Recordverkoop campers, truckwashes zien stijging terug in de wasstraat

Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn er bijna 40.000 campers bijgekomen. Dat vertaalt zich in een stijging van ruim 30 procent in de laatste 2,5 jaar, zo blijkt uit cijfers van BOVAG. Ondernemers van truckwashes en hoge rollovers zien deze stijging ook terug in de eigen wasstraat, blijkt na rondgang van CarwashPro. “We zien steeds meer klanten met een camper. Vroeger was dat nog echt uitzonderlijk.”

Klaus Broersma, eigenaar van Truckwash 1 Group, ziet steeds meer klanten naar de wasstraat komen met de camper. “Vroeger was dat nog echt uitzonderlijk. Toen was het bijna een bezienswaardigheid als er een camper in de wasstraat kwam. Maar nu zien we het steeds meer.”

Klanten lijken ook het gemak er steeds meer van in te zien. Broersma: “Voordat je thuis de tuinslang hebt uitgerold en op een trapje staat, ben je alweer een paar minuten verder. Laat staan het schoonmaken zelf. Klanten die bij ons komen, zijn in het begin soms wat huiverig. Het is toch allemaal zacht materiaal, de ramen zijn kwetsbaar, er zitten vaak schotels en antennes op de camper en bijvoorbeeld ook een fietsendrager. Voor ons is het grotendeels handwerk. We gaan er voorzichtig mee om. Maar we hebben alles bij de hand, dus voor ons is dat geen probleem. En als klanten eenmaal zien dat het goed gaat, komen ze vaak weer bij ons terug.”
Truckwash 1 Group heeft acht locaties in Nederland, met op elke locatie de mogelijkheid om de camper en caravan te laten wassen. Regelmatig onderhoud is een advies die vanuit het bedrijf wordt meegegeven aan de klant: voor de vakantie, na de vakantie (of na andere uitstapjes) en voor het opstallen in de winter.

Meer campers

Davy Iljas, eigenaar van Kwikstraat Carwash XXXL in Zeist, zag in de periode vlak voor corona al een flinke toename. Niet alleen in campers, maar ook in caravans: “Net voor de corona liep het op en tijdens corona werd het helemaal druk. Dat hebben we wel gemerkt. Ook lijken steeds meer nieuwe klanten onze locatie te vinden voor het wassen van de camper en caravan.”

Eigenaar Sascha Broekhuizen van Truck & Carwash Alphen wast al jaren campers en caravans. De piek ligt vlak voor de vakantie en wanneer mensen weer thuiskomen. Wat Broekhuizen opvalt, is dat er vooral meer campers worden gewassen, en dat klanten steeds vaker terugkomen. “Een camper is een dure aanschaf. Klanten zijn soms bang voor krassen. Wat wij doen, is meestal alleen het dak schoonmaken met de borstel. Verder wassen we de camper of caravan handmatig. Maar als klanten het eenmaal gewend zijn, dan zien ze ook het gemak ervan.”

Cijfers

Het totale aantal kampeerauto’s in Nederland bereikte op 1 juli een recordniveau van 167.471 stuks, blijkt uit cijfers van BOVAG en RDC. Op 1 januari 2020 stonden er in Nederland nog 128.261 kampeerauto’s geregistreerd. Vooral onder jongeren en jonge gezinnen neemt de populariteit toe, aangezien in het hele vorige kalenderjaar 6.899 particulieren van 45 jaar of jonger een tweedehands camper kochten, tegen 4.815 in 2019 (plus 43 procent). Bijna 20.000 campers zijn nu in bezit van mensen tussen 18 en 45 jaar, terwijl dat er 2,5 jaar geleden minder dan 12.000 waren. Met ook nog eens zo’n 417.500 caravans komt het totale aantal caravans en campers op dit moment op het recordaantal van bijna 585.000.

(Foto: Truckwash 1 Group)

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Belinda Meijers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.