Interieurband, MG, Bobautowas, Schiedam

Vakantiekrachten in de carwash: do’s en dont’s

ongebruikt

De zomerperiode is weer aangebroken. De meeste scholieren en studenten krijgen rond deze periode zomervakantie en voor velen is het de ideale tijd om een extra zakcentje bij te verdienen. Voor ondernemers in de carwashbranche kan het juist een goede periode zijn om klussen op te pakken die normaliter blijven liggen. De regels rondom het aannemen van vakantiekrachten zijn niet bij iedereen helder. Samen met Bovag kijken we daarom naar de do’s en dont’s van vakantiewerk. 

In principe mogen scholieren vanaf 13 jaar oud lichte werkzaamheden uitvoeren. Het is één van de redenen dat juist kinderen van die leeftijd populair zijn onder boeren, lekker goedkoop. Ze mogen maximaal vier weken per jaar, waarvan drie weken aaneengesloten, 35 uur per vakantieweek werken. In totaal komt dat neer op maximaal zeven uur per dag. De werkzaamheden mogen enkel plaatsvinden tussen 07.00 uur ’s ochtends en 19.00 uur ’s avonds en niet op zondag. Vanaf vijftien jaar verandert dit iets. Dan mogen ze maximaal zes weken per jaar werken waarvan vier aaneengesloten. Vanaf die leeftijd mogen ze acht uur per dag werken, in totaal 40 uur per vakantieweek. Zij mogen tot maximaal 21.00 uur werken en wel op de zondag mits ze zaterdags dan wel vrij zijn. Eigenlijk is het dus voornamelijk interessant om scholieren vanaf 15 jaar oud een vakantiebaan te bieden. Voor 16- en 17-jarigen zijn de regels ongeveer hetzelfde als voor volwassenen, ze mogen maximaal 45 uur per week en 9 uur per dag werken. Ook oproepdiensten, overwerken en nachtwerk mag niet, maar is ook niet relevant voor de carwashbranche.

Werkzaamheden

Nu we weten hoe oud de vakantiewerkers moeten zijn, is het ook handig om te bekijken wat voor werkzaamheden precies verricht mogen worden. Jongeren van 16 en 17 jaar morgen bijna elk soort werk doen. Ze mogen zonder toezicht en begeleiding geen gevaarlijke werkzaamheden verrichten of in aanraking komen met gevaarlijke stoffen. Onder de 16 moet het werk onder toezicht van een volwassen plaatsvinden. Deze jongeren mogen enkel lichte hand-en spandiensten verrichten zoals vakkenvullen of het poetsen van auto’s. Wanneer vakantiemedewerkers van onder de 16 worden aangenomen dient er toestemming te zijn van de ouders. Aan te raden is om deze het contract mee te laten ondertekenen.

Voor jongeren onder de 15 jaar ouder bestaat nog geen minimumloon. Bovag adviseert om redelijkerwijs het minimum loon voor 15-jarigen af te spreken. Per 1 juli 2018 is dat vastgesteld op €478,25 per maand op basis van een volledige werkweek. Voor 16-jarigen ligt dat op minimaal €550 en 17-jarigen verdienen minimaal €629,70 per maand. Bij vakantiewerk is sprake van een normale (kortlopende) arbeidsovereenkomst. Daarom moet er ook gewoon loonbelasting worden betaald en premies worden ingehouden van het salaris. De vakantiekracht kan deze grotendeels terugvragen via de Belastingdienst. Vakantiemedewerkers hebben ook recht op vakantiegeld. U kunt in het contract afspreken dat het vakantiegeld maandelijks of bij het beëindigen van het dienstverband wordt uitbetaald. Vakantiewerkers vallen gewoon onder de cao en hebben net als reguliere werknemers recht op toeslagen bij avond- en weekenddiensten.

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vakantiekrachten in de carwash: do’s en dont’s | CarwashPro
Interieurband, MG, Bobautowas, Schiedam

Vakantiekrachten in de carwash: do’s en dont’s

ongebruikt

De zomerperiode is weer aangebroken. De meeste scholieren en studenten krijgen rond deze periode zomervakantie en voor velen is het de ideale tijd om een extra zakcentje bij te verdienen. Voor ondernemers in de carwashbranche kan het juist een goede periode zijn om klussen op te pakken die normaliter blijven liggen. De regels rondom het aannemen van vakantiekrachten zijn niet bij iedereen helder. Samen met Bovag kijken we daarom naar de do’s en dont’s van vakantiewerk. 

In principe mogen scholieren vanaf 13 jaar oud lichte werkzaamheden uitvoeren. Het is één van de redenen dat juist kinderen van die leeftijd populair zijn onder boeren, lekker goedkoop. Ze mogen maximaal vier weken per jaar, waarvan drie weken aaneengesloten, 35 uur per vakantieweek werken. In totaal komt dat neer op maximaal zeven uur per dag. De werkzaamheden mogen enkel plaatsvinden tussen 07.00 uur ’s ochtends en 19.00 uur ’s avonds en niet op zondag. Vanaf vijftien jaar verandert dit iets. Dan mogen ze maximaal zes weken per jaar werken waarvan vier aaneengesloten. Vanaf die leeftijd mogen ze acht uur per dag werken, in totaal 40 uur per vakantieweek. Zij mogen tot maximaal 21.00 uur werken en wel op de zondag mits ze zaterdags dan wel vrij zijn. Eigenlijk is het dus voornamelijk interessant om scholieren vanaf 15 jaar oud een vakantiebaan te bieden. Voor 16- en 17-jarigen zijn de regels ongeveer hetzelfde als voor volwassenen, ze mogen maximaal 45 uur per week en 9 uur per dag werken. Ook oproepdiensten, overwerken en nachtwerk mag niet, maar is ook niet relevant voor de carwashbranche.

Werkzaamheden

Nu we weten hoe oud de vakantiewerkers moeten zijn, is het ook handig om te bekijken wat voor werkzaamheden precies verricht mogen worden. Jongeren van 16 en 17 jaar morgen bijna elk soort werk doen. Ze mogen zonder toezicht en begeleiding geen gevaarlijke werkzaamheden verrichten of in aanraking komen met gevaarlijke stoffen. Onder de 16 moet het werk onder toezicht van een volwassen plaatsvinden. Deze jongeren mogen enkel lichte hand-en spandiensten verrichten zoals vakkenvullen of het poetsen van auto’s. Wanneer vakantiemedewerkers van onder de 16 worden aangenomen dient er toestemming te zijn van de ouders. Aan te raden is om deze het contract mee te laten ondertekenen.

Voor jongeren onder de 15 jaar ouder bestaat nog geen minimumloon. Bovag adviseert om redelijkerwijs het minimum loon voor 15-jarigen af te spreken. Per 1 juli 2018 is dat vastgesteld op €478,25 per maand op basis van een volledige werkweek. Voor 16-jarigen ligt dat op minimaal €550 en 17-jarigen verdienen minimaal €629,70 per maand. Bij vakantiewerk is sprake van een normale (kortlopende) arbeidsovereenkomst. Daarom moet er ook gewoon loonbelasting worden betaald en premies worden ingehouden van het salaris. De vakantiekracht kan deze grotendeels terugvragen via de Belastingdienst. Vakantiemedewerkers hebben ook recht op vakantiegeld. U kunt in het contract afspreken dat het vakantiegeld maandelijks of bij het beëindigen van het dienstverband wordt uitbetaald. Vakantiewerkers vallen gewoon onder de cao en hebben net als reguliere werknemers recht op toeslagen bij avond- en weekenddiensten.

Auteur: Thom Mandos

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.