahara”, vat Richard Enning, CEO van Mr. Wash samen.

Enning raadt een snelle reiniging aan, omdat “het stof niet alleen een ernstig visueel defect aan het voertuig is, maar ook zo snel mogelijk van het lakoppervlak moet worden afgewassen.”

Lees ook: 

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.